Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου με την εξαγορά από τον Σκλαβενίτη και μεγάλο «κούρεμα» χρεών σε χιλιάδες προμηθευτές. Τώρα ένα νέο «κανόνι» αναστατώνει την πολύπαθη ελληνική αγορά.
Το «κανόνι» της Forthnet
Οι εμπλεκόμενες τράπεζες κλονίστηκαν εξαιτίας των μεγάλων οφειλών της Forthnet και είναι πολύ πιθανό να επωμισθούν το κόστος μιας αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει κούρεμα και μετοχοποίηση δανείων.
Αυτή τη στιγμή αποφάσισαν να αναβάλουν την οριστική λύση του πρόβληματος, συνεισφέροντας 50-70 εκατομμύρια ευρώ σε ομολογιακή έκδοση που δίνει ανάσα ζωής στη Forthnet και καθιστά εφικτή την αναχρηματοδότηση της.
Το μέλλον της εταιρείας διαγράφεται αβέβαιο, καθώς οι Άραβες και οι εγχώριοι μεγαλομέτοχοί της δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν νέα κεφάλαια.
Πόσα χρήματα ζήτησε η Forthnet
Η διοίκηση της Forthnet ζήτησε 99 εκατομμύρια ευρώ από τους μετόχους της, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες και να εξασφαλίσει αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Ωστόσο, τελικά στα ταμεία της εταιρείας μπήκαν μόνον το 0,12% αυτού του ποσού, δηλαδή, μόλις 120 χιλιάδες από τα 70 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το ελάχιστο ποσό για να ισχύσει η συμφωνία με τις τράπεζες.
Οι τράπεζες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος και να δώσουν τουλάχιστον 55 εκατομμύρια ευρώ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, τα υπόλοιπα 10-15 εκατιμμύρια ευρώ τα κατέβαλε επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι.
Στη Forthnet δόθηκε λίγο οικονομικό «οξυγόνο» αλλά τα προβλήματα παραμένουν καθώς οι ζημίες αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
http://arouraios.gr/