26.10.16

«Ψυχρός Πόλεμος»: Οι Ισπανοί έκλεισαν τα λιμάνια τους στο ρωσικό Στόλο μετά από πιέσεις των ΗΠΑ


ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΡΜΑΔΑ

Αρνητικά απάντησαν οι Ισπανοί στη Ρωσία για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού Στόλου στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη Βόρειο Αφρική (Μαρόκο) ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με αποτέλεσμα η Μόσχα να αποσύρει το αίτημά της για τον ανεφοδιασμό της αρμάδας.
«Η ρωσική πρεσβεία μόλις μας ενημέρωσε ότι αποσύρει το αίτημα να χορηγηθεί άδεια ανεφοδιασμού ρωσικών πολεμικών σκαφών στη Θέουτα ως ενδιάμεσος σταθμός για τα πλοία αυτά», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας,

Η Ισπανία είχε δεχθεί τρομακτικές πιέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία, και ομοβροντία δημοσιευμάτων στον δυτικό Τύπο, δημοσιευμάτων τα οποία έφταναν στα όρια της υστερίας, προκειμένου να κάνει πίσω στην συμφωνία της με την Ρωσία.
Μάλιστα η υστερία αυτή έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τη Ισπανία ότι παρέχει διευκολύνσεις στα πολεμικά πλοία της Ρωσίας τα οποία μπορεί να σκοτώσουν αμάχους στην Συρία!
Από τις Βρυξέλλες όπου συνεδρίασαν σήμερα  οι υπουργοί Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι επαφίεται στην Ισπανία να αποφασίσει αν θα εφοδιάσει το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που συνοδεύει τα πολεμικά. Είπε όμως ότι το ΝΑΤΟ εκφράζει τις ανησυχίες του σε όλους τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης.
«Ανησυχούμε για την ενδεχόμενη χρήση αυτής της αρμάδας προκειμένου να ενταθούν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Χαλέπι», είπε ο Στόλτενμπεργκ γκρεμίζοντας κάθε «γέφυρα»  με την κοινή λογική. .
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας βέβαια Μάικλ Φάλον ο οποίος επισήμανε επίσης ότι το Λονδίνο «θα ανησυχούσε πολύ αν κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ σκεφτόταν να παράσχει βοήθεια στα ρωσικά πλοία που μπορεί "να βομβαρδίσουν Σύρους πολίτες"»(!) και υπογράμμισε ότι οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να τηρήσουν όλες την ίδια στάση.
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε ένα βήμα παραπάνω γράφοντας στο Twitter:
 «Η Ισπανία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα την ανακοίνωση της ΕΕ για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι· σήμερα βοηθά στον ανεφοδιασμό του στόλου που μπορεί να διαπράξει περισσότερες ωμότητες. Σοβαρολογούμε;»
Τι λέει η Ρωσία
Από την πλευρά του πάντως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι ζήτησε ποτέ άδεια για ανεφοδιασμό των πλοίων του στην Θέουτα:
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αποστείλει καμία αίτηση προς τις ισπανικές αρχές για τον ελλιμενισμό του “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ” στο ισπανικό λιμάνι της Θέουτα» είπε ο αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ρωσική αρμάδα είναι πλήρως ικανή να πραγματοποιήσει τη σειρά των αποστολών της αυτόνομα, λέγοντας πως δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για ανεφοδιασμό παρά μόνο για επίσκεψη των σκαφών εκεί.
«Μετά τον διάπλου των Στενών του Γιβραλτάρ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε την ιδέα πραγματοποίησης μιας επίσκεψης καλής θέλησης ορισμένων σκαφών στο λιμάνι της Θέουτα κατόπιν συνεννόησης με τις ισπανικές αρχές», δήλωσε ακόμη ο Konashenkov ο οποίος πρόσθεσε πως η Μαδρίτη ειδοποίησε τη Μόσχα ότι δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επίσκεψης.
Παρασκηνιακά πιέσεις ασκήθηκαν και στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλες προκειμένου η Ελλάδα να απαντήσει αρνητικά  στο ενδεχόμενο ρωσικού αιτήματος ανεφοδιασμού των ρωσικών πλοίων στην Κρήτη.
Πάντως η ρωσική αρμάδα αναμένεται να περάσει τα ξημερώματα τα στενά του Γιβραλτάρ κατευθυνόμενη προς την Α. Μεσόγειο όπου και θα ενωθεί με τα υπόλοιπα 10 ρωσικά πλοία που πλέουν εκεί και μετά την άρνηση της Ισπανίας να ανεφοδιάσει τα ρωσικά σκάφη, το πιθανότερο αυτά είναι να ανεφοδιαστούν στην Αίγυπτο, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση ο πρόεδρος της χώρας Αλ Σίσι να δεχθεί να υποκύψει στην παραμικρή άσκησης πίεσης.

pronews