του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Εδώ και αρκετές ημέρες όλοι μιλούν ή υπαινίσσονται για ένα συναινετικό Grexit κατόπιν ενός γενναίου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους:
Πρώτα ήταν η δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ε.Τσακαλώτου «αυτήν την ευρωζώνη θέλουμε»;
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του χρέους πρότεινε στα κόμματα να υπάρξει κοινοβουλευτικός διάλογος για το μέλλον της ευρωζώνης και τις προοπτικές παρανομής της χώρας μας σε αυτή.
«Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό το κοινοβούλιο δεν το συζητά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για να υπενθυμίσει ότι και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε στα κόμματα να συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Απευθυνόμενος δε στην ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Τσακαλώτος είπε «οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη και πώς μπορεί να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε τέτοια ευρωζώνη και αν δεν μπορεί, τί χρειάζεται να γίνει, δεν έχουν ακουστεί ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω όμως ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».
«Ο στόχος είναι να έχουμε λύση μέχρι τα Χριστούγεννα. Το χειρότερο είναι να πάνε πίσω την απόφαση . Θα είναι ανησυχητικό όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Για να προσθέσει «πρέπει να αποφασίσουμε έως τέλος του έτους εκείνα τα μέτρα που θα μας δώσουν καθαρό διάδρομο. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό βήμα και δεν νομίζω ότι ο Δραγασάκης θα έχει διαφορετική άποψη. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο θα αποφασιστεί τώρα για μετά. Το σημαντικό είναι ο καθαρός διάδρομος. Ωστόσο, παραμένει η μεγάλη ανησυχία γιατί δεν τελειώνει εκεί η συζήτηση».
Μετά ήταν το άρθρο της DW με τίτλο «κούρεμα του ελληνικού χρέους και μετά αντίο.
Η εφημερίδα Die Welt βλέπει την γερμανική κυβέρνηση να οδηγείται σε αδιέξοδο λόγω ΔΝΤ:«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο».
Το άρθρο έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!» ένα σενάριο για το οποίο συχνά έχει μιλήσει το pronews.gr όσον αφορά την οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα - με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».
Και σήμερα ήταν ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης που προχώρησε στην εξής δήλωση «Αποφάσεις για το χρέος μέχρι τα Χριστούγεννα αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος... ».
Σήμερα σύμφωνα με τις αιτιάσεις του υπουργού “Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας σε αυτά τα θέματα.”
Από τα όσα υποστήριξε ο κ. Σταθάκης τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ελαστικά και όπως είπε «Σε κάποια από αυτά τα θέματα πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα για το χρέος για να αποτιμηθεί σε μακρά διάρκεια.
Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση χρέους που καλείται να κάνει το ΔΝΤ και με αυτή λαμβάνει αποφάσεις».
Για να προσθέσει με νόημα ότι «Αυτά πρέπει να κλείσουν τα Χριστούγεννα διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτά δένουν μαζί για να έχουμε σαφή στρατηγική που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος. Δική μας στρατηγική η τήρηση συμφωνίας και κλείσιμο 2η αξιολόγησης.»
Να προσθέσουμε σε όλα αυτά και την μυστική συνάντηση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Η συνάντηση αποκαλύφθηκε μόλις χθες και δεν είχε καμία ελληνική συμμετοχή όπως αποκάλυψε το γερμανικό πρακτορείο MNI
Σε αυτήν συμμετείχαν ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ο Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM δηλαδή από ολόκληρο το «κουαρτέτο»
Μυστικές συναντήσεις δεν γίνονται όταν όλα πάνε καλά. Μυστικές γίνονται όταν κάτι δεν λύνεται με την ακολουθούμενη πρακτική και πρέπει να εαφαρμοστεί κάτι τολμηρό αλλά αναγκαίο.
Και ξαφνικά, εκεί που η Ελλάδα παίρνει τα εύσημα για την εφαρμογή των όρων που συμφώνησε με το τρίτο μνημόνιο, τίθεται θέμα Grexit. Ή για να είμαστε ακριβέστεροι επανέρχεται το σενάριο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με ένα πρόγραμμα στήριξης της, όπως το γενναίο “κούρεμα” του χρέους και ένα ομόλογο ανάπτυξης.
Είναι κάτι που στην Γερμανία ακούγεται εδώ και αρκετό καιρό. Ένα ομόλογο ανάπτυξης που θα στήριζε την χώρα εάν αυτή προχωρούσε σε συναινετικό διαζύγιο και «φιλικές» αγορές προς ένα καινούριο εθνικό νόμισμα. Όταν θέλουν όλα λύνονται ως δια «μαγείας» άλλωστε καιη παγκόσμία οικονομία σε «μαγικά» στηρίζεται παρά σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα.
Μην τρέφει κανείς της αυταπάτη ότι τα Γερμανικά ΜΜΕ που εδώ και περίπου δύο ημέρες αναφέρονται στο σενάριο “κούρεμα και Grexit” δεν έχουν λάβει γραμμή από τον Σόιμπλε. Όπως και να έχει πάντως η κατάσταση είναι πλέον πολύ σοβαρή και δεν φαίνεται να σχετίζεται με το κλείσιμο της πρώτης ή το άνοιγμα της δεύτερης αξιολόγησης, αφού το πείραμα με την Ελλάδα έχει αποτύχει.
Ανάκαμψη και ανάπτυξη δεν έρχεται, ο φαύλος κύκλος των εισπρακτικών και των φορολογικών μέτρων καλά κρατεί και οι δυνατότητες των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί.
Μήπως λοιπόν έρχεται πλέον η ώρα της αλήθειας; Και τι αλήθεια θα είναι αυτή; Θα είναι μια νέα ευκαιρία για την χωρα να ορθοποδήσει; Θα εξαρτηθεί από το πολιτικό σύστημα της χώρας εάν θα αποφασίσει έστω και τώρα να είναι για πρώτη φορά στον μεταπολιτευτικό βίο της χώρας, στοιχειωδώς σοβαρό.