Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς μιλάει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr για τον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία και για τον ρόλο του Ερντογάν – Ποιες οι συνέπειες για την Ελλάδα και γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι σε εγρήγορση.
Συνέντευξη στον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο
Λίγες μόλις ημέρες μας χωρίζουν από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και η κατάσταση στη γειτονική χώρα θυμίζει καζάνι που βράζει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για ενίσχυση και αναβάθμιση του προφίλ για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στο Newsbomb.gr εκτιμά πως ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας «δεν θα βγάλει την χρονιά στην εξουσία» και μιλάει για τον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν, «που ήθελε να γίνει ο Κάστρο της περιοχής μας».
Με το μάτι ενός ανθρώπου εξαιρετικά έμπειρου στα θέματα του στρατεύματος, με την ψυχραιμία αλλά και την οξυδέρκεια ενός ανώτατου αξιωματικού που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα ζητήματα των διμερών σχέσεων, ο πρώην Α/ΓΕΣ εξηγεί πώς φτάσαμε στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Παράλληλα, εξηγεί γιατί οι Ένοπλες δυνάμεις στην Ελλάδα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, ιδίως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του πρώην Α/ΓΕΣ
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του πρώην Α/ΓΕΣ
- Θα ήθελα, βάσει της εμπειρίας σας, γιατί ήσαστε χρόνια στο στράτευμα και διατελέσατε και Αρχηγός του ΓΕΣ, να μας κάνετε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στην Τουρκία. Δηλαδή, πώς διαμορφώνεται το σκηνικό ύστερα από την απόπειρα του πραξικοπήματος;
Ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ακούω πολλά και διάφορα, όπως ότι βγήκε ενισχυμένος ο νυν πρόεδρος, ο Ερντογάν, ότι ο Ερντογάν βγήκε και πανίσχυρος. Δεν νομίζω ότι ισχύουν όλα αυτά. Η Τουρκία, όπως ξέρετε, από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ, από το 1923 έως και την άνοδο στην εξουσία του Ερντογάν, αντιπροσώπευε το δυτικό κοσμικό κράτος σε ολόκληρη την Ανατολή. Ο τουρκικός στρατός, ήταν εμφανέστατο και νομίζω πως κι εσείς το γνωρίζετε, μέσω αυτού του κεμαλικού – μουσουλμανικού εθνικισμού κρατούσε υπό έλεγχο τα θρησκευόμενα πλήθη που ήταν ανατολικά κυρίως της Άγκυρας.
Οι ισλαμικοί τουρκικοί κύκλοι που ήταν ανατολικά της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι Κούρδοι, δεν μπορούσαν να χωνέψουν την κατάργηση του χαλιφάτου από τον Κεμάλ, που έγινε, αν έχετε υπ’ όψιν σας, στις 3 Μαρτίου του 1924. Το κεμαλικό, δήθεν δημοκρατικό, καθεστώς σε μια φάση το 2002 βρέθηκε σε παρακμή. Από το 2000, εάν θυμάστε, το κεμαλικό κράτος είχε αρχίσει να παραπαίει και αδυνατούσε να κρατήσει την ενότητα αυτού του χώρου.
Βρέθηκε τότε μια μέση λύση που υποστηρίχθηκε από τους συμμάχους – να μη λέμε μόνο τους Αμερικάνους γιατί πάντοτε βάζουμε αυτούς μπροστά – ήταν να δοθεί η εξουσία σε έναν μετριοπαθή ιμάμη, τον Φετχουλάχ Γκιουλέν. Έτσι ήρθε το καθεστώς Ερντογάν.
Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ (1927 - 1993)
Κι από το 2003, με Ερντογάν και Γκιουλέν είδαμε μια συνέχεια του μετριοπαθή ισλαμιστή ηγέτη Τουργκούτ Οζάλ, σκοπός της οποίας ήταν να διατηρηθεί η ενότητα του τουρκικού κράτους, δίνοντας αυξημένες ελευθερίες τότε, αν θυμάστε, στις μειονοτικές θρησκείες, δηλαδή στους Έλληνες, τους Εβραίους και αυτονομία στους Κούρδους. Μάλιστα από το 2003 έως το 2013 το εγχείρημα πέτυχε απόλυτα, όπως γνωρίζετε, με την υποστήριξη του Γκιουλέν και των δυτικών.
Μετά τα γεγονότα, όμως, στη Λωρίδα της Γάζας, οι σχέσεις με τον στρατηγικό σύμμαχος της Μέσης Ανατολής που ήταν το Ισραήλ, διαταράχθηκαν. Κυρίως, όμως, διαταράχθηκαν, διότι ο Ερντογάν άρχισε να δείχνει ότι είναι οπαδός των περίφημων «Αδελφών Μουσουλμάνων».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου
Ο Ερντογάν άρχισε να πιστεύει, από το 2013 και μετά, ότι θα γίνει ο Κάστρο της περιοχής μας, ένας ανεξάρτητος Κάστρο. Τότε οι δυτικοί αντελήφθησαν ότι ο Ερντογάν φεύγει από τον έλεγχό τους, ότι είχε ξεσαλώσει κοινώς και ζήτησαν από τον Γκιουλέν και, αν θυμάστε, και από τον Αχμέτ Νταβούτογλου να αποχωρήσουν. Και αποχώρησαν και οι δύο...
- Ναι, και έφτασε ο Φετχουλάχ Γκιουλέν να θεωρείται εχθρός του καθεστώτος Ερντογάν...
Ο ιμάμης Φετχουλάχ Γκιουλέν: Μέχρι πρότινος φίλος, τώρα ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν...
Ναι, ναι βέβαια! Από το 2013 βλέπουμε έναν άλλον Ερντογάν, με ασυνάρτητες πολιτικές και στρατιωτικούς ελιγμούς. Τον είδαμε να διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, βλέπουμε έναν Ερντογάν να καταρρίπτει ένα αεροσκάφος των Ρώσων και να διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι δυτικοί αποφάσισαν να «βυθίσουν το πλοίο» που λέγεται Ερντογάν και έτσι φτάσαμε προχθές στο περίφημο πραξικόπημα, το οποίο δεν ήταν προς όφελος, καταρχήν της Τουρκίας κι αυτό είναι δεδομένο.
Κυρίως, όμως, δεν ήταν προς όφελος ούτε του Ερντογάν. Δεν γίνεται πανίσχυρος, γιατί με τόσο διαιρεμένο βαθιά τον στρατό, δεν μπορεί κανένας ηγέτης να είναι ήσυχος.
Άρα, λοιπόν, και με τη νοοτροπία που έχει ο τουρκικός στρατός και όπως γαλουχείται ο τουρκικός στρατός, θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις ραγδαίες στην Τουρκία με αλλαγή... Θα αποχωρήσει κάποια στιγμή, πιστεύω ο Ερντογάν και μάλιστα η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα βγάλει τον χρόνο.
Το κυριότερο, όμως, είναι το τουρκικό στράτευμα θα αργήσει να επανέλθει στην προτεραία ισχυρή του κατάσταση, διότι πρέπει να σεβόμαστε τον αντίπαλο κι εγώ οφείλω να το λέω.
Εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να πούμε, να εκμεταλλευτούμε; Δεν νομίζω, διότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να κοιτάξουμε να φτιάξουμε τον στρατό μας. Τα υπόλοιπα είναι λόγια, λόγια, λόγια!
- Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει η συγκεκριμένη κατάσταση την Ελλάδα;
Για δύο με τρεις μήνες δεν νομίζω ότι μπορεί να επηρεάσει... Νομίζω για ένα εξάμηνο δεν μπορεί να επηρεάσει την χώρα και μέχρι να συνέλθει η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, είτε πολιτικό είτε στρατιωτικό. Μετά θα είναι η Τουρκία που γνωρίζουμε όλοι.
Τον μόνο φόβο που έχω είναι το θέμα το μεταναστευτικό, μήπως πάμε πάλι σε ανεξέλεγκτη κατάσταση. Γι’ αυτό πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φυλάξουν τα σύνορά μας. Αυτή είναι η πεποίθησή μου: Να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας. Το Σύνταγμα προβλέπει αυτό για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για κανέναν άλλο.
- Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το περιστατικό που συνέβη στη γειτονιά μας την περασμένη Παρασκευή, θεωρείται λήξαν ή εκτιμάτε πως θα έχει και κάποια συνέχεια;
Για εμάς πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχει συνέχεια. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τα του οίκου μας. Για τους συμμάχους, τους απέναντι, νομίζω ότι θα έχει μακρά συνέχεια. Είναι πολύ βαθιά διαιρεμένος ο στρατός και μάλιστα με αυτά που είδαμε, αυτά δεν γίνονται σε πολιτισμένες χώρες.
Η συμπεριφορά των ισλαμιστών, διότι περί αυτών πρόκειται, απέναντι στους κεμαλικούς να πω έτσι, ή μάλλον και στους απλούς στρατιώτες, οι οποίοι διατάχθηκαν και ενδεχομένως πολλοί από αυτούς να μην γνώριζαν και πού πηγαίναν.
Άρα, λοιπόν, η διχόνοια έχει πέσει μέσα στο στράτευμα αλλά και έναντι της αστυνομίας της τουρκικής – υπήρχε αυτή η αντιπαλότητα – τώρα, όμως το χάσμα έχει γίνει τεράστιο.
Μην αρχίσουμε και λέμε ότι μας βόλευε, δεν μας βόλευε, διότι ακούω και κάτι τέτοιους, ότι ο Ερντογάν έγινε πανίσχυρος. Δεν πρέπει να χαιρόμαστε όταν σε μια χώρα που βρίσκεται στη γειτονιά μας γίνονται τέτοια απαίσια γεγονότα.
Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς κατάγεται από το χωριό Καρυά Ολύμπου και γεννήθηκε στην Αυλίδα Χαλκίδος. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978, ως Ανθυπίλαρχος Τεθωρακισμένων.
Έχει υπηρετήσει σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Ελλάδος και έχει διοικήσει όλα τα κλιμάκια Διοικήσεως μέχρι και το επίπεδο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ)
Συγκεκριμένα υπηρέτησε ως Διοικητής:
-Υπομονάδας στην 1η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΑΜΧ-30) στον Έβρο, επί 4 έτη.
-Μονάδος στην 26η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (LEOPARD) της ΧΧIV ΤΘΤ επί 2 έτη.
-Ταξιαρχίας Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων επί 1 έτος στην Αυλώνα Αττικής.
-80 ΑΔΤΕ επί 1 έτος στην Περιοχή του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
-95 ΑΔΤΕ επί 1έτος στην περιοχή του Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
Έχει υπηρετήσει ως Επιτελής, σε διάφορες θέσεις όπως Δντής 3ου ΕΓ Ταξιαρχίας (ΧΧIV ΤΘΤ), Επιτελής 3ου ΕΓ Μεραρχίας (95 ΑΔΤΕ), Επιτελάρχης της 80 ΑΔΤΕ, Επιτελάρχης της ΑΣΔΕΝ. Διετέλεσε Δντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΣ επί 1 έτος.
Είναι Πτυχιούχος Αλεξιπτωτιστής από το 1979. Είναι Απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα για το βαθμό του, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.
Γνωρίζει Αγγλικά και συμμετείχε σε αποστολές του Στρατού στο εξωτερικό
newsbomb.gr