3.11.16

Υπουργοί υπ' ατμόν κυβέρνηση σε παράλυση - Επισπεύδει τον ανασχηματισμό (;) ο Α.Τσίπρας για να αλλάξει το κλίμα


Ο ανασχηματισμός, που προαναγγέλθηκε εδώ και αρκετές εβδομάδες από την Όλγα Γεροβασίλη, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε παράλυση. Πολλοί υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και περιμένουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ αυτοί που γνωρίζουν ότι δεν είναι στα πλάνα του Αλέξη Τσίπρα δεν πατούν καν στα υπουργεία τους. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως εκτιμάται πώς ο πρωθυπουργός θα τελειώνει σύντομα με το θέμα αυτό.

Κάποιοι μάλιστα έλεγαν πώς είναι αν όχι θέμα ωρών, ολίγων ημερών. Ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση των Προεδρικών Διαταγμάτων για την δημιουργία νέων υπουργείων, το “σπάσιμο” και την μετονομασία ορισμένων άλλων. Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θέλει επίσης να ανατάξει τις κυβερνητικές δυνάμεις μετά το στραπάτσο των τηλεοπτικών αδειών και τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός να γίνει εντός του επόμενου 24ωρου στην περίπτωση φυσικά που δεν υπάρχουν εκκρεμότητες με τη σύσταση και τη δομή των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων που είτε σπάνε ορισμένα μεταξύ τους , είτε αλλάζουν χαρακτηριστικά και αποκτούν και νέες λειτουργίες.
Ο λόγος που ο πρωθυπουργός επέλεξε τελικά να επισπεύσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και να αλλάξει τους υπουργούς είναι γιατί δεν του βγαίνει να παραμείνει με το ίδιο κυβερνητικό σχήμα μέχρι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Αρχικά ο κ. Τσίπρας υπολόγιζε οι αλλαγές στα πρόσωπα που απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο να γίνουν μετά και την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και αφού πρώτα θα έχουν λήξει οι εκκρεμότητες με τους υπουργούς που σχετίζονται με το πρόγραμμα και τους δανειστές με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον κ. Κατρούγκαλο που όπως έλεγε κορυφαίος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, αν για παράδειγμα θέλει να τον αλλάξει από υπουργό, θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το εργασιακό που έχει μπει στο τραπέζι με δανειστές.
Ενώ λοιπόν ίσχυε αυτό το σενάριο τώρα πλέον δεν ισχύει και ο κ. Τσίπρας φέρεται να έδωσε εντολή στους άμεσους συνεργάτες του, ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές για να μην ενταθούν τα φαινόμενα εκφυλισμού της κυβέρνησης.
Η δημοσιοποίηση των νέων υπουργείων άλλαξε τα σχέδια του Αλ. Τσίπρα
Ο λόγος που ο κ. Τσίπρας άλλαξε την αρχική του απόφαση ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού, έχει να κάνει και με την δημοσιοποίηση των αποφάσεων του ως προς την αλλαγή της δομής των υπουργείων που μόλις έγινε γνωστό, στα συγκεκριμένα υπουργεία δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα. Οι υπουργοί δε που βρίσκονται σε αυτά καθημερινά ασχολούνται με το αν μένουν ή αν φεύγουν απο την κυβέρνηση χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους για το παραμικρό.
Μάλιστα υπουργοί που φαίνεται να βρίσκονται υπο ατμόν, καθημερινά τις περισσότερες ώρες δεν βρίσκονται στα υπουργικά τους γραφεία αλλά στη Βουλή. Πιθανόν να έχουν μαζέψει και τα πράγματά τους από τα γραφεία τους κάποιοι εξ αυτών που θεωρούν πως ο κ. Τσίπρας δεν θα τους ξαναβάλει στην κυβέρνηση.
Τα νέα αυτά υπουργεία είναι με βάσει τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του πρωθυπουργού:
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
Υπουργείο Ενέργειας
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργείου Τουρισμού
Τα δύο πρώτα νέα υπουργεία δεν είναι τίποτα άλλο από την αναβάθμιση υπαρχουσών γενικών γραμματειών σε υπουργεία.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού
Ο νυν διευθυντής του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγεται πως θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν αυτό συμβεί, με ενδιαφέρον αναμένεται ποιο θα είναι το νέο χαρτοφυλάκιο της Όλγας Γεροβασίλη. Προς υπουργοποίηση οδεύει και η διευθύντρια του Γιώργου Κατρούγκαλου, Εφη Αχτσιόγλου. Αναβαθμισμένος, τέλος, θα είναι ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.
Με τα συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυστήνονται συνολικά 6 υπουργεία.
Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει και δημιουργούνται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο νέο αυτό υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.
Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συστήνεται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος
Ποιοι μένουν και ποιοί φεύγουν
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μάλλον θα παραμείνουν στις θέεις τους:
Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος κυβέρνησης
Αλέκος Φλαμπουράρης υπουργός επικρατείας
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Γιώργος Χουλιαράκης
Νίκος Κοτζιάς
Πάνος Καμμένος
Γιάννης Μουζάλας
Ανδρέας Ξανθός
Νίκος Παππάς
Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν:
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας , ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είναι ορισμένοι που εκτός απροόπτου  πρόκειται να δουν την πόρτα της εξόδου.