Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Φαινομενικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται πανίσχυρος τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό. Όλοι υποχωρούν μπροστά στις απαιτήσεις του. Πρόκειται για μια πραγματική ή επίπλαστη υπεροχή;
Εάν εξετάσει κανείς πρώτα την εσωτερική εικόνα της χώρας διαπιστώνει ότι άρχισαν να διαρρηγνύονται οι δεσμοί του Κόμματος ΑΚΡ με τον Πρόεδρο. Το Κόμμα δεν θέλει άλλο να σηκώσει το βάρος των πεπραγμένων του Ερντογάν. Η “εικονική” μάχη εναντίον του Γκιουλέν και των οπαδών του δεν πείθει πια κανέναν. Το Κόμμα αναζητεί τρόπους για να παραμείνει όρθιο και να συνεχίσει την εξουσία του μετά το ξεκαθάρισμα λογαριασμών των δυο ηγετών.
Όσο αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στους νοτιοανατολικούς Νομούς της χώρας τόσο μειώνεται η δύναμη του ΑΚΡ.
Κανείς δεν γνωρίζει τι κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη Συρία. Ο Τύπος αρχικά με πηχυαίους τίτλους μιλούσε για πόλεμο. Τώρα σταμάτησε τις πολεμικές ιαχές, αφού διαπίστωσε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λέει η πολιτική ηγεσία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις προελαύνουν χωρίς καμία αντίσταση αφού δεν υπάρχουν άνδρες του ISIS στην περιοχή Cerablus. Η προέλαση αρχικά γινόταν υπό την προστασία των αεροπορικών δυνάμεων των συμμάχων. Τώρα δεν χρειάζεται αυτή η ενίσχυση. Εξάλλου, η τουρκική αεροπορία , όπως δήλωσε ο πτέραρχος Beyazit Karatas ,θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να ξαναγίνει αξιόμαχη μετά την απομάκρυνση τόσων έμπειρων πιλότων που κατηγορούνται για συνεργασία με τον Γκιουλέν.
Το Κουρδικό είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Η στάση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό είναι περίεργη. Στηρίζουν τους Κούρδους, αλλά θέλουν να ικανοποιήσουν και την Άγκυρα. Εάν η Τουρκία δεν επιτρέψει την διάνοιξη του διαδρόμου στα σύνορα της θα αυξηθεί η τρομοκρατία εντός της χώρας και θα διασαλευτούν ακόμα πιο πολύ οι σχέσεις της με την Αμερική και τη Ρωσία.
Φαίνεται ότι ο πολιτικός βίος του Ερντογάν στην Τουρκία πλησιάζει στο τέλος του. Ο σουλτάνος βρίσκεται στριμωγμένος στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Στηρίζεται μόνο σε μερικούς πιστούς οπαδούς του, οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική.
Η παραίτηση του υπουργού εσωτερικών Efgan Ata και η αντικατάσταση του από τον Soylu προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει.
Ο Χότζας έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον παλιό μαθητή του, ο οποίος απομακρύνει χιλιάδες οπαδούς του Γκιουλέν από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά δεν τολμά να αγγίξει αυτούς που βρίσκονται δίπλα του. Σίγουρα κάποιο αεροσκάφος θα βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή κοντά στο ανάκτορο του σουλτάνου…..
Ο άνθρωπος που ίδρυσε ο ΑΚΡ και το κράτησε 15 σχεδόν χρόνια στην εξουσία κινδυνεύει να ανατραπεί από τους ίδιους τους συνεργάτες του.
Επιπλέον οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ε.Ε και πολλοί γείτονες δεν τον θέλουν. Το τέλος πλησιάζει και θα είναι εκκωφαντικό.
Το παιχνίδι στη Συρία είναι όμοιο με αυτό που έγινε στο βόρειο Ιράκ.
Ο Ερντογαν πηγαίνοντας στην Κίνα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ¨δεν θα επιτρέψουμε ένα διάδρομο τρομοκρατών στα σύνορα μας¨. Τι θα πει όμως αν ο διάδρομος αυτός τελεί υπό τον έλεγχο του Μπαρζανί;
militaire