31.8.16

Σημαντική συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου: Υπέγραψαν την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου - Η Ελλάδα πότε θα ξυπνήσει;

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ....

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Μία πολύ σημαντική συμφωνία, που ανεβάζει την Κύπρο ακόμη πιο ψηλά στον ενεργειακό χάρτη υπεγράφη σήμερα το πρωί στη Λευκωσία. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ ελ Μόλα υπέγραψαν την μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού, από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο.

Το γεγονός αυτό ανοίγει σημαντικές προοπτικές για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου και σφραγίζει έναν ακόμη ισχυρό άξονα της Λευκωσίας, μετά την άριστη συνεργασία της με το Ισραήλ. Οι τρείς χώρες, Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος, μαζί με την Ελλάδα, συνεργάζονται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.
Από ελληνικής πλευράς ωστόσο δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα βήματα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και στην εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο και η κυβέρνηση δεν δείχνει να εκμεταλλεύεται την συγκυρία που θέλει τις ΗΠΑ να είναι σφόδρα ενοχλημένες με την Τουρκία (οι σχέσεις του είναι στο ναδίρ) λόγω των χειρισμών Ερντογάν ιδίως μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος αλλα και το φερτ με τη Ρωσία. 
Ας πάρει παράδειγμα λοιπόν από την Κύπρο η Ελλάδα στο ενεργειακό ζήτημα που προχωράει με γοργά βήματα. Μέσα Ενημέρωσης της από τη Λευκωσία χαρακτηρίζουν τη συμφωνία με την Αίγυπτο "ιδιαίτερης σημασίας", καθώς αναμένεται να θέσει σημαντικές βάσεις για εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου με ένα σημαντικό ενεργειακό παίκτη της περιοχής, όπως η Αίγυπτος.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στις 11.30 ο Τάρεκ ελ Μόλα θα έχει συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.
Χθες ο υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους σχεδιασμούς στον τομέα του φυσικού αερίου και συγκεκριμένα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
Έγινε ενδελεχής ενημέρωση για τα σχέδια ανάπτυξης του κοιτάσματος, καθώς και για τα δεδομένα, που προκύπτουν μετά τον Γ’ γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των εξελίξεων στο Κυπριακό και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.
ΠΗΓΗ: