ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ Η ΑΥΡΙΑΝΗ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν και ο πρωθυπουργός Ν.Μεντβέντεφ κατά την επίσκεψή τους στην Κριμαία για να παρακολουθήσουν την μεγάλη διακλαδική άσκηση «KAVKAZ-2016» με δέος βλέποντας τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς της χερσονήσου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ανακοίνωσαν την προβολή του αρχαίου ελληνικού παρελθόντος της Ταυρίδας με την ίδρυση μουσείων εξ'ολοκλήρου αφιερωμέων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Ο Β.Πούτιν έμεινε κυριολεκτικά έκπληκτος από την επίσκεψή του στην περιοχή όπου ευρίσκονται οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί και τα πρόσφατα ευρήματα , τα οποία ήθελε να δει προσωπικά και δικαιώθηκε για την επιλογή του αυτή.
Αύριο είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Κριμαία καθώς ως ανήκουσα στην ρωσική επικράτεια για πρώτη φορά θα συμμετάσχει στις ρωσικές βουλευτικές εκλογές.
«Θα οργανώσουμε ένα πρόγραμμα. Θα μπει στην κατηγορία των μουσείων και δεν θα υπάρξει καμία διαμάχη με κληρικούς. Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των αρχαίων ελληνικών ναών εδώ. Σίγουρα θα μπορέσουμε να στήσουμε ένα πολύ καλό μουσειακό πρόγραμμα. Υπάρχουν πάρα πολλοί ναοί αφιερωμένοι στους αρχαίους Έλληνες θεούς»
Ενδεικτικό του θαυμασμου του είναι ότι ξεκίνησε το ταξίδι του από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ταυρίδας (Κριμαίας) πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Dmitry Medvedev.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να αναγνωρίσει τον αρχαίο ελληνικό χαρακτήρα της Ταυρίδας αντίθετα με την γειτονική Τουρκία όπου κάθε τι ελληνικό «βαφτίζεται» ως ρωμαϊκό είτε των « αρχαίων κατοίκων της Ανατολίας» όπως συμβαίνει με την πρόσφατη ανακάλυψη του αγάλματος της θεάς Κυβέλης.
«Τα αρχαία περίτεχνα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τις πρόσφατες ανασκαφές θα πρέπει να αποδοθούν στο μουσείο διαφυλάσσοντας την ασφάλεια τους και απαγορεύοντας την λεηλασία τους» , δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ταυρική (Αρχαιοελ: Ταυρίς, Ταυρίδα, Λατ:Taurica) επίσης γνωστή ως Ταυρική Χερσόνησος ή Χερσόνησος Ταυρική ήταν το όνομα της Κριμαίας κατά την περίοδο της κλασικής αρχαιότητας.
Οι Έλληνες έδωσαν στην περιοχή το όνομά της βάσει του ονόματος των κατοίκων, των Ταύρων.
Σημειώνεται ότι υπάρχει και πρόταση από Ρώσους πολιτικούς να αλλάξει το όνομα από Κριμαία σε Ταυρίδα να κάνουν δηλαδή αυτό που έκανε και η Αικατερίνη η Μεγάλη το 1783 όταν απέσπασε την Κριμαία από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Τα προβλήματα με την Κριμαία τα ξεκίνησε για την Κριμαία το 1954, ο Νικήτα Κρουτσόφ –ουκρανικής καταγωγής- όταν μεταβίβασε την χερσόνησο στην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας, αποσπώντας την από την Ρωσική Ομοσπονδία, δημιουργώντας έτσι ένα κακό προηγούμενο αφού οι περισσότεροι κάτοικοι της Χερσονήσου είναι Ρώσοι σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.