Μια διάσκεψη που λίγες εβδομάδες πριν θα φάνταζε ως ένα κακό ανέκδοτο, τελικά πραγματοποιείται και αναμένεται να μεταβάλλει άρδην το χάρτη των εξελίξεων στην ΜέσηΑνατολή: Προγραμματίζεται στη Μόσχα μέσα στον Σεπτέμβριο να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι ηγέτες της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν και της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσσαντ προκειμένου να επιχειρήσουν να βρουν μια λύση στην τραγωδία του πολέμου της Συρίας ο οποίος διαρκεί ήδη 5 αιματηρά χρόνια.
Τις λεπτομέρειες της συνάντησης φαίνεται πως συζήτησαν οι ηγέτης της Ρωσίας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κατ΄ ιδίαν συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της διάσκεψης των G20 στην Κίνα.
Φυσικά η τριμερής αυτή συνάντηση αποτελεί ράπισμα για τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα καθώς απομονώνεται από τις εξελίξεις χάνοντας το όποιο έρεισμα έχει στην περιοχή.
Την πληροφορία έκανε γνωστή ισραηλινό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται σχετική αναφορά από την εφημερίδα του Λιβάνου ‘ Αλ Σαφίρ’ και σημειώνει ότι η τριμερής θα γίνει στο Κρεμλίνο από τις 18 ως τις 22 Σεπτεμβρίου για να συντονίσουν τις θέσεις τους οι τρεις χώρες σχετικά με ένα ψήφισμα για την εμφύλια διαμάχη στη Συρία.
Η εφημερίδα του Λιβάνου αναφέρει ότι η προετοιμασία του εδάφους για τη συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια της «επίσκεψης συμφιλίωσης» του Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου, ενώ όπως αναφέρθηκε συζητήθηκε και στο περιθώριο των εργασιών των G20.
H επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Ρωσία είχε συμπέσει με την επίσκεψη επίσης στη Ρωσία, αντιπροσωπείας της Συρίας υπό τον στρατηγό Αλί Μαμλιούκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Σε αυτό συμμετέχουν ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας και των Μυστικών Υπηρεσιών.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η τελική ημερομηνία της τριμερούς θα καθορισθεί κατά τη χρονική στιγμή που θα γίνει εκ νέου επίσκεψη του Αλί Μαμλιούκ στη Μόσχα, που έχει προγραμματισθεί για την επόμενη Τρίτη.
Μάλιστα μεταξύ της 10ης και 15ης Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, αναμένεται να φθάσει στη Δαμασκό για την τελική έγκριση.
Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ένδειξη γιοα ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Συρία αλλά και τη Ρωσία είχε δώσει στις 17 Ιουνίου ο νέος τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει πως «Το Ισραήλ, η Συρία, η Ρωσία, η Αίγυπτος... Δεν μπορεί να υπάρχει μόνιμη έχθρα ανάμεσα στις χώρες αυτές που βρέχονται από τη Μεσόγειο ή από τη Μαύρη Θάλασσα».
Βέβαια τα προβλήματα παραμένουν πολλά και σημαντικά ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία. Ήδη τουρκικές δυνάμεις και δυνάμεις του FSA προωθούνται νότια προς την περιοχή του Χαλεπιού και αν αποκαταστήσουν επαφή με τους ισλαμιστές αντάρτες που βρίσκονται εκεί οι τελευταίοι θα μπορούν να ανεφοδιάζονται και να ενισχύονται. Η Δαμασκός αν και έχει κατακρίνει την τουρκική επέμβαση δεν προχωρήσει στη λήψη στρατιωτικών μέτρων αναμένοντας την εκδήλωση των τουρκικών προθέσεων.
Όλα αυτά τα θέματα προφανώς θα συζητηθούν διεξοδικά στην τριμερή.