Το «τσουνάμι» των εξελίξεων που ενεργοποίησε η -επιεικώς- ατυχής έμπνευση του Ντέιβιντ Κάμερον με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις ξεκίνησε. Μετά τις αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να συρθεί με τη σειρά της σε ένα δημοψήφισμα -επίσης- για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι!
Μετά το Brexit, λοιπόν, ο νέος όρος που είναι πιθανόν να προσθέσει έναν ακόμη ισχυρό «πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες, είναι το Irexit, καθώς σημαντικές πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις πολιτών, συγκεντρώνουν υπογραφές και επιδιώκουν τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, προκαλώντας τους αναλυτές να κάνουν λόγο για τον επόμενο που θα αποχωρήσει από την ΕΕ, ενισχύοντας το ενδεχόμενο κατακερματισμού της.
Μία νέα ομάδα, που αποκαλείται «Ireland Exit», έχει ξεκινήσει καμπάνια, κάνοντας λόγο για «σεβασμό και ωριμότητα», προκειμένου να αποφασίσουν οι Ιρλανδοί αν θέλουν να βρίσκονται εντός ή εκτός αυτής της Ευρώπης. «Είμαστε ένα πολιτικό γκρουπ, το οποίο πιστεύει ότι έφτασε η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσουν οι Ιρλανδοί μέσω δημοψηφίσματος αν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι», ανέφερε το μήνυμα που ανάρτησαν στον σχετικό ιστότοπο, στο διαδίκτυο.
«Το δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί με όρους σεβασμού και ωριμότητας και να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να εκφραστούν και τεκμηριωθούν όλες οι απόψεις», συμπλήρωνε η δήλωση.
Το μότο που χρησιμοποιεί το νέο αυτό κίνημα είναι το εξής: «Έφτασε η στιγμή να ανακτήσουμε τον έλεγχο των χωρών μας». Οι υποστηρικτές του κινήματος επικαλούνται ως βασικό επιχείρημά τους, τα 136 εκατ. ευρώ που «μπήκε μέσα» η Ιρλανδία το 2014, τα οποία έδωσε ως όφειλε στην ΕΕ. Αναφέρονται επίσης στους φόρους που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και τους υψηλούς συντελεστές, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους στην ιρλανδική αγορά.
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι πιέσεις είναι μεγάλες και από πολλές πλευρές. Η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου, γεγονός που θέλει να αποφύγει η ΕΕ και για τον λόγο αυτό ζητά την ταχεία διαδικασία αποχώρησης των Βρετανών, ούτως ώστε να φανούν οι πρώτες -αρνητικές- συνέπειες, οι οποίες ενδεχομένως να αποθαρρύνουν όσους καταστρώνουν ανάλογα σχέδια.
Σε γκάλοπ που έγινε μέσω διαδικτύου, πάντως, συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, το 69% των οποίων υποστήριξε ότι δεν υφίσταται λόγος δημοψηφίσματος.
pronews