Για να φανταστούμε τους πολέμους του μέλλοντος θα πρέπει πρώτα να θυμηθούμε τις συρράξεις του μακρινού παρελθόντος με τους ανελέητους βομβαρδισμούς και τον άπειρο αριθμό στρατιωτών που προέλαυναν κατά κύματα. Αν επιταχύνουμε τώρα αυτή τη νοητή αναπαράσταση, θα δούμε έναν πόλεμο εδάφους υποβοηθούμενο από τεχνητή νοημοσύνη και όπλα ακριβείας, ενταγμένο σε μία μεγαλύτερη σφαίρα στρατηγικής όπου όλα κινούνται με ιντερνετική ταχύτητα.
Αυτή είναι η εικόνα για την οποία δουλεύουν οι αρχηγοί του Αμερικανικού στρατού, προσπαθώντας να προετοιμάσουν το δυναμικό τους ώστε να αποκρούσει αποτελεσματικά εξωτερικές απειλές τις επόμενες δεκαετίες.
“Το έθνος αντιμετωπίζει υπαρκτές απειλές από μοντέρνα έθνη-κράτη τα οποία δρουν επιθετικά σε κλίμα στρατιωτικού ανταγωνισμού”, δήλωσε ο Lt. Gen. Joseph Anderson, αναπληρωτής υπεύθυνος δυναμικού για σχεδιασμούς αποστολών και προετοιμασία νεοσύλλεκτων στις Αμερικανικές δυνάμεις. “Ποιον σας θυμίζει αυτό; Τη Ρωσία μήπως;” Η Κίνα, επίσης, είναι μια ανερχόμενη δύναμη, αν και ακόμη ανίκανη να επιβληθεί παγκοσμίως. Αυτές οι δύο χώρες μαζί συγκεντρώνουν τεράστιο αριθμό ολοένα και πιο τεχνολογημένων στρατευμάτων και εξοπλισμών – αναγκάζοντας το Πεντάγωνο να σκεφτεί σοβαρά και να προετοιμαστεί για “βία τέτοιας κλίμακας που οι ΗΠΑ έχουν να βιώσουν από την Κορέα” είπε ο Maj. Gen. William Hix, αναπληρωτής του Αnderson. “Μια τυπική μάχη στο κοντινό μέλλον θα είναι τρομακτικά σύντομη και θανατηφόρα. Και το χρονόμετρο δεν θα είναι στα δικά μας χέρια”.
Ο Hix εννοεί προφανώς ότι οι συγκρούσεις θα ξεκινούν χωρίς επίσημη προειδοποίηση και τα στρατεύματα θα εξουδετερώνονται πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι σε πρόσφατες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Επομένως, ο στρατός πρέπει να βρει τρόπους να κρατά την ετοιμότητα ψηλά καθώς και να μάθει πώς να ανεφοδιάζεται πιο γρήγορα.
“ Ένας σχεδιασμός με έμφαση στη διεπαφή θα παίξει ρόλο κλειδί σ΄ αυτό”, δήλωσε η Katharina McFarland, γραμματέας στον τομέα εξαγορών, logistics και τεχνολογίας. “Ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο, σωστά;”,ρώτησε η McFarland τους συγκεντρωμένους στρατιωτικούς και εργαζόμενους στις ένοπλες δυνάμεις σε μια ομιλία της. “Μπορείτε κάλλιστα να μπείτε σε ένα αυτοκίνητο οπουδήποτε στον κόσμο και να το οδηγήσετε”.
Τα μελλοντικά όπλα και στρατιωτικά οχήματα χρειάζονται τέτοιου είδους οικείους, σχεδόν ενστικτώδεις τρόπους χειρισμού. Μέσα στην αναμπουμπούλα ενός επερχόμενου πολέμου, ο μέσος στρατιώτης θα πρέπει να μπορεί να μάθει γρήγορα να πιλοτάρει 3 διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρου ή να μετακινηθεί με ευκολία από το χειριστήριο ενός τανκ στο χειριστήριο κάποιου άλλου οχήματος πυροβολικού . “Γι΄ αυτό και τα μηχανήματα πρέπει να έχουν χειρισμούς διεπαφής. Να μπορεί ο στρατιώτης να απογειώσει οποιοδήποτε τύπο ελικοπτερου”.
Ακόμα πιο επαναστατικός θα είναι ο αντίκτυπος της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομων συστημάτων στο πεδίο μάχης. “Η ταχύτητα των εξελίξεων είναι πιθανό να ζορίσει τις ανθρώπινες ικανότητές μας”, δήλωσε ο Hix. “Η ταχύτητα με την οποία οι μηχανές θα λαμβάνουν αποφάσεις στο απώτερο μέλλον θα δοκιμάσει την ικανότητά μας να συμβαδίσουμε, καθιστώντας άμεση την ανάγκη μιας διαφορετικής πρσέγγισης στο δίπολο άνθρωπος – μηχανή.” Όπως φαίνεται, οι επόμενες δεκαετίες δεν θα έχουν καμία απολύτως σχέση με τα προηγούμενα 25 χρόνια.
Πηγή: defenseone.com/ militaire
Μετάφραση: Φανή Αποσπόρη