6.9.16

Στην παγίδα που έστησαν Μέρκελ και Ερντογάν η Ελλάδα


Η Αθήνα αγωνιά τώρα για το ενδεχόμενο οι εταίροι ως τελευταία γραμμή άμυνας να ενεργοποιήσουν τις προβλέψεις του Δουβλίνου ΙΙ.
Στις συμπληγάδες Μέρκελ- Ερντογάν που απειλούν την χώρα με μια ανεξέλεγκτη μεταναστευτική-προσφυγική ροή,  έχει παραδοθεί η χώρα, με ευθύνη και της κυβέρνησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας υπό το άγχος της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση του Τρίτου Μνημονίου αποδέχτηκε πέρυσι όλους τους επαχθείς όρους που απειλούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποθήκη δεκάδων χιλιάδων ψυχών και "σφουγγάρι" απορρόφησης των χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να φθασουν στην Γερμανία και στις άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η πολιτική πίεση που ασκεί η άνοδος των ξενοφοβικών ακροδεξιών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη, όπου τους επόμενους μήνες αναμένεται να διεξαχθουν κρίσιμες εκλογές, προεδρικές σε Αυστρία και Γαλλία, περιφερειακές στην Γερμάνια την Άνοιξη και βουλευτικές σε Ολλανδία και Γερμάνια ακυρώνει κάθε προσπάθεια ορθολογικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και κατανομής του βάρους σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Ενώ όλη η Ε.Ε. σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες αλλά και για το διεθνές κύρος της Ευρώπης των 28, υποκλίνεται στον Ερντογάν προσδοκώντας ότι δεν θα απασφαλίσει την βόμβα των μεταναστευτικών ροών ,επιτρέποντας σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, η Αθήνα αγωνιά τώρα για το ενδεχόμενο οι εταίροι ως τελευταία γραμμή άμυνας τους για να μην πλημμυρίσουν οι χώρες του από μετανάστες να ενεργοποιήσουν τις προβλέψεις του Δουβλίνου ΙΙ.
Μια εξέλιξη που θα έχει δραματικές συνέπειες για την χώρα μας (και για την Ιταλία) ,καθώς βάσει της Συνθήκης αυτής κάθε ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να επαναπροωθήσει στην πρώτη χώρα εισόδου όσους μετανάστες εισήλθαν παράνομα στην Ε.Ε. και δεν υπέβαλλαν οπως προβλέπεται αίτηση ασύλου στην χώρα εισόδου.

Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιερ δήλωσε ξεκάθαρα στην Die Welt ότι τώρα που βελτιώνονται οι συνθήκες στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμοσθεί το Δουβλίνο και ζήτησε ευρωπαϊκή κάλυψη ώστε όπως είπε να μην είναι εύκολη η ανατροπή των αποφάσεων αυτών στα δικαστήρια.
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιερ δήλωσε ξεκάθαρα στην Die Welt ότι τώρα που βελτιώνονται οι συνθήκες στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμοσθεί το Δουβλίνο
Η ευρωπαϊκή στήριξη την οποία ζήτησε ο γερμανός υπουργός ήρθε λίγες ώρες αργότερα όταν η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε κατηγορηματικά ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Δουβλίνου έχει αρχίσει ,αλλά μέχρι να συμβεί αυτό ,το Δουβλίνο ως Συνθήκη δεσμεύει τα κράτη μέλη και πρέπει να εφαρμόζεται».
Η Ελλάδα λόγω των καταγγελιών για τις άσχημες συνθήκες που επικρατούσαν στους χώρους κράτησης και φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων και των σοβαρών προβλημάτων που υπήρχαν στο σύστημα παροχής ασύλου είχε μπει στην «μαύρη λίστα», με αποτέλεσμα βάσει αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων να ανασταλεί η εφαρμογή των προβλέψεων του Δουβλίνου (για επαναπροώθηση προς την Ελλάδα όσων συλλαμβάνονταν σε ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου φθάνοντας στην Ελλάδα(αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για υπόθεση M.S.S. v. Belgium and Greece ECtHR 2011a αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποθέσεις N.S. and M.E , CJEU 2011).

Πώς εγκλωβίστηκε η Ελλάδα

Στα Συμπεράσματα όμως της Συνόδου Κορυφής της 15ης Οκτωβρίου 2015 η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι θα συνεργάζεται με την Κομισιόν με στόχο «να βελτιωθεί η ικανότητα υποδοχής της συγκεκριμένης χώρας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των μεταφορών στην Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου».
Η αναφορά αυτή ουσιαστικά συνέδεε την κατασκευή και οργάνωση των υποδομών για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, με την εκπλήρωση των όρων για εφαρμογή του καθεστώτος του Δουβλίνου, η εφαρμογή του οποίου για την Ελλάδα είχε (ευτυχώς) ανασταλεί με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2011.
Ο κ.Τσιπρας τον Οκτώβριο διευκόλυνε την ανατροπή αυτής της ευνοϊκής για την Ελλάδα «εξαίρεσης» ,υποσχόμενος ότι θα φτιαχτούν απαραίτητες υποδομές στην Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκώντας πιθανόν την στήριξη της κ.Μερκελ στα θέματα της οικονομίας αποδέχτηκε ρυθμίσεις που απειλούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «αποθήκη» δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που η μεν Τουρκία τους σπρώχνει προς την Ευρώπη ,η δε Ευρώπη ,πολύ περισσότερο τώρα με την έκρηξη της ξενοφοβίας και της ακροδεξιάς, είναι εντελώς απρόθυμη να υποδεχθεί .
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα με αφέλεια (στην καλύτερη εκδοχή ) δέχθηκε τις υποσχέσεις ότι σύντομα και μέχρι το τέλος του 2015 θα είχε τροποποιηθεί το Δουβλίνο ώστε να μην βρίσκεται διαρκώς η Ελλάδα υπό απειλή…
Στις 25 Οκτωβρίου η Κομισιόν παρουσίασε (σε συμφωνία με την Σύνοδο Κορυφής ) τα 17 Σημεία Δράσης ,στα οποία ξεχωρίζει η ανάληψη από την ελληνική κυβέρνηση της υποχρέωσης για δημιουργία θέσεων φιλοξενίας τουλάχιστον 50.000 ανθρώπων και συγκεκριμένα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων ,με παράλληλη «αύξηση της ικανότητας παροχής προσωρινού καταλύματος, τροφής, περίθαλψης υγείας, νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής σε όλους όσους έχουν ανάγκη».

Το πιο αρνητικό

Η χώρα μας (όπως από τις 30 Νοεμβρίου 2015 είχε επισημάνει το TheToc) αποδέχτηκε έτσι , ότι θα δεχθεί «τουλάχιστον» 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες (ήδη έχουμε φθάσει επισήμως στις 59.000)αλλά το πιο αρνητικό είναι ότι όλες οι υποδομές που φτιάχτηκαν ανέτρεπαν τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που είχαν οδηγήσει στην αναστολή εφαρμογής του Δουβλίνου προς την Ελλάδα.
Μπορεί τα κλειστά σύνορα στα Σκόπια να λειτουργούν αποτρεπτικά, αλλά εάν ανοίξει η στρόφιγγα των προσφυγικών ροών από την Τουρκία θα φτιαχτούν αμέσως νέες Ειδομένες.
Έτσι οι δηλώσεις ντε Μεζιερ ηταν αναμενόμενες καθώς πλέον για την Ελλάδα δεν συντρέχουν όλοι οι λόγοι βάσει των οποίων η γερμανική κυβέρνηση εξέδιδε εγκύκλιο με την οποία αναστέλλονταν η εφαρμογή του Δουβλίνου προς την Ελλάδα( αν και συνήθως ηταν ετησία η απόφαση αναστολής, τον Ιανουάριο η ανανέωση έγινε για έξι μήνες και τον Ιούλιο ανανεώθηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2017)
Όπως μάλιστα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντε Μεζιερ «ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επαναπροώθησης των προσφύγων το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πορεία του να καταστήσει αυτό δυνατό».
Η διαδικασία αναθεώρησης του Δουβλίνου έχει ξεκινήσει αλλά στην ευρωπαϊκή Βαβέλ που το προσφυγικό είναι «πολιτικά τοξικό» δεν αναμένεται σύντομα κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών μελών και για τον λόγο αυτό η Γερμανία θέτει από τώρα το ζήτημα της προετοιμασίας για ενεργοποίηση του Δουβλίνου στις αρχές του 2017.

Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας

Ο γερμανός υπουργός εσωτερικών όμως στην ίδια συνέντευξη λέει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον .Ότι το «κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού μέσω της “Μακεδονίας” δεν θα είχε κάποια αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, αν δεν ακολουθούσε αμέσως μετά, το κλείσιμο της συμφωνίας για τους πρόσφυγες με την Τουρκία».
Και αυτή είναι πια η μεγάλη αγωνία και της κ.Μερκελ και της Αθήνας. Γιατί μπορεί τα κλειστά σύνορα στα Σκόπια να λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους μετανάστες επιχειρούν να περάσουν το Αιγαίο, αλλά εάν ανοίξει η στρόφιγγα των προσφυγικών ροών από την Τουρκία θα φτιαχτούν αμέσως νέες Ειδομένες…
Στην Κίνα που βρέθηκε για την Σύνοδο των G20 η κ.Μέρκελ επεχείρησε να αποκαταστήσει τις τραυματισμένες σχέσεις με τον Τ.Ερντογαν , υπό το βάρος και της βαριάς εκλογικής ήττας του κόμματος της στο κρατίδιο Μεγκλεμβουργο-Πομερανια που το ακροδεξιό ,ξενοφοβικο,ευρωσκεπτικιστικο κόμμα AfD κατέλαβε την δεύτερη θέση ξεπερνώντας το CDU
Οι δηλώσεις της ότι «όλοι πρέπει να σκεφτούμε πώς θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Γερμανών» και ότι η « Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για τη μείωση των αριθμών των νέων μεταναστών… Είναι σημαντικό να επαναπατρίσουμε και αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν εδώ» είναι ένα πρώτο μήνυμα για την σκλήρυνση της γερμανική στάσης στο μεταναστευτικό..
Όπου στα «θύματα» θα συμπεριληφθούν πλέον και οι χώρες εισόδου. Με πρώτη την Ελλάδα

thetoc.gr