ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕSM Κ.ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ
O Κλάους Ρέγκλινγκ προχώρησε σε νέες «αποθεωτικές» δηλώσεις για την ελληνική οικονμία και επιθυμεί μετάθεση της συζήτησης για το χρέος καθώς θεωρεί ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα χρειαστεί ούτε απομείωση χρέους!
H Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα χρέους για τουλάχιστον μια δεκαετία, επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, παρά το αίτημα της ελληνικής πλευράς αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άμεση ρύθμιση.
«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
«Είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόιμπλε, παρά της (διευθύντριας του ΔΝΤ) Λαγκάρντ», πρόσθεσε.
Ενώ πέρυσι το ελληνικό χρέος άγγιξε το 180% του ΑΕΠ, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε πως αυτό «δεν έχει σημασία όταν οι τόκοι που πληρώνονται κάθε χρόνο είναι 1%, χάρη στα χαμηλότοκα δάνεια στήριξης που έχουν προσφέρει οι Ευρωπαίοι εταίροι».
Η Αθήνα σήμερα πληρώνει λιγότερα για το χρέος της, σε σχέση με τη Γαλλία και το Βέλγιο δήλωσε ο κ. Ρέγκλιγκ. «Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα», συνέχισε ο επικεφαλής του ESM.
«Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Eυρωζώνης προς την Ελλάδα, είναι ήδη εκεί, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».
Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλιγκ τόνισε ότι δεν αναμένει η Ελλάδα να χρειαστεί ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης μετά το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2018. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε ζητήσει να βρεθεί μια λύση στο θέμα στο θέμα του ελληνικού χρέους. Ανέφερε δε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει την αγορά ελληνικών ομολόγων μόνο αν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης λάβουν μέτρα για να καταστήσει το χρέος βιώσιμο.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που προτίθενται να κάνουν για το χρέος το ταχύτερο δυνατό.
«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», έχει δηλώσει ο κ Ντράγκι.
«Μέχρι τότε είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την αγορά ομολόγων».
Σημειώνεται ότι την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο σύνολο της, ενέκριναν προς την Ελλάδα οι δανειστές και ανακοίνωσε τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χθες, με τον επικεφαλής μάλιστα του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ να μιλάει για έξοδο της χώρας μας στις αγορές εντός του 2017, αλλά και για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.
Ειδικά για το τελευταίο θέμα, που είναι μείζον για την κυβέρνηση και την Ελλάδα, δεδομένου πώς μόνο αν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μπορεί να έρθει ανάπτυξη και η χώρα να αποτινάξει τα δεσμά του μνημονίου, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πώς “η κυβέρνηση θα βοηθηθεί από το γεγονός ότι στο τέλος του προγράμματος, το 2018, περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα διακρατείται από τα Ταμεία διάσωσης του ESM και του EFSF”.
“Αυτό σημαίνει”, συνέχισε ο διευθυντής του ESM “ότι οι πολύ ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας θα ισχύσουν για το συντριπτικό μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των πολύ μεγάλων λήξεων των δανείων μας προς την Ελλάδα”.
Φαίνεται πώς οι δανειστές, και πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM τα τελευταία 24ώρα έχουν αλλάξει στάση προς την Ελλάδα ή τουλάχιστον φαίνεται να επικρατούν και άλλες απόψεις πέραν αυτής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιμένει στη λιτότητα, απορρίπτει την ελάφρυνση του χρέους και δεν βλέπει έξοδο στις αγορές για την Ελλάδα.