Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την 15η Ιουλίου, ο Τούρκος διοικητής της βάσης του Ιντσιρλίκ συνελήφθη και τότε ξεκίνησε προβληματισμός «για τα πυρηνικά όπλα που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία, σε μια χώρα που η εμπιστοσύνη αρχισε να συζητείται».
Η Φωνή της Αμερικής (VOA), στην αγγλική γλώσσα–γράφει το τούρκικο δημοσίευμα-αναφερόμενο στην απόπειρα πραξικοπήματος αναφέρθηκε στη σύλληψη του Τούρκου διοικητή.
Στο μεταξύ εμπειρογνώμονες για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στην Καλιφόρνια, όπως ο Τζέφρεϊ Λέβις, εξέφρασε την άποψη ότι «προς το παρόν τα πυρηνικά όπλα είναι ασφαλή» αλλά πρόσθεσε « η αποθήκευση πυρηνικών όπλων σε ασταθείς χώρες δεν είναι καλή ιδέα».
Ωστόσο, ο Λέβις, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στη βάση διατηρούν τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία έχουν συμφωνηθεί από το κράτος υποδοχής «αλλά, παραμένει να μην είναι καλή ιδέα η κατοχή πυρηνικών όπλων σε μια χώρα που έχει ασταθή πολιτική», όπως υποστήριξε.
Εξάλλου, ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του προγράμματος πυρηνικών πληροφοριών της Ομοσπονδίας των Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists), διατύπωσε την άποψή ότι «αν και εφαρμόζονται τα μέτρα ασφαλείας δεν μπορεί να εξαλειφθεί η περίπτωση ατυχήματος, με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία».
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής στην Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες της πολιτικής των πυρηνικών όπλων, ο Άμι Γουόλφ, εξέφρασε την άποψη ότι η ανάπτυξη 200 βομβών B61 στην Ευρώπη ‘δεν έχει δείξει ότι αποτελούν αποτρεπτικό μέσο σε μια πιθανή επίθεση, καθώς την ίδια στιγμή διαταράσσεται η εσωτερική αρμονία του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικός παράγοντας», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.
--