Γράφει ο Πολυδεύκης
Κάθε σοβαρό κράτος για την ασφαλή λειτουργία του μηχανισμού του εξασφαλίζει την ύπαρξη υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίες αναλαμβάνουν τις πιο παρασκηνιακές ενέργειες. Αν και το «Ισλαμικό Κράτος» δε θεωρείται κράτος παρόλα αυτά η σοβαρότητα που επιδεικνύει στην αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο το IS έχει θεσπίσει την ύπαρξη μίας μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών υπό την επωνυμία Emni ή Amni (σ.σ. εξαρτάται από τη μετάφραση και απόδοση της αραβικής λέξης).
Η Emni είναι η μυστική πτέρυγα των τζιχαντιστών η οποία δημιουργήθηκε το 2014 με κύρια αποστολή τον έλεγχο της εσωτερικής ασφάλειας των εδαφών του IS και κυρίως τον έλεγχο για διείσδυση κατασκόπων. Σύντομα όμως ο ρόλος αυτός εμπλουτίστηκε με την αποστολή της στρατολόγησης νέων μαχητών και με το σχεδιασμό επιθέσεων στο εξωτερικό. Αυτό ως γνωστό γίνεται είτε με τζιχαντιστές που μόλις στρατολογήθηκαν και κατέφθασαν στα στρατόπεδα εκπαίδευσης των ισλαμιστών είτε με σκληραγωγημένους και έμπειρους τζιχαντιστές που έχουν γνώση στη χρήση όπλων, εκρηκτικών και κυρίως πολεμικών τακτικών, όπως έγινε στην περίπτωση της επίθεσης στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015 και στις Βρυξέλλες το Μάρτιο του 2016.
Η Emni διαθέτει τρία τμήματα: ένα για ευρωπαϊκές υποθέσεις, ένα για ασιατικές υποθέσεις και ένα για τη Μέση Ανατολή. Όλως περιέργως δεν φαίνεται πουθενά να υπάρχει κάτι για την Αφρική όπου η οργάνωση υποστηρίζει ότι δραστηριοποιείται, είτε στη Λιβύη, είτε και σε άλλες μουσουλμανικές αφρικανικές χώρες, τούτο όμως δύναται να οφείλεται στο γεγονός ότι το IS εκεί διαθέτει περισσότερο συνεργαζόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις (π.χ. BOKO HARAM) παρά δικούς του θύλακες.
Οι τρομοκράτες χωρίζονται από την Emni σε μικρές ομάδες αναλόγως εθνότητας και γλώσσας, οι οποίοι μάλιστα δε γνωρίζονται μεταξύ τους παρά μόνο την «τελευταία στιγμή» λίγο πριν δηλαδή την αποστολή τους στις χώρες ενδιαφέροντος. Σε αυτές τις χώρες οι τρομοκράτες διαθέτουν «μεσάζοντες», άτομα δηλαδή υπεράνω πάσας υποψίας, χωρίς ποινικό μητρώο και χωρίς καμία εμφανή ισλαμιστική δράση. Οι «μεσάζοντες» προτιμάται να είναι κατά κύριο λόγο άτομα που μόλις έχουν ασπαστεί το Ισλάμ και μέσω του ρόλου τους ξεκινούν το ταξίδι της ριζοσπαστικοποίησης ώστε να γίνουν σταδιακά μύστες της ισλαμικής τρομοκρατίας. Αναλαμβάνουν το έργο της διασύνδεσης των υποψηφίων τρομοκρατών που θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις χώρες ενδιαφέροντος με τους καθοδηγητές, που προηγουμένως έχουν διεισδύσει στην Ευρώπη. Εν συνεχεία οι «μεσάζοντες» φροντίζουν για τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού των «μαρτύρων» τρομοκρατών μέσα από ίντερνετ καφέ, προκειμένου να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.Το στοιχείο αυτό από μόνο του θέτει νέα δεδομένα για τον χαρακτηρισμό «μοναχικοί λύκοι» για κάποιους τρομοκράτες, οι οποίοι φαίνεται πλέον ότι διέθεταν συνενόχους.
Η στρατολόγηση γίνεται εντός της Συρίας, σε χωριά πλησίον των συνόρων με την Τουρκία, από γιατρούς που λαμβάνουν δείγμα αίματος και αξιωματούχους του IS οι οποίοι λαμβάνουν συνέντευξη από τους υποψήφιους μαχητές με laptop, όπως ακριβώς γίνεται στις πιο προηγμένες υπηρεσίες πληροφοριών. Η συνέντευξη περιλαμβάνει από απλές ερωτήσεις οικογενειακής κατάστασης μέχρι και πρότερη δράση των μαχητών στις χώρες προέλευσής τους. Λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το τζαμί στο οποίο οι υποψήφιοι πραγματοποιούσαν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις (σ.σ. κυρίως αν το τζαμί ασπαζόταν το ριζοσπαστικό Ισλάμ), όπως επίσης και αν οι υποψήφιοι είχαν στρατολογήσει και αποστείλει στα εδάφη του IS άλλα μέλη. Επίσης οποιαδήποτε παράνομη δράση, όπως κλοπές, παραχάραξη κ.α. λειτουργούν ενισχυτικά, παρά τα όσα προβλέπονται στους θρησκευτικούς νόμους του Ισλάμ, ιδίως δε αν ο υποψήφιος έχει διασυνδέσεις στην Ευρώπη με το οργανωμένο έγκλημα ή με λαθρεμπόρους.
Οι υποψήφιοι φεύγουν από τις ευρωπαϊκές χώρες προέλευσής τους κλείνοντας ταξίδι μετ’ επιστροφής στη ΝΔ Τουρκία καθώς και all inclusive ξενοδοχείο με το πρόσχημα των διακοπών. Από εκεί λαθρέμποροι τους μεταφέρουν στη Βόρεια Συρία, όπου λαμβάνουν μία υποτυπώδη ολιγοήμερη εκπαίδευση στα όπλα και εν συνεχεία επιστρέφουν στις χώρες τους χωρίς να δύναται να κινήσουν υποψίες.
Όσοι διαθέτουν το παράστημα, τη σωματοδομή, δε διαθέτουν παλαιότερους τραυματισμούς και δεν είναι παντρεμένοι επιλέγονται να στελεχώσουν τις δυνάμεις quwat khas, δηλαδή τις επίλεκτες ειδικές δυνάμεις του IS. Η εκπαίδευση γίνεται στην έρημο υπό σκληρές συνθήκες έλλειψης τροφής (σύμφωνα με μαρτυρίες οι υποψήφιοι τρώνε μόνο αν τους δώσουν φαγητό οι εκπαιδευτές) και έλλειψης νερού (δύο ποτήρια την ημέρα σε συνθήκες ερήμου) που στο τέλος οδηγούν σε λιποθυμίες. Κάθε τι είναι σκεπασμένο με χώμα για να μην είναι ευδιάκριτο σε UAV και δορυφόρους, όπως και οι υποψήφιοι στους οποίους απαγορεύεται η ατομική καθαριότητα. Τη δεύτερη εβδομάδα δίνεται ένα Kalashnikov με το οποίο οι υποψήφιοι κοιμούνται «αγκαλιά» μέχρι να μείνει στη συνείδησή τους ως το τρίτο τους χέρι, όπως αναφέρεται σε καταθέσεις. Μετά την επιτυχία τους στην εκπαίδευση των 2 εβδομάδων μεταφέρονται στο νησάκι βορείως της πόλης Al-Tabqa στη Συρία (νότιο άκρο της λίμνης Assad), όπου η εκπαίδευση συνεχίζεται σε λαγούμια που έχουν κρυφτεί με ξύλα και φύλλα. Τα αντικείμενα είναι κολύμβηση, καταδύσεις και πλοήγηση με τα άστρα.
Επικεφαλής της Emni είναι ο εκπρόσωπος του IS και «Υπουργός Προπαγάνδας» Al Adnani, ένας 39χρονος από τη Βόρεια Συρία, για τον οποίο δεν υφίστανται πολλές πληροφορίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν είναι γνωστό ούτ το πρόσωπό του, αφού όποτε εκδίδει λόγο στους μελλοντικούς τρομοκράτες και τους μαχητές της οργάνωσης, αυτοί έχουν τα μάτια τους καλυμμένα. Οι δύο βασικοί βοηθοί του είναι ο Abu Souleymane al-Faransi και ο Abu Ahmad, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τα καθήκοντα εντοπισμού των μαχητών, της στοχοποίησης για τις χώρες ενδιαφέροντος και της διοικητικής μέριμνας των επιθέσεων.
Το ανωτέρω ενισχύεται και από μαρτυρία ομήρου του Bataclan το βράδυ της 13ηςΝοεμβρίου ένας εκ των τρομοκρατών ρώτησε έτερο συνεργάτη του αν θα έπρεπε να πάρουν τηλέφωνο τον Souleymane… Όταν οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος είχαν βρει σε ένα σημείωμα σε πτώμα τρομοκράτη τον αριθμό κινητού τηλεφώνου. Ο αριθμός του σημειώματος ήταν ίδιος με αυτόν που είχε δώσει συλληφθέντας στην Αυστρία, αλγερινός τζιχαντιστής το περασμένο έτος (από την πραγματοποίηση του τρομοκρατικού χτυπήματος) και ο οποίος είχε καταθέσει κατά την ανάκρισή του ότι είχε συναντήσει τον Abu Ahmad και είχε πάρει ένα αριθμό τηλεφώνου και χρήματα.
Όπως φαίνεται λοιπόν το χτύπημα του Bataclan θα μπορούσε και να έχει αποτραπεί, εάν τα ευρωπαϊκά κράτη διέθεταν πιο ουσιαστικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αντί αυτού αρκέστηκαν στην ανάδειξη του Abdelhamid Abaoud, από απλό συντονιστή σε εγκέφαλο των επιθέσεων προκειμένου να κατευνάσουν την κοινή γνώμη και να επιστρέψουν οι πρότεροι ρυθμοί ζωής στην Ευρώπη, δηλαδή μία μεσαιωνική λογική στρουθοκαμηλισμού που σημαντικά προβλήματα κρύβονταν κάτω από το χαλάκι των μύθων και του μυστικισμού, χωρίς να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα εν τη γεννέσει τους.
Από την άλλη φαίνεται μέσα σε ανακρίσεις συλληφθέντων πως το πρόβλημα της Emni είναι πως δε διαθέτει αρκετούς τρομοκράτες σε Γερμανία και Ην. Βασίλειο. Τούτο οφείλεται καθαρά στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι σε αυτές τις χώρες φοβούνται περισσότερο τις συνέπειες του νόμου παρά οι αντίστοιχοι ομοϊδεάτες τους σε Βέλγιο και Γαλλία, δείχνοντας έτσι τη διαφορά της αποτελεσματικότητας του «φιλελεύθερου» γαλλικού συστήματος τάξης και του πιο απόλυτου γερμανικού και κυρίως αγγλικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή από τα αποτελέσματα των ανακρίσεων προκύπτει το ενδιαφέρον του IS για υποψήφιους μαχητές από τη ΝΑ Ασία (Μαλαισία, Ινδονησία, Μπαγκλαντές), οι οποίοι διέθεταν πρότερη εμπειρία από το δίκτυο της Al Qaeeda στις χώρες τους. Το ενδιαφέρον τους έγκειται στη γνώση του δικτύου της έτερης τρομοκρατικής οργάνωσης από τους υποψηφίους και στην ύπαρξη διασυνδέσεων εκεί, προφανώς για την προσέγγιση πυρήνων.
Σύμφωνα με αναλυτές της διεθνούς τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το περιοδικό της Al Nusra, Al Risallah εκδόθηκε αμέσως μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τεύχους του περιοδικού Dabiq του IS, την ίδια στιγμή που η Al Nusra μετονομάστηκε σε Jabhat Fatah Al Sham, δείχνοντας σημάδια απόσχισης από την Al Qaeeda. Τα ανωτέρω αποτελούν ενδείκτες πως οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις (Al Nusra και ISIS) έχουν έρθει σε έτι μεγαλύτερη επαφή μεταξύ τους. Η μετονομασία της Al Nusra αποτελεί από μόνη της παγίδα δια τη Δύση, αφού η Jabhat Fatah Al Sham θα καταστεί πιο συνυφασμένη με τη συριακή κοινωνία και με οργανώσης της συριακής αντιπολίτευσης, επιτυγχάνοντας ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό στρατολόγησης μαχητών, ενώ και για τις αεροπορικές επιθέσεις θα είναι πιο δύσκολο να είναι στοχευμένες ώστε να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Φυσικά η «απόσχιση» της Al Nusra από την Al Qaeeda δεν πρέπει να θεωρείται ουσιαστική, αφού είναι πάγια τακτική των ισλαμιστών να αποκρύπτουν και να καλύπτουν την ταυτότητα και τις ενέργειές τους, αν αυτό εξυπηρετεί τον αντικειμενικό σκοπό.
Η μεταστροφή της τακτικής επιθέσεων του ISIS, λόγω της σταδιακής αύξησης της συνεργασίας του με την Al Qaeeda και παρακλάδια αυτής φαίνεται και από νεότερα στοιχεία που προέκυψαν από την ισραηλινή πλευρά. Ενώ μέχρι σήμερα ο ISIS επιχειρούσε πιο κοινά και απλά χτυπήματα, τα οποία αποσκοπούσαν στον τρόμο των δυτικών κοινωνιών και να πλήξουν το δυτικό τρόπο ζωής, πλέον, από συνομιλίες πυρήνων του ISIS που αποκρυπτογραφήθηκαν από την ισραηλινή εταιρεία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών ασφαλείας διαδικτύου, Insights, προκύπτει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» αποσκοπεί σε πιο στρατηγικούς στόχους.
Τα μηνύματα που συλλέχθησαν από το πρόγραμμα δικτύωσης «Telegram» προέρχονταν από 500 προφίλ τρομοκρατών, οι οποίοι αναγνωρίζονταν μεταξύ τους μέσω συνθηματικών. Το εν λόγω πρόγραμμα στηρίζεται σε λογισμικό ειδικής κρυπτογράφησης, μη αναγνώσιμης από συμβατικά προγράμματα πλοήγησης, ενώ χαρακτηριστικό του αποτελεί το γεγονός πως εξαφανίζει τα ηλεκτρονικά ίχνη των συνομιλούντων. Οι πληροφορίες που προέκυψαν τρεις μήνες πριν επιβεβαιώθηκαν με το τρομοκρατικό χτύπημα στην εκκλησία της Νορμανδίας, όπου αποκεφαλίστηκε καθολικός ιερέας, γεγονός που δείχνει πως η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και όχι ένα τυχαίο χτύπημα «μοναχικών λύκων».
Η ισραηλινή εταιρεία συνέταξε έναν κατάλογο πιθανών στόχων που προέκυψαν από τα ανωτέρω υποκλεμμένα μηνύματα, στους οποίους περιλαμβάνονται στόχοι πολιτικών και στρατιωτικών αεροδρομίων ανά τον κόσμο, που εξυπηρετούν την αμερικανική ΠΑ. Οι ισλαμικοί πυρήνες φαίνεται πως συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με αεροδρόμια στο Ισραήλ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, ενώ στο Telegram εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες λεπτομερής χάρτης μεταξύ άλλων αεροδρομίων ανά τον κόσμο, των αεροπορικών βάσεων ΣΟΥΔΑΣ (αμερικανική βάση), ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ (αγγλική βάση) και INCIRLIK (νατοϊκή βάση στην Τουρκία).
Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι το ISIS θα πλήξει όλα αυτά τα αεροδρόμια. Ο κατάλογος αυτός λειτουργεί ως συντονιστικό εργαλείο των πυρήνων που συνομιλούν, οι οποίοι θέτουν στόχους και εν συνεχεία μετρούν την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό για τις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Αναλόγως της ανταπόκρισης αλλάζει και η ιεράρχηση των στόχων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της διασταύρωσης των πληροφοριών και της πρόληψης από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ένα παράπλευρο όφελος του μακρού καταλόγου στοχοποίησης από τους τζιχαντιστές.
Είναι εμφανές ότι το κατ’ ευφημισμόν «κράτος» των τζιχαντιστών διαθέτει οργάνωση και δομή που θα ζήλευαν αρκετές «φιλελεύθερες» και αγκυλωμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Πολύ περισσότερο, αυτοί, που κάποιοι κατηγορούν ως συνονθύλευμα ισλαμιστών τρομοκρατών, εμφανίζονται να διαθέτουν ευρεία γνώση της οργάνωσης υπηρεσιών ασφαλείας και την ικανότητα να προσαρμόζονται με μεγάλη ευκολία στις νέες καθημερινές προκλήσεις του «πολέμου της τρομοκρατίας». Ίσως σε χώρες σαν τη Γαλλία και το Βέλγιο, ίσως και σε χώρες σαν την Ελλάδα που θεωρούμε ότι είναι οργανωμένα κράτη να πρέπει να αναθεωρήσουμε το βαθμό στον οποίο πιστεύουμε ότι διαθέτουν οργανωμένη ασφάλεια, όταν «βεδουίνοι» και «μαχητές των σπηλαίων» παραδίδουν μαθήματα οργάνωσης σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.
militaire