23.11.16

Πεδία μάχης τα ελληνικά νησιά

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Άγριες νύχτες και μέρες περνούν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου πλέον οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι διπλάσιοι σε σχέση με την χωρητικότητά τους, με τους εγκλωβισμένους να μετατρέπουν πόλεις και χωριά σε πεδία μάχης.
Σπάνε βιτρίνες καταστημάτων, εκτοξεύουν βεγγαλικά προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, πετούν πέτρες σε πολίτες και διερχόμενα αυτοκίνητα, καταστρέφουν περιουσίες, καίνε τους καταυλισμούς.
Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι εδώ και μήνες. Στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο.
Στη Χίο έγιναν παρανάλωμα του πυρός ακόμη και οι τρεις οικίσκοι όπου λειτουργούσε το ιατρείο του καταυλισμού, η αποθήκη παραϊατρικών υλικών αλλά και ο χώρος διανομής των φαγητών.

Στη Σάμο διαδήλωσαν ζητώντας στεγνά ρούχα, στη Μυτιλήνη συμπλέκονται και καταλήγουν στο νοσοκομείο, αλλού βγαίνουν μαχαίρια, άλλοι κλέβουν λεφτά και κινητά τηλέφωνα, άλλοι πουλάνε δόσεις χασίς, ηρωίνης και κοκαΐνης, το hot spot της Μόριας στη Μυτιλήνη έχει καταστραφεί από τον Σεπτέμβριο, καίνε ο ένας τη σκηνή του άλλου μαζί με όλα τους τα υπάρχοντα, από κοντά καίγονται και ελαιοκτήματα, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες είναι λυσσαλέες, κινδυνεύουν ακόμη και τα ασυνόδευτα παιδιά, κάθε τόσο κάποιοι «άγνωστοι» τηλεφωνούν και ξεσηκώνουν τους μετανάστες καλώντας τους σε πορεία προς τις πόλεις, εγκαταλείποντας τους καταυλισμούς, ξεσπούν επεισόδια ανάμεσα και σε ανήλικους, στους δρόμους διεξάγονται κλεφτοπόλεμοι με την αστυνομία, επιθέσεις δέχονται ακόμη και τα στελέχη του ΕΚΑΒ που τρέχουν να μαζέψουν τους τραυματίες.
Αυτά γίνονται εδώ και μήνες. Και είναι το αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που ανέκοψε τη ροή προσφύγων και μεταναστών, αλλά τους εγκλώβισε στα νησιά, όπου η καταγραφή και η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή προκαλώντας εκρηκτικές καταστάσεις.
Όπως έχουμε ξαναπεί, το τι θα συνέβαινε ήταν ορατό και προβλέψιμο: Με κλειστά τα βόρεια σύνορα και υποχρέωση εγκλωβισμού στα νησιά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ασύλου, ακόμη και οι λίγοι (σε σχέση με το παρελθόν) που έρχονται είναι πολλοί, διότι απλώς αυξάνει ο αριθμός χωρίς να υπάρχει διάδρομος εγκατάλειψης της χώρας μας.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η ΕΕ (που υπέγραψε τη συμφωνία με υποχρέωση να μας ενισχύσει με στελέχη) παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.
Και όχι μόνο αυτό. Οι Βρυξέλλες απέσυραν τους εμπειρογνώμονές τους από τα νησιά, καθώς ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης και στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος N-VA, Tέο Φράνκεν, αποφάνθηκε ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.
Και αμέσως μετά, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ουσιαστικά επιβράβευση την βελγική πρωτοβουλία, εκφράζοντας, στις 17 Νοεμβρίου, ανησυχία για την κατάσταση ασφάλειας στα hotspots των ελληνικών νησιών, κυρίως σε ό,τι αφορά τους απεσταλμένους εμπειρογνώμονες που εργάζονται σε αυτά.
Όπως είπε, ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, στις 4 Νοεμβρίου, σχετικά με την ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες «διασφαλίσεις» για τους εμπειρογνώμονες που εργάζονται στα hotspots και να «βελτιωθεί επειγόντως» η κατάσταση εκεί.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η ασφάλεια στα hotspots αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών».
Και δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται αυτά από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη. Τον περασμένο Ιούλιο, μετά τα επεισόδια στη Λέρο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε και πάλι ότι «εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση», υπενθυμίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει την Ελλάδα με οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια για τη λειτουργία των hotspots».
Δηλαδή, η Αθήνα δέχθηκε μια συμφωνία χωρίς να προβάλει την παραμικρή αντίρρηση στο παραμικρό και τώρα καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά…