ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τι συμβαίνει με την «κλιματική» αλλαγή; Υπάρχει ή είναι ένα ευνοϊκό αφήγημα για να μπορούν παγκοσμίως οι κυβερνήσεις να επιβάλλουν «πράσινους» φόρους σε ακίνητα και αυτοκίνητα που η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί πλέον να πληρώσει οπότε αυτό θα τους στοιχίζει την απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων;
Ο αριθμός των θερμών ημερών ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και κατά 40 μέρες έως το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Πάντως η έρευνα αυτή δικαιώνει τις πρόσφατες προβλέψεις του pronews.gr για καλοκαιρινό καιρό και όχι για σκηνικό χειμώνα που προβλέπανε άλλοι.
Οι ερευνητές Δρ. Δήμητρα Φουντά και Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος προβλέπουν επίσης ότι οι ημέρες με δυσφορία θα αυξηθούν ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ανάλογη θα είναι και η αύξηση των ημερών με απαιτήσεις ενέργειας για ψύξη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σε συνδυασμό με τη μείωση περίπου κατά 30% της χειμερινής βροχόπτωσης, η περίοδος ξηρασίας αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά ένα μήνα, με ανάλογες αυξήσεις στον αριθμό των ημερών με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.
Οι μάλλον δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις προκύπτουν από ένα συνδυασμό ιστορικών κλιματικών στοιχείων (χάρη στις μοναδικές ιστορικές χρονοσειρές του Αστεροσκοπείου Αθηνών από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα) και προσομοιώσεων διάφορων κλιματικών μοντέλων, που κάνουν προβλέψεις για το ποιες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με την κυρία Φουντά, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων και την επικράτηση ξηρότερων συνθηκών στο μέλλον.
Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα μας ακολουθεί ποιοτικά την πορεία της θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου, με θερμότερες και ψυχρότερες περιόδους, ενώ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα είναι πιο σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φτάνει μέχρι και τον ένα βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των ιδιαίτερα θερμών ημερών και των επεισοδίων καύσωνα, ακόμη πιο έντονα στα αστικά κέντρα.
Απόψε (18:30), η κ. Φουντά θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με θέμα «Μεταβολές του κλίματος με έμφαση στον Ελλαδικό χώρο - Μελλοντικές εκτιμήσεις και επιπτώσεις», όπου θα αναφερθεί αναλυτικότερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διεθνώς και στη χώρα μας.
Μετά την ομιλία, θα ακολουθήσει η προβολή δύο γαλλικών ντοκιμαντέρ 50 λεπτών το καθένα, σχετικά με τα Ιμαλάια και τις μορφές ζωής στα βάθη των θαλασσών.
Δεχόμαστε φυσικά την καλοπροαίρετη έρευνα του έγκυρου Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όμως υπάρχουν ερωτήματα:
Το κλίμα στην Γη ανεξάρτητα με την ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν πάντα σταθερό; Σαφώς και δεν ήταν
Yπήρξαν και άλλες εποχές στα βάθη της δεκαχιλιετηρίδας που είχαμε «θερμοκήπιο» χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα άξια καταγραφής.
Δείτε τώρα και το διάγραμμα σε βάθος 450.000 ετών
Το κλίμα δεν είναι σταθερό, οπότε πως κρίνει κάποιος ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για μια πιθανή «κλιματική» αλλαγή; Απλή ερώτηση χωρίς καμία υπόνοια για κανέναν.
Επίσης, γιατί εδώ και αρκετά χρόνια 31,000 επιστήμονες στις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου9.000 διδακτορικών σε τομείς όπως η ατμοσφαιρική επιστήμη, η κλιματολογία, το περιβάλλο και άλλες δεκάδες ειδικότητες σχετικές με το θέμα, υπέγραψαν την άρνησή τους στο «παγκόσμιο θερμοκήπιο» και ότι η ανθρώπινη παραγωγή αερίων δεν είναι ικανή να προξενήσει τέτοιες αλλαγές;
Ο καθένας μπορεί να τους αντικρούσει αλλά και αυτών ο λόγος μετράει το ίδιο με τον δικό τους.
Ας δεχτούμε πάλι ότι υπάρχει «κλιματική αλλαγή» τότε γιατί όλα τα κράτη βρήκαν ευκαιρία και ταράζουν τον κόσμο στα ενεργειακά πιστοποιητικά, στα πιστοποιητικά ύδρευσης, ηλεκρτονικές ταυτότητες κτιρίων, πιστοποιητικά θέρμανσης κ.α που κοστίζουν πάρα πολύ σε καιρούς που πολλοί δεν βρίσκουν πλέον ούτε απλή εργασία;
Φταίνε αυτοί που τα σπίτια τους φτιάχτηκαν με προϋποθέσεις που στην τελική τα ίδια τα κράτη όριζαν; Αν θεωρούν τώρα ότι πρέπει να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές, ε ας τα κάνουν τα κράτη με δικά τους χρήματα, όχι να βάζουν χέρι στην περιουσία των εξαθλιωμένων πολιτών.
Και ένα χαζό απλοϊκό ερώτημα. Στα χρόνια των δεινοσαύρων υπήρχε ΠΟΛΥ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και τα δάση τότε που το απορροφούσαν κάλυπτα όλον τον πλανήτη και ήταν πυκνά και τεράστια.
Τώρα συμβαίνει κάτι τετοιο;.
- Πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια πριν, το διοξείδιο του άνθρακα ήταν 20 φορές περισσότερο από ό,τι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της Ιουράσιας Περιόδου, μειώθηκε κατά 4 έως 5 φορές, στη συνέχεια παρατηρήθηκε αργή μείωση και μετά πριν 49 εκατομμύρια χρόνια περίπου, ταχεία μείωση.Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών έχουν προκαλέσει αύξηση της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 35% από την αρχή της εποχής της εκβιομηχάνισης. Έως και το 40% των αερίων που εκπέμπονται από ορισμένες ηφαιστειακές δραστηριότητες είναι διοξείδιο του άνθρακα. Εκτιμάται ότι τα ηφαίστεια απελευθερώνουν περίπου 130-230 εκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται επίσης από θερμές πηγές όπως αυτές στο Bossoleto κοντά στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Στην κυκλική αυτή τοποθεσία με διάμετρο περίπου 100 μέτρα, οι τοπικές συγκεντρώσεις του CO2 αυξάνονται σε ποσοστό πάνω από 75% μέσα σε μια νύχτα και είναι αρκετές για να σκοτώσουν τα έντομα και τα μικρά ζώα της περιοχής.Οι εκπομπές του CO2 από τις ανθρώπινες δραστηριότητες ανέρχονται σήμερα περίπου σε 27 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως και είναι πολύ περισσότερες από τις ποσότητες που εκλύονται από τα ηφαίστεια.
Το CO2 θεωρείται αέριο θερμοκηπίου, αφού διαπερνάται από το ορατό φως αλλά απορροφά έντονα στην υπέρυθρη και εγγύς υπέρυθρη περιοχή του φάσματος.Ο ρόλος του CO2 στη φωτοσύνθεση και στις φυτικές λειτουργίες
- Κύριο άρθρο: Φωτοσύνθεση
Φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα φυτά που περιέχουν χλωροφύλλη, με τη βοήθεια του φωτός και με αρχικά αντιδρώντα το νερό και το CO2, μετατρέπουν ανόργανες ουσίες σε τροφή. Πρόκειται για μια φυσιολογική λειτουργία με την οποία τα πράσινα φυτά προμηθεύονται τον άνθρακα και το οξυγόνο, που είναι απαραίτητα για τη θρέψη τους. Η φωτοσύνθεση είναι μια εξώθερμη διαδικασία, η συνολική χημική αντίδραση της οποίας είναι : 6CO2 + 6H2O " C6H12O6 + 6O2 + 2817 KJ.
Ο μηχανισμός της φωτοσύνθεσης σε γενικές γραμμές είναι ο ακόλουθος: το νερό διαλύει και μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα μέχρι τα κύτταρα και τους χλωροπλάστες των φύλλων. Εκεί με την ενέργεια του φωτός που απορροφά η χλωροφύλλη, διασπάται το νερό στα στοιχεία του. Το οξυγόνο απελευθερώνεται, ενώ το ατομικό υδρογόνο δεσμεύεται από διάφορα ένζυμα. Έπειτα το υδρογόνο συμμετέχει στις αντιδράσεις με το διοξείδιο του άνθρακα: CΟ2 + |Η| " (CΗ2Ο)x. Στο δεύτερο στάδιο αντιδράσεων δε χρειάζεται ηλιακή ενέργεια, γι' αυτό οι αντιδράσεις αυτές ονομάζονται "σκοτεινές". Με λίγα λόγια, οι χλωροπλάστες, με την βοήθεια του φωτός και του CO2, παράγουν οξυγόνο και ενέργεια απορροφώντας CO2 κατά την φωτοπερίοδο η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12 ώρες ημερησίως. Τις υπόλοιπες ώρες απορροφούν οξυγόνο και παράγουν CO2.
Έχει αποδειχθεί ότι τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν μέχρι και 50% ταχύτερα σε συγκεντρώσεις 1000 ppm CO2. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν αυξηθεί η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα, αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών και, επομένως, σε αύξηση της παραγωγής τροφίμων. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η αύξηση των εκπομπών CO2 οδηγεί σε μείωση της χρήσης του νερού από τα φυτά και σε ελάττωση της συγκέντρωσης των ιχνοστοιχείων σ' αυτά. Αυτό μπορεί να έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε άλλους οργανισμούς των οικοσυστημάτων, όπως τα φυτοφάγα ζώα τα οποία θα πρέπει να τρώνε περισσότερο για να αποκτήσουν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών.
Τα φυτά εκπέμπουν CO2 κατά τη διαδικασία της αναπνοής. Αν και τα δάση θα μπορούσαν να απορροφήσουν πολλούς τόνους CO2 κάθε χρόνο, μελέτες αναφέρουν ότι ένα ώριμο δάσος παράγει τόσο πολύ CO2 κατά την αναπνοή και την αποσύνθεση των νεκρών δένδρων, όσο θα χρησιμοποιείται στην βιοσύνθεση και στην καλλιέργεια των φυτών.
Δεν αμφισβητούμε επιστημονικές έρευνες απλά ερωτήματα θέτουμε ως αδαείς και απλοϊκοί πολίτες.