27.8.16

Τουρκική πρόκληση στην ανατολική Μεσόγειο


«Θερμό» επεισόδιο απειλήθηκε προ δύο ημερών στη Μεσόγειο.

Φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρενόχλησε την Πέμπτη ερευνητικό πλοίο στα ανοικτά του Ακάμα, της ακραίας δυτικής περιοχής της Κύπρου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Η εφημερίδα μεταδίδει ότι η τουρκική φρεγάτα «Κελί Μπολού» προσέγγισε το υπό κυπριακή σημαία πλοίο 12 ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακάμα, ενώ διενεργούσε έρευνα για τα δελφίνια για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το σκάφος αναγκάσθηκε να αποχωρήσει μετά τις τουρκικές προειδοποιήσεις που εξέπεμψαν οι Τούρκοι από τη φρεγάτα





Από τη φρεγάτα, μέσω ασυρμάτου, επικοινώνησαν με το ερευνητικό και ζήτησαν από τον καπετάνιο να εγκαταλείψει την περιοχή επειδή, όπως ισχυρίσθηκαν, είναι τουρκική θάλασσα, την οποία το ερευνητικό σκάφος παραβίαζε.

Το σκάφος αναγκάσθηκε να αποχωρήσει μετά τις τουρκικές προειδοποιήσεις που εξέπεμψαν οι Τούρκοι από τη φρεγάτα. 

Η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"E. 

Η συντεταγμένη αυτή εφάπτεται της ακτής του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα και δεν αναγνωρίζει καν χωρικά ύδατα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Κυπριακές αρχές κρίνουν το περιστατικό σοβαρό, γιατί η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Ακόμη, θεωρούν ότι η πρόκληση γίνεται την ώρα που κορυφώνεται η νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και οι προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου επανέρχονται μετά και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για φυσικό αέριο.

Η επιστολή Τούρκου αξιωματούχου στον ΟΗΕ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις 17 Μαρτίου 2016, επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη Χαλίτ Τσεβίτ, με την οποία απαντούσε στην επίσημη καταγγελία της Κύπρου για την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του κυπριακού ερευνητικού σκάφους MV Flying Enterprise, που πραγματοποιούσε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, παρέπεμπε σε μονομερή δήλωση της Τουρκίας για τα όρια της υφαλοκρηπίδας της. 

Παράλληλα, εξέφραζε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία έχει λόγο για οποιαδήποτε οριοθέτηση δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18” που συμπίπτει ουσιαστικά με το δυτικό όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων.


zougla.gr