ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ GREEK STREAM
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς και τον υπουργο Ενέργειας Α.Νόβακ στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ζητήθηκε από τον Α.Τσίπρα η αναβίωση της συμφωνίας για τον αγωγό «Greek Stream» το κομμάτι δηλαδή του ρωσικού αγωγού αερίου που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία.
Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν και ο Πάνος Σκουρλέτης ο αρμόδιος υπουργός για τα θέματα ενέργειας. Η συνάντηση μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς οι Ρώσοι εξασφάλισαν τη θετική γνώμη της ιταλικής εταιρείας Εντισον κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Μιλάνο στις 29 Αυγούστου ο επικεφαλής της Γκάζπρομ Μίλερ και ο προεδρικός απεσταλμένος, Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ.
Η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει για την κατασκευή του δικού της τμήματος από τις 9 Αυγούστου κατά την συνάνηση του Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Β.Πούτιν.
Συνεπώς εν ολίγοις η Τουρκία συμφωνεί, η Ιτλία συμφωνεί άρα δεν υπάρχουν πλέον προσκόμματα από κανέναν και δεν μπορεί καμία ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει κάποια δικαιολογία για να μην προχωρήσει στην κατασκευή του «Greek Stream».
Το «μπαλάκι» έχει πέσει πλέον στο ελληνικό γήπεδο. Αν δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να το υλοποιήσει λόγω αμερικανικού παράγοντα ας βγει να το πει δημόσια, «δεν μπορούμε γιατί... » να γνωρίζει και ο κόσμος ακριβώς τι συμβαίνει.
Το θέμα του αγωγού πλέον καθίσταται ΚΡΙΣΙΜΟ ιδιαίτερα μετά την διαφαινόμενη αποχώρηση των Αζέρων της SOCAR από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αλλά και της ανεπάρκειας του αγωγού ΤΑΡ στο να τροφοδοτήσει Ελλάδα και Ευρώπη με φυσικό αέριο στο μέλλον.
Το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 δεν επαρκεί. Ο αγωγός στο μυαλό των Αμερικανών θα γέμιζε με ποσότητες εκ Κατάρ αλλά ο πόλεμος στην Συρία δεν είχε τα επιθυμητά για αυτούς αποτελέσματα και ο αγωγός από το Κατάρ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς δεν το επιτρπέπουν οι ισχύοντες γεοπολιτικοί συσχετισμοί.
Η συμφωνία για τον αγωγό που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2015 και είχε «παγώσει» εξαιτίας της ρωσοτουρκικής κρίσης
προβλέπει την κατασκευή του έργου από κοινή ρωσοελληνική εταιρεία με ποσοστό συμμετοχή 50% για την κάθε πλευρά. Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχει η ΔΕΠΕΝΕ και τη ρωσική μία τράπεζα.
«Ελλάδα και Ρωσία έχουν κοινές παραδόσεις, συνεργάζονται με αλληλοκατανόηση και μπορούν να έχουν κι ένα σημαντικό μέλλον», είπε ο κ. Τσίπρας και καλωσόρισε τον κ. Ντβορκόβιτς στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία.
Ακολούθως ευχήθηκε να στεφθεί με επιτυχία η παρουσία της Ρωσίας στη διοργάνωση.
«Οι επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες και η συνάντηση του κ. Πούτιν με τον κ. Τσίπρα έδωσε ώθηση για ανάπτυξη της συνεργασίας σε πολλούς τομεί»ς, είπε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.
Πρόσθεσε δε, ότι στη διάρκεια της παρουσίας της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ θα διεξαχθεί ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ και είπε ότι σημείωσαν μεγάλη επιτυχία οι πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες και χθες υπήρξε συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι συμφώνησαν για τη συνεργασία τον επόμενο χρόνο.
Ο κ. Ντβορκόβιτς μετέφερε επίσης στον κ. Τσίπρα τους χαιρετισμούς του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και είπε ότι εκτός από τον ίδιο στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχουν υπουργοί και υφυπουργοί.
Δεδομένου της επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ούτε ο ΤΑΝΑΡ, το τουρκικό κομμάτι του ΤΑΡ είναι απόλυτα σίιγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί και ο νοών νοείτω.
Δεν φτάνουν οι αγάπες μεταξύ των λαών όπως και μεταξύ των ανθρώπων αυτό που πάντα αποτελεί την βάση σε όλες τις σχέσεις είτε αρέσει είτε όχι είναι το κοινό συμφέρον τα επιπλέον είναι ευπρόσδεκτα αλλά μόνα τους δεν φτάνουν. Συνεπώς ναι, οι ομόδοξοι Ρώσοι αγαπούν τους Έλληνες αλλά θέλουν να δουν και πράγματα ουσίας.
Να προσθέσουμε ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα είναι... δωρεάν (!) για την κατασκευάστρια εταιρεία. Είναι ο πρώτος και ο μοναδικός αγωγός παγκοσμίως για τον οποίο δεν πληρώνονται τέλη διέλευσης στην χώρα από την οποία περνά!
Ουσιαστικά είναι έργο των ΗΠΑ και ειδικότερα του συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Αμος Χοσταϊν και του προκατόχου του Mάθιου Μπράϊζα.
Οι Ρώσοι αντίθετα κοστολογούσαν, κατ'αρχήν. με 5 δισ. ευρώ την αξία των τελών διέλευσης του South Stream!
Το 2010 ο τότε πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει σαν διακιολογία για την μη συμμετοχή στο τότε σχέδιο του South Stream την άρνηση της Βουλγαρίας για περβαλλοντικούς λόγους.
Αργότερα ο Α.Τσίπρας «κρύφτηκε» πίσω από την Τουρκία
Τώρα τα εμπόδια αυτά δεν υπάρχουν, θα είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση. Θα τολμήσει αυτή ή η όποια ελληνική κυβέρνηση να πραξει το αυτονόητο; Η χώρα πρέπει να κοιτάξει τα δικά της εθνικά συμφέροντα και όχι των υπερατλαντιστών.