Δυναμική ανατροπής του κλίματος των δημοσκοπήσεων δημιουργείται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες από την απόφαση που έλαβε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το γνωστό FBI (Federal Bureau of Investigations) να ανοίξει ξανά τον φάκελο με τις ωμές παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας, από την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.
Φαίνεται ότι έχουν προκύψει νέες ισχυρές ενδείξεις ότι έχει παραβιαστεί η νομοθεσία περί απορρήτου από την χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή (server) για υπηρεσιακά μηνύματά ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, κάτι που απαγορεύεται "δια ροπάλου" στα κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ.
Η υπόθεση ανοίγει ξανά μόλις 10 μέρες πριν τις εκλογές (8 Νοεμβρίου), με τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να ενημερώνει μέσω επιστολής τους προέδρους Επιτροπών του Κογκρέσου, ότι έχουν περιέλθει σε γνώση της υπηρεσίας του νέα e-mail που χρήζουν διερεύνησης.
Με απλά λόγια, η Χίλαρι Κλίντον, η οποία έτσι ή αλλιώς σκανδαλωδώς είχε αθωωθεί στην προηγούμενη διερεύνηση του FBI αφού είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι είχε παραβιάσει τη νομοθεσία σύρεται μπαίνει στον τελικό γύρο με μια έρευνα σε βάρος της και υπό την απειλή άσκησης ποινικής δίωξης, μια διαδικασία η οποία δεν θα σταματήσει ακόμα και αν αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ!
Ο Ν Τραμπ εξέφρασε τον «σεβασμό» του για την τόλμη που επιδεικνύουν τόσο το FBI όσο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην διερεύνηση του σκανδάλου το οποίο έφερε στην δημοσιότητα το Wikileaks δημοσιεύονταν εκατοντάδες υπηρεσιακά mail που έστελνε από ιδιωτικό server η Χ,Κλίντον θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ.
«H κυρία Κλίντον δεν είχε ζητήσει άδεια, ούτε είχε ενημερώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να χρησιμοποιήσει το προσωπικό της e-mail για θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ακόμα όμως κι αν είχε ζητήσει άδεια, δεν θα την είχε λάβει».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που στριμώχνει στη γωνία το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Έκθεση που παραδόθηκε σε μέλη του Κογκρέσου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Χίλαρι Κλίντον «είχε την υποχρέωση να συζητήσει το θέμα της χρήσης του προσωπικού της e-mail για επίσημη εργασία με αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για θέματα ασφαλείας, ωστόσο δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι η τότε υπουργός Εξωτερικών τούς είχε ενημερώσει».
Η έκθεση, πάντως, παραδέχεται ότι υπήρχαν «μακροπρόθεσμες, συστημικές αδυναμίες» σε σχέση με την επικοινωνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το WikiLeaks διέρρευσε στις αρχές Ιουλίου 1.258 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.