H Γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί για μία ακόμη φορά να ξεκόψει με προκλητικό τρόπο κάθε ενδεχόμενο αποζημίωσης της Ελλάδας για τις ναζιστικές θηριωδίες σε βάρος του ελληνικού λαού και την καταστροφή που προκάλεσε η γερμανική κατοχή στη χώρα. Λίγες μέρες μετά τις σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα η γερμανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι έχει κλείσει οριστικά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ να «απαντήσει» στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πριν από μερικές ημέρες επανέφερε το ζήτημα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό ή διπλωματικό μέσο για να διεκδικήσει τις επανορθώσεις και κάλεσε το Βερολίνο να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κ. Ζάιμπερτ από την πλευρά του ανέφερε ότι «η θέση του Βερολίνου είναι ξεκάθαρη. Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει αντιμετωπιστεί οριστικά, νομικά και πολιτικά».
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού από το Κομμένο Άρτας
Για τη διεκδίκηση «των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου η χώρα μας για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του την Τρίτη (16/8) στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που έγιναν στο Κομμένο Άρτας για τους 317 Έλληνες που σφαγιάστηκαν από τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα την 16η Αυγούστου του 1943.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ότι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος».
«Είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση, σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης, να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εμείς από την δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει πίσω της την σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης. «Ο ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτή που περνά τα τελευταία χρόνια. Και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες διεκδικώντας και όχι επαιτώντας. Διεκδικούμε δεν επαιτούμε», τόνισε.
Το πόρισμα της Βουλής
Τον διπλωματικό κατ' αρχήν δρόμο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών μέσω διαπραγματεύσεων με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και τον δικαστικό σε περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει στη σημερινή αρνητική της στάση, προτείνει η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με την ψήφιση της έκθεσης και την κατάθεσή της στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Οι συνέπειες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για την Ελλάδα και τους πολίτες της υπήρξαν τρομακτικές και ανεπανόρθωτες, καθώς η χώρα υπέστη απρόκλητη- προμελετημένη επίθεση, αλλά και τη βάρβαρη κατοχή από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της τσαρικής Βουλγαρίας. Η τριπλή αυτή κατοχή οδήγησε τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξαθλίωση, αφού εξάρθρωσε την οικονομία της χώρας. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει αβίαστα από το υφιστάμενο υπηρεσιακό- κρατικό υλικό και τεκμηριώνεται από πλήθος ακλόνητων μαρτυριών και πληθώρα ιστορικών πηγών» σημειώνεται στην εισαγωγή της έκθεσης.
Spiegel: «Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να μηνύσει τη Γερμανία για τα 296 δισ. ευρώ που της χρωστάει»
Εξάλλου το ίδιο το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε κάνει αναφορά στο "καυτό" ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και όχι μόνον δικαίωνε την Ελλάδα για το θέμα, αλλά υιοθετούσε πλήρως και την ακαδημαϊκή, πολιτική και ηθική προσέγγιση του Προκόπη Παυλόπουλου, την οποία έχει εκφράσει πολλάκις και ως απλός βουλευτής και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Λήξαν θεωρεί το ζήτημα η γερμανική κυβέρνηση»
Μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, η Deutsche Welle, παρουσίασε τον αντίκτυπο στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων.
Στο θέμα των επανορθώσεων η Bild της 17ης Αυγούστου υπενθυμίζει ότι η Γερμανία απορρίπτει αναφανδόν τις ελληνικές αξιώσεις: «Ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στον αντίποδα η Αθήνα παραπέμπει στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις. Δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης», σχολιάζει λακωνικά η Bild.
Για το ίδιο θέμα παρατηρεί η Handelsblatt: «Η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει την απαίτηση για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν».
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφει πως: «Η Ελλάδα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία, ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου κατά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς, ο πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε την αξίωση αυτή».
thepressroom.gr