21.9.16

Τελικά ο Πάπας έφερε «τρανταχτές» ευλογίες στην Μυτιλήνη;


BY IOANNA


Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Με πόνο διαβάζουμε με δάκρυ αρθρογραφούμε.
Το επισημάναμε πριν ένα χρόνο ακριβώς όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση στο ΑΙΓΑΙΟ ΑΡΧΙΠΈΛΑΓΟΣ.

Επειδή οι ζώνες ασφαλείας είναι πολύ της μόδας σαν ένα μοντέρνο εργαλείο γεωπολιτικής βλ. Συρία σήμερα…
Θα βόλευε σε κάποιους με το πρόσχημα εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ να προετοιμάσουν και να δημιουργήσουν τέτοιες ζώνες ασφαλείας και αύριο μεθαύριο να επιδιώξουν διεθνώς και την αποστρατικοποίηση αυτών με ότι αυτό συνεπάγεται για τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα μας.

Αχ καημένη ΑΓΙΟΤΟΚΟ ΛΕΣΒΟ έχεις τόσες ΕΥΛΟΓΊΕΣ σου έφεραν και άλλες ¨τρανταχτές¨.

Κατέφτασε πριν λίγους μήνες ο Ποντίφικας σε ανθρωπιστική αποστολή στην νήσο Λέσβο και όλοι παραμιλούσαν για την τουριστική προβολή του νησιού αφού οι θέσεις του Πάπα προς την διεθνή κοινότητα συνηγορούσαν υπέρ της σωστής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης που προέκυψε στο ΑΙΓΑΙΟ.

Το πώς προέκυψε αυτή η κρίση το γνωρίζουν πολύ καλά τα σκοτεινά αφεντικά του αιώνος τούτου του απατεώνος που δημιουργούν τους πολέμους, την βία και τους εξανδραποδισμούς αθώων από τις χώρες τους.

«Γεγονός παγκόσμιας σημασίας η επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη
Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και στήριξης του Ελληνικού λαού έστειλαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με την ιστορική κοινή τους επίσκεψη στην Λέσβο, το νησί που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Το πρόγραμμα του Πάπα ήταν διαμορφωμένο ώστε με συμβολισμούς να υπογραμμίσει το βασικό του μήνυμα, την ανάγκη αλληλεγγύης
Κατά παράβαση του πρωτοκόλλου οι τρεις προκαθήμενοι μετακινήθηκαν με το ίδιο αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο προς το κέντρο υποδοχής της Μόριας.
Στην Μόρια συνομίλησαν με τους πρόσφυγες και συνέφαγαν μαζί τους το φαγητό της ημέρας. Ακολούθησε η υπογραφή της κοινής διακήρυξης και οι ομιλίες τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης.»

Στους επόμενους μήνες το κέντρο υποδοχής της Μόριας ΚΑΗΚΕ.

«Εκτεταμένες καταστροφές και εικόνες χάους στη Μυτιλήνη, μετά από τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια, που κατέλεξαν στην πυρπόληση και καταστροφή του hot spot της Μόριας.
Το Κέντρο Κράτησης της Μόριας παραδόθηκε στις φλόγες, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα την άμεση εκκένωσή του από περίπου 4000 πρόσφυγες και μετανάστες, που διέμεναν μέσα σε αυτό.
Οικογένειες, γυναίκες με παιδιά και ανάπηροι, έφυγαν άρον άρον από το φλεγόμενο σημείο, για να ακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι.
Ομάδες προσφύγων επιχείρησαν να περάσουν προς το κέντρο της Μυτιλήνης, όμως δυνάμεις των ΜΑΤ και κάτοικοι τους απέκλεισαν τη δίοδο.
Τα ασυνόδευτα ανήλικα, που βρίσκονταν στο hot spot της Μόριας, περίπου 90 παιδιά, μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ, όπου φιλοξενούνται. Άλλοι πρόσφυγες πήγαν στο Κέντρο Κράτησης του Καρά Τεπέ, ενώ άλλοι πέρασαν τη νύχτα στους ελαιώνες γύρω από την καμμένη Μόρια.»

Τελικά η πολλή προβολή και οι ευλογίες από τους αφιχθέντες προκαθήμενους έκαναν ζημιά ή όχι;

«Η υπερπροβολή του προσφυγικού και η λάθος κυβερνητική διαχείριση «γονάτισαν» τον τουρισμό στη Λέσβο.
Μία απο τις χειρότερες τουριστικές περιόδους διανύει η Λέσβος, με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες να πνέουν τα μένεα κατά των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ως επί το πλείστον, αλλά και κατά των αστοχιών της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος.
Οι κρατήσεις των τουριστών στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 70% με τους επαγγελματίες να θεωρούν χαμένο το φετινό καλοκαίρι.
Κυβερνητικές αστοχίες και προσφυγικό
Σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού, η πολιτική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ήταν απόλυτα λανθασμένη με αποτέλεσμα να σταλθεί λάθος μήνυμα στους τουρίστες. Η συνεχής προβολή από τα ΜΜΕ, με εικόνες προσφύγων και μεταναστών στις ακτές του νησιού καθώς και η εντύπωση πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι απλά κυκλοφορούν στους δρόμους έδωσαν την εντύπωση πως στο νησί επικρατεί στο χάος.»

«Σύμφωνα με τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» με πτήσεις τσάρτερ έφτασαν στη Λέσβο 4.825 τουρίστες τον Ιούνιο του 2016, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι αφίξεις ήταν 15.026 – πτώση δηλαδή της τάξης του 68%. Μάλιστα, το αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε φέτος δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τα προ δεκαετίας στοιχεία, όταν δεν σημειώνονταν ανάλογες τουριστικές προσπάθειες από πλευράς παραγόντων.

Σύμφωνα με το αρχείο της τοπικής εφημερίδας «Εμπρός», το πρώτο τρίμηνο της φετινής τουριστικής περιόδου έφθασαν στη Λέσβο 9.904 τουρίστες, όταν την ίδια περίοδο το 2015 είχαν φθάσει στο νησί 29.106. Δηλαδή σε επίπεδο τριμήνου, η ποσοστιαία μείωση των αφίξεων ανέρχεται στο 65,97%.
Τα καταστήματα έχουν χάσει πάνω από το 70% του τζίρου τους, λέει στην «Κ» ο πρόεδρος των Εμπόρων της Πέτρας, Γιώργος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί τουλάχιστον 40 επιχειρηματίες της περιοχής.» .

Ποιο είναι λοιπόν το τυράκι της φάκας;
Το επισημάναμε πριν ένα χρόνο ακριβώς όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση στο ΑΙΓΑΙΟ ΑΡΧΙΠΈΛΑΓΟΣ.

Επειδή οι ζώνες ασφαλείας είναι πολύ της μόδας σαν ένα μοντέρνο εργαλείο γεωπολιτικής βλ. Συρία σήμερα…
Θα βόλευε σε κάποιους με το πρόσχημα εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ να προετοιμάσουν και να δημιουργήσουν τέτοιες ζώνες ασφαλείας και αύριο μεθαύριο να επιδιώξουν διεθνώς και την αποστρατικοποίηση αυτών με ότι αυτό συνεπάγεται για τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα μας.

Ο ΕΧΩ ΩΤΑ ΑΚΟΥΕΙ ΑΚΟΥΕΤΩ.

Μ πνευματική ευθύνη και συνείδηση
Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ