ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ Ο Ε.Σ.
του Γιάννη Πετρίδη
Προχωρά, παρά την περί του αντιθέτου εικόνα που υπάρχει τον τελευταίο χρόνο, η προμήθεια από τις ΗΠΑ ενός μεγάλου αριθμού (40-60) εξοπλισμένων αναγνωριστικών ελικοπτέρων OH-58D.
Oι Αμερικανοί τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πιο "ευέλικτοι" σε διάφορα οικονομικά ζητήματα, καθώς μετά την προσέγγιση Τουρκίας και Ρωσίας, έχουν δείξει διάθεση να δώσουν κάποιες "απαντήσεις" στην Αγκυρα, έστω σε αυτό το χαμηλό επίπεδο.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν φαίνεται να επιθυμούν την συντριβή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια αιφνιδιαστική τουρκική ενέργεια, κάτι που θα άνοιγε τον "ασκό του Αιόλου" για άλλες καταστάσεις.
Ο Ελληνικός Στρατός θεωρεί ότι μπορεί να δώσουν λύσεις στην χαμηλή διαθεσιμότητα των ΑΗ-64D Apache, με την προμήθεια των ΟΗ-58, καθώς υφίσταται στη χώρα μας τεχνογνωσία και υποδομή συντήρησης και υποστήριξης για συστήματα και συγκροτήματα του ελικοπτέρου (ουσιαστικά πρόκειται για το ΑΒ-206 JetRanger) και βάσει των όσων πληροφοριών υποστήριξης έχουν παραχωρηθεί από τις αμερικανικές αρχές θεωρείται ότι υπάρχει ακριβής εκτίμηση του «κεκαλυμμένου» κόστους που συνοδεύει την ένταξη ενός κύριου οπλικού συστήματος σε υπηρεσία.
Ολα αυτά με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να εξισορροπηθεί με το έλαφρά εξοπλισμένο ελικόπτερο η πλημμυρίδα των τουρκικών Α-129 ΑΤΑΚ-και όχι μόνο...
Υπενθυμίζεται, ότι ο Στρατός των ΗΠΑ για λόγους εξοικονόμησης πιστώσεων αποφάσισε τον παροπλισμό του συνόλου του στόλου των 630 ελικοπτέρων OH-58A/-D που διαθέτει στο πλαίσιο ριζικής αναδιοργάνωσης της Αεροπορίας Στρατού. Σε ότι αφορά τις αποστολές αναγνώρισης τα OH-58D θα αντικατασταθούν από συνδυασμό επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV).
Το ΓΕΣ θεωρεί ότι επιχειρησιακά βολεύει να διασπαρούν σε όλη την μεθόριο τα ελικόπτερα και να προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης λόγω της ύπαρξης του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη και επιτρέπει επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.
Επίσης το μικρό μέγεθος (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος (ακόμη και εντός αγροτικών εγκαταστάσεων – υποστέγων) και η-έστω περιορισμένη ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., κάλαθοι ρουκετών των 2,7'', κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος –εδάφους [AGM-114 Hellfire]) μπορούν να το καταστήσουν "πολυεργαλείο".
pronews