Την υποχρεωτική στράτευση στα 18 στο Ισραήλ έφερε ως παράδειγμα ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάγκη να αναλαμβάνουν οι νέοι ευθύνες με την ενηλικίωσή τους.Η αφορμή γι΄αυτό το σκεπτικό βέβαια δεν ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τις οποίες αναμένουμε την διατύπωση των απόψεών του σύντομα. Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υποχρεωτική στράτευση στα 18 μιλώντας για τις συντάξεις!
Όλα αυτά σε μια διαδικτυακή τηλεοπτική συζήτηση που είχε με τον φιλόσοφο Σ.Ράμφο στο iefimerida.gr .
Πως “κόλλησε” τις συντάξεις με τη στράτευση στα 18;
Είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος σε κοινωνικά ζητήματα:
«Δίνουμε συντάξεις στον παππού για να υποστηρίζει οικονομικά το εγγόνι. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι στρεβλό. Σε αρκετές κοινωνίες και θρησκείες, η σχέση μητέρας – παιδιού είναι ισχυρή. Παράδειγμα αποτελεί το Ισραήλ. Όμως, εκεί, οι νέοι στα 18 τους πάνε στο στρατό υποχρεωτικά. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την ενηλικίωση και την ανάληψη ευθύνης. Μας αρέσουν τα δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευθύνες μας. Στην Ελλάδα, η μάνα θα επιδιώξει το ρουσφέτι για να μην χάσει από κοντά της τον γιο της».
Πολύ ορθά όσα λέει κι ελπίζουμε να επανέλθουμε με ομαλό τρόπο σ΄ αυτό που παλαιότερα συνέβαινε στην Ελλάδα: να αναλαμβάνουν οι νέοι μας γρήγορα ευθύνες.Αρκεί όσα είπε ο κ.Μητσοτάκης να μην σημαίνουν οτι πρέπει να …κόψουμε τη σύνταξη στον παππού βεβαίως! Γιατί την έχει δουλέψει τη σύνταξή του ο παππούς. Όσο για τον εγγονό; Προς το παρόν δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα για σύνταξη! Είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι νέες γενιές μπορούν πράγματι να ελπίζουν ότι θα πάρουν σύνταξη από τις ιδιωτικές εταιρείες και τα προϊόντα που διαφημίζουν πλουσιοπάροχα παρά τη κρίση.Για δυο λόγους: ο πρώτος ότι πρέπει να ΄χουν δουλειά για να την πληρώνουν και ο δεύτερος ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι οι ιδιώτες θα μπορέσουν να κάνουν αυτό που ολόκληρα κράτη δεν μπόρεσαν να αντέξουν.Υπάρχει σήμερα κόσμος στην Ελλάδα που βρίσκεται στα δικαστήρια για να πάρει τα λεφτά του.
Τι άλλο είπε ο πρόεδρος της ΝΔ;
•Μίλησε κι αυτός για το τέλος της μεταπολίτευσης. Δεν θυμόμαστε πια πόσοι το ΄χουν πει τα τελευταία χρόνια…
•«Προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια. Ωστόσο, η υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του κόμματος είχε αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Προσπαθώ να προσαρμόσω τη Νέα Δημοκρατία στη νέα πραγματικότητα”.
- “Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση. Προτιμώ τη σύνθεση. Όταν χρειάστηκε όμως κατήργησα την ΟΝΝΕΔ μέσα σε μια ημέρα. Θα διαφυλάξω την ενότητα, προχωρώντας στον εκσυγχρονισμό του κόμματος».
«Η πρώτη προτεραιότητα στην Παιδεία είναι η ελευθερία. Η αυτονομία σε σχολεία, Πανεπιστήμια και δασκάλους. Δεν επιθυμώ ένα υπουργείο Παιδείας στο ρόλο του “πατερούλη”. Πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση του παρεχόμενου αποτελέσματος. Δεν νοείται ελευθερία δίχως αξιολόγηση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.Αυτή η αξιολόγηση υποθέτουμε θα αφορά ΚΑΙ στην ιδιωτική εκπαίδευση.Είναι απαραίτητη κι ελπίζουμε ότι θα το ΄χουν πει στον κ.Μητσοτάκη.
Σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα είναι ίδιο μ΄ όσα ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με Σαμαρά και Τσίπρα: όταν ήταν στην αντιπολίτευση τα ΄λεγαν πάρα πολύ ωραία και πειστικά.Όταν ανέλαβαν την εξουσία άλλα …ζήσαμε. Δεν ευχόμαστε να συμβεί το ίδιο με τον κ.Μητσοτάκη.Αλλά κρίνονταν από τον χώρο της Εθνικής Άμυνας δυστυχώς δεν έχουμε ίχνος αισιοδοξίας…
militaire