Ο Αύγουστος πολιτικά φαίνεται “χαλαρός” αλλά ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι δύο μήνες κρίσιμοι, που μπορούν να φέρουν από ανασχηματισμό μέχρι και πρόωρες εκλογές. Θα εξαρτηθεί αυτό από την πορεία της οικονομίας και τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και ο Αλέξη Τσίπρας με σημαντικότερα τα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από σήμερα στο Σούνιο, κάνοντας τις διακοπές του χωρίς να απομακρύνεται από την Αθήνα. Πληροφορίες λένε πώς θα έχει τακτικές επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες με κυβερνητικά στελέχη και το μήνυμα που έχει εκπέμψει είναι ότι δεν υπάρχει χαλάρωση.
Αντιθέτως η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμασθεί όχι μόνο για τις εκκρεμότητες που έχει με τους δανειστές (αξιολόγηση, εκταμίευση δεύτερης δόσης, εργασιακά, χρέος κ.α.) αλλά και για την ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που είχε παρουσιάσει το 2014, και από το οποίο δεν υλοποιήθηκε σχεδόν τίποτα, θέλει να κάνει μία... επιστροφή.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βγαίνει και πάλι στην κοινωνία (εγκαίνια στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, του αεροδρομίου της Πάρου) και εξαγγέλλει κάποια μέτρα ευνοϊκά, αν και αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των μνημονίων που πνίγει καθημερινά τους Έλληνες πολίτες.
Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πώς από το βήμα της ΔΕΘ πρόκειται να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και βελτίωσης των πραγμάτων, θα πεί ότι τα δύσκολα πέρασαν και έρχονται καλύτερες ημέρες, κάνοντας έναν απολογισμό και ξετυλίγοντας παράλληλα τους νέους στόχους της κυβέρνησης.
Με το ενδεχόμενο της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος για τη διετία 2019-2020 που θα δώσει ανάσα στην οικονομία να αποτελεί σκέψη του πρωθυπουργού και το θέμα της συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα να μένει ανοιχτό, η Αθήνα μελετάει τις επόμενες κινήσεις της και χαράσσει τη στρατηγική της.
Αναμένει παράλληλα τις πρωτοβουλίες και από τη μεριά των εταίρων, με φόντο τον υπόγειο «πόλεμο» μεταξύ Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά στο χρέος. Ο ορίζοντας για λύση επ’ αυτού είναι τα Χριστούγεννα, ενώ από το οικονομικό επιτελείο βλέπουν να κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοέμβρη.
Η ΔΕΘ λοιπόν είναι ο πρώτος σταθμός του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά το καλοκαίρι και ευελπιστεί πώς τουλάχιστον δεν θα υπάρξουν σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις. Το δεύτερο crash test έρχεται τον Οκτώβριο, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο Συνέδριο απέναντι σε όσους διαφωνούν με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία είναι καθαρά μνημονιακή.
Αρκετές φορές υπήρξαν αντιδράσεις, ενστάσεις και διαφωνίες σε διάφορα μέτρα ή νομοσχέδια, αλλά η κυβέρνηση την έβγαλε “καθαρή” τουλάχιστον προς το παρόν, δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας των 153 βουλευτών.
Δεν αποκλείεται λοιπόν για να κατευνάσει τα πνεύματα ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει ανασχηματισμό. Με τον τρόπο αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιους να μπουν στην κυβέρνηση, σε κάποιους άλλους που έχουν έρθει σε δύσκολη θέση από την κυβερνητική πολιτική να εξέλθουν και να καρατομήσει ορισμένους που δημιουργούν προβλήματα και δίδουν πατήματα στην αντιπολίτευση για κριτική.
Το χαρτί του ανασχηματισμού μπορεί να το παίξει ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας και εκτιμώντας και την κατάσταση που διαμορφώνεται με τους δανειστές στο πεδίο της δεύτερης αξιολόγησης. Σε περίπτωση που η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη, οι δανειστές εμμείνουν ή ζητήσουν πρόσθετα μέτρα τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή τότε στα σενάρια μπαίνει και αυτό των πρόωρων εκλογών.
Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως να το διαψεύδει, αλλά είναι πάνω στο τραπέζι. Κανείς δεν θα μπορούσε άλλωστε να ισχυριστεί πώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν επεξεργάζεται και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες όταν ψηφίστηκε εσπευσμένα ο εκλογικός νόμος, όταν η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση μετατοπίστηκε για την άνοιξη του 2017 και όταν εξαγγέλλονται μέτρα υπέρ των κοινωνικά αδύναμων.
Η συνεργασία δε με την Ένωση Κεντρώων θεωρεί ο κ. Τσίπρας πως του δίνει το περιθώριο να επιχειρήσει πρόωρες εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση είτε με την υπάρχον εκλογικό νόμο, είτε με τον νέο. Η ΝΔ μάλιστα, όπως και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εκλογική εγρήγορση και αυξάνουν την κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να συσπειρώσουν τον κόσμο τους.
pronews