22.8.16

Έπεσε η αυλαία στο Ρίο


Μετά από 19 ολόκληρες ημέρες με πλήρη αγωνιστική δράση σε 28 διαφορετικά αθλήματα, το Ρίο ντε Τζανέιρο αποχαιρέτησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μία λαμπρή τελετή λήξης. 


Το Ρίο ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλύτερο πάρτι του παγκόσμιου αθλητισμού, δίνοντας τη σκυτάλη στο ΤόκιοΟι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν στην ιστορία ως οι χειρότεροι σε ότι αφορά στην οργάνωση, ωστόσο όλα τα αρνητικά μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι χιλιάδες πρωταθλητές προσέφεραν πλούσιο θέαμα, συγκινήσεις και στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του κόσμου. 

Με την τελετή λήξης που ξεκίνησε στις 2:00 (ώρα Ελλάδας) και κράτησε σχεδόν τρεις ώρες το Ρίο ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλύτερο πάρτι του παγκόσμιου αθλητισμού, δίνοντας τη σκυτάλη στο Τόκιο, όπου σε τέσσερα χρόνια θα φιλοξενηθούν οι 32οι Αγώνες. Σάμπα, τραγούδι, χορός και πολλά πυροτεχνήματα έδωσαν άλλο χρώμα στην «υπέροχη πόλη» που γιόρτασε για τελευταία φορά με αφορμή τα Ολυμπιακά ιδεώδη και το εύ αγωνίζεσθαι. 



Φαντασμαγορικός επίλογος

Μία ώρα πριν την έναρξη οι διοργανωτές έδειξαν βίντεο με την ανασκόπηση των αγώνων από την πρώτη έως και την τελευταία ημέρα, ενώ στις 02:00 ακριβώς ξεκίνησε ο χορός. Όπως και στην τελετή υποδοχής του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη, χορευτές και τραγουδιστές εμφανίστηκαν με πολύχρωμα κουστούμια και έδωσαν στους θεατές μία ισχυρή γεύση από... Ρίο. 

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και αφού ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Βραζιλίας, την είσοδό τους στο γήπεδο έκαναν οι σημαιοφόροι των χωρών με πρώτη την Κατερίνα Στεφανίδη, που κρατούσε την ελληνική, μετά το χρυσό που κατέκτησε στο άλμα επί κοντώ. Ακολούθησαν οι αθλητές των χωρών σε άκρως εορταστική διάθεση, ενώ η βροχή έκανε την εμφάνισή της! 





Όταν οι αποστολές μπήκαν στο γήπεδο και πήραν τις θέσεις τους τη δράση ανέλαβε ο γνωστός dj Kygo, που διασκέδασε το κοινό, ενώ οι χορευτές επανεμφανίστηκαν σε μία πιο θεατρική ατμόσφαιρα, αλλά πάντα σε λάτιν ύφος.

Η τελετή επεφύλασσε και την απονομή στους αθλητές του μαραθωνίου, ένα στοιχείο που προστέθηκε στο πρωτόκολλο και καθιερώθηκε στη συνέχεια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα μετάλλιά τους παρέλαβαν ο «χάλκινος» Βρετανός Ραπ, ο «ασημένιος» Αιγύπτιος Λιλέσα και ο «χρυσός» Κενυάτης Κιπτσόγκε.

Ως είθισται οι θεατές σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, προς τιμήν της χώρας που γέννησε τον Ολυμπισμό, αλλά και να ακολουθήσει η υποστολή της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων και η παράδοση της στην αποστολή του Τόκιο για τη διοργάνωση του 2020 που ακολουθεί. 

Το μεγάλο φινάλε θύμισε καρναβάλι με πολύ χορό, σάμπα και παρέλαση αρμάτων, ενώ στο τέλος όλοι οι αθλητές διασκέδασαν και χόρεψαν σε βραζιλιάνικους ρυθμούς, υπό τη βροχή πυροτεχνημάτων που μετέτρεψαν τη νύχτα σε ημέρα.





Το... φινάλε σε κλικ





































Ο Μπολτ, ο Φελπς και οι... υπόλοιποι! 


​Το Ρίο Ντε Τζανέιρο, φιλοξένησε περίπου 10.500 αθλητές από 206 χώρες, ενώ ξεχωριστή θέση είχε η ομάδα των προσφύγων που αγωνίστηκε με τη σημαία της ΔΟΕ
Το Ρίο Ντε Τζανέιρο, φιλοξένησε περίπου 10.500 αθλητές από 206 χώρες, ενώ ξεχωριστή θέση είχε η ομάδα των προσφύγων που αγωνίστηκε με τη σημαία της ΔΟΕ, μετά από πρωτοβουλία της ίδιας της ομοσπονδίας και χειροκροτήθηκε σε κάθε γήπεδο. Στις καινοτομίες των φετινών αγώνων συμπεριλήφθηκαν τα αθλήματα του ράγκμπι και του γκολφ που αγαπήθηκαν από το κοινό.

Στα πρόσωπα που ξεχώρισαν βρίσκεται ο θρύλος του στίβου Ουσέιν Μπολτ, που κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 100 μέτρα, τα 200 και τα 4Χ100, ανεβάζοντας στα 9 χρυσά την συγκομιδή του, όπως και ο Μάικλ Φελπς με πέντε χρυσά (4x200 μ. ελεύθερο, 200 μ. πεταλούδα, 4x100 μ. μικτό, 4x100 μ. ελεύθερο, 200 μ. μικτό) και ένα ασημένιο, στην κούρσα που έχασε από τον νεαρό Σκούλινγκ. Πάντως, ο Αμερικανός σταρ, που έφτασε τα 28 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τα 23 χρυσά, ξεπέρασε τους 12 ατομικούς τίτλους που είχε κερδίσει ο Λεωνίδας της Ρόδου πριν δύο περίπου χιλιετίες, σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις.

Εκτός από τους δύο υπεραθλητές πολλά ήταν τα πρόσωπα που ξεχώρισαν, όπως και τα παγκόσμια ρεκόρ. Πάντως, η επίδοση που προκάλεσε αίσθηση καταγράφηκε τη νύχτα της 14ης Αυγούστου. Ο φανταστικός Γουέιντ Φαν Νίεκερκ από τη Νότια Αφρική «έσπασε» τα χρονόμετρα και με 43΄΄03, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα που κατείχε ο Μάικλ Τζόνσον με 43΄΄18 από το 1999.








Όσο για τα ομαδικά αθλήματα στο μπάσκετ τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες η Team USA δεν είχε αντίπαλο, ενώ στο ποδόσφαιρο η Βραζιλία του Νεϊμάρ κατάφερε να δώσει χαρά στους Καριόκας. Αντίθετα, στις γυναίκες η Βραζιλία της Μάρτα συμβιβάστηκε με την τέταρτη θέση, με τις γερμανίδες να κατακτούν το χρυσό. Η «σελεσάο» στο βόλεϊ ανδρών ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, ενώ στο πόλο η Σερβία διατράνωσε την κυριαρχία της. Στο πόλο συμμετείχε και η εθνική μας ομάδα, που κατέλαβε την 6η θέση. 





Άκρως επιτυχημένη η ελληνική αποστολή

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Τα 6 μετάλλια, 3 χρυσά, 1 ασημένιο και 2 χάλκινα, αποτελούν την 5η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην ιστορία της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η ομάδα των αθλητών που συμμετείχαν ήταν η μικρότερη των τελευταίων 20 ετών. 

​Τα 6 μετάλλια, 3 χρυσά, 1 ασημένιο και 2 χάλκινα, αποτελούν την 5η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην ιστορία της χώρας μας στους Ολυμπιακούς ΑγώνεςΣυγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέκτησε 50 μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, πήρε 16 στους Αγώνες της Αθήνας το 2004, 13 στο Σίδνεϊ το 2000 και 8 στην Ατλάντα το 1996.

Στο Ρίο η Ελλάδα κατέκτησε δύο μετάλλια με την Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή. Πανηγύρισε την πρωτιά στους κρίκους με τον Λευτέρη Πετρούνια, ακολούθησε το αργυρό του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας, οι Τάκης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου στα 470 της ιστιοπλοΐας, ενώ η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τον κατάλογο των μεταλλίων και θα είναι η σημαιοφόρος για την πατρίδα μας στην τελετή λήξης.











zougla.gr