Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Σε μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ φαίνεται να οδηγείται η Άγκυρα, για το θέμα του πραξικοπήματος και την έκδοση του θανάσιμου εχθρού του Τούρκου προέδρου Φετουλάχ Γκιουλέν.
Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, υποδεικνύει ως εμπνευστή του πραξικοπήματος τον πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, απόστρατο - από τον Μάιο- στρατηγό John F. Campbel
Για την απειλή των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και τη νίκη των Ταλιμπάν στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, μιλάει στο Defence Matters ο Διοικητής του στρατού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, Στρατηγός John F. Campbell (Τζόν Κάμπελ). Στη συνέντευξη που παραχώρησε, απάντησε επίσης σε ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά και για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την αποστολή του ΝΑΤΟ.
Διαβάστε την αποκαλυπτική συνέντευξη Campbell:
Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο σχετικά με την έρευνα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στο Κουντούζ;
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, στη δήλωσή μου στις 25 Νοεμβρίου, σχετικά με την έρευνα, αυτό που έγινε ήταν ένα τραγικό ατύχημα που προκλήθηκε κυρίως, από ανθρώπινο λάθος. Ωστόσο δε μπορώ να σχολιάσω την πειθαρχική δίωξη που έχει γίνει. Υπάρχουν πράγματι δύο εκθέσεις, η μία είναι του ΝΑΤΟ (CCAT), η οποία ουσιαστικά επικυρώνει ότι υπήρξαν άμαχοι θύματα και η δεύτερη (η 15-6 έκθεση), που αναφέρεται σε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες και για την οποία φέραμε εμπειρογνώμονες εκτός Αφγανιστάν. Τελικά ήταν, όπως είπα, ένα λάθος. Οι άνθρωποι στο αεροπλάνο, οι άνθρωποι στο έδαφος, δεν γνώριζαν ότι ήταν στο νοσοκομείο, ήταν ένα αναπόφευκτο ανθρώπινο λάθος.
Η νίκη των Ταλιμπάν στο Κουντούζ υπογράμμισε τις αδυναμίες στην τρέχουσα δομή της αποστολής του ΝΑΤΟ. Η αποχώρηση της ISAF (εξ ου και η αποστολή να γίνει μη μάχιμη) ήταν λάθος;
Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ στο θέμα της αδυναμίας της αποστολή της ISAF. Αυτό που έδειξε είναι ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να πολεμούν και πρόκειται να είναι μια πολύ σκληρή μάχη. Δεν είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε προηγούμενη πείρα. Δεν πρόκειται για έναν τομέα που δρουν πρωτίστως συμμαχικές δυνάμεις εκεί, αλλά ισχύει για σχεδόν όλο το Αφγανιστάν. Έχουμε φτάσει περίπου τους 15.000 στρατιώτες, εμείς εκπαιδεύουμε, συμβουλεύουμε και παρέχουμε βοήθεια (Train, Advise and Assist), έτσι δεν το βλέπω ως μια αποτυχία του ΝΑΤΟ ή της ISAF ή ακόμα και μια αποτυχία των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Θεωρώ ότι οι Ταλιμπάν εντόπισαν μια ευκαιρία και κατέλαβαν μια πόλη στην οποία δεν είχαν καμία πρόθεση να παραμείνουν. Ήθελαν να φτάσουν στο σημείο της φυλακής, από τη στιγμή που κατάλαβαν ότι δεν ήταν τόσο δύσκολο, συνέχισαν. Μόλις ανασυγκροτήθηκαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι περισσότεροι από τους Ταλιμπάν έφυγαν. Υπήρξαν κάποιες σποραδικές μάχες για μια-δυο μέρες, αλλά και πάλι ως επί το πλείστον έφυγαν. Ήθελαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην πόλη, σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς αμάχους, έκαναν ζημιά στις υποδομές της πόλης προκαλώντας φόβο, αλλά αυτό κάνουν οι τρομοκράτες. Οι Ταλιμπάν είναι τρομοκράτες.
Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν δείξει ανθεκτικότητα με τη στάση τους στην ανακατάληψη μιας πόλης σχεδόν τριακοσίων χιλιάδων ανθρώπων, αν δεν την έπαιρναν πίσω τότε θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Το βλέπω ως αποτυχία αυτό που συνέβη στο Κουντούζ, τη μεγάλη νίκη των Ταλιμπάν, αλλά όχι όμως ως αποτυχία για το ΝΑΤΟ και την ISAF.
Πιστεύετε ότι οι Ταλιμπάν θα επιχειρήσουν να καταλάβουν και πάλι το Κουντούζ την ερχόμενη άνοιξη; Είναι ασφαλές για τον αφγανικό λαό;
Δεν νομίζω ότι θα την καταλάβουν ξανά. Νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι στην πόλη του Κουντούζ που δεν αισθάνονται όσο ασφαλείς όσο πριν, εξαιτίας του τι συνέβη, και μάλλον θα συνεχίσουν να νοιώθουν έτσι. Οι Ταλιμπάν ξέρουν μόνο να κάνουν επιθέσεις σε μικρές περιοχές και να προκαλούν φόβο, επειδή αυτό κάνουν οι τρομοκράτες. Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πάρει ένα ισχυρό μάθημα από αυτό το συμβάν. Είχαν διεξάγει μια ανεξάρτητη έρευνα της Κουντούζ και νομίζω ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά. Όσον αφορά στον κόσμο και το αν νοιώθει ασφάλεια, νομίζω ότι αν δεν αισθάνονταν ασφαλείς δεν θα έμεναν εκεί. Νομίζω ότι το μόνο πράγμα για το οποίο αγωνίζεται η κυβέρνηση τώρα στην Κουντούζ είναι να δημιουργήσει μια ισορροπία όσον αφορά τους ισχυρούς ανθρώπους στην χώρα, αυτούς που έχουν την δύναμη. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για μερικά από όσα συνέβησαν και προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να τους χειριστούν. Μερικοί από αυτούς είναι δεμένοι με τους Ταλιμπάν και μερικοί έχουν αγωνιστεί κατά των Ταλιμπάν, ενώ μερικοί είναι κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι μια πολύ περίπλοκη πολιτική κατάσταση.
Ο αριθμός των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν είχε την προσοχή των ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό. Ποιά είναι η γνώμη σας;
Όταν έφτασα εδώ, πριν από περίπου 18 μήνες, το μέλλον τουλάχιστον για τις δυνάμεις των ΗΠΑ ήταν ότι, επρόκειτο να κατέβουν σε αριθμό και να φτάσουν τους 1.000 στρατιώτες μέχρι το τέλος του 2016 και να βρίσκονται επίσης, κυρίως στην Καμπούλ. Στη συνέχεια, έκανα τη δική μου εκτίμηση και γύρισα στις ΗΠΑ όπου μίλησα στο Κογκρέσο και στον Πρόεδρο Ομπάμα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν πρέπει να πέσει ο αριθμός των στρατευμάτων στην Καμπούλ και ότι απαιτείται να διατηρηθεί ένα υψηλότερο επίπεδο δυνάμεων. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος Ομπάμα πήρε την απόφαση να διατηρήσει τουλάχιστον το επίπεδο των ΗΠΑ σε ένα υψηλότερο επίπεδο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι το 2016 θα υπάρχει μια διαρκής παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων που δεν είχαμε πριν. Υποστηρίζω απόλυτα τη διατήρηση δυνάμεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τη δέσμευση των ΗΠΑ σε αυτό. Το καλό είναι ότι το ΝΑΤΟ ανέλαβε την ίδια δέσμευση, και όλες, οι 40 και πλέον χώρες, θα παραμείνουν το 2016 στο ίδιο επίπεδο με το 2015.
Η Γερμανία έχει αυξήσει τα στρατεύματά της στο Αφγανιστάν νομίζετε ότι οι άλλοι θα ακολουθήσουν;
Η Γερμανία είναι επικεφαλής του TAC North (Train, Advise and Assist North), και ήμουν πρόσφατα στο Βερολίνο με την Υπουργό Άμυνας, και 20 + κράτη. Το θέμα αυτό συζητήθηκε και η Γερμανία αποφάσισε να επεκτείνει. Όλες οι χώρες εκεί, δήλωσαν ότι θα σταθούν με τη Γερμανία, κάποιες θα αυξήσουν σε χαμηλά επίπεδα και νομίζω ότι θα το δούμε κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Νομίζω ότι η Γερμανία πήρε μια μεγάλη απόφαση, και το επικροτώ αυτό.
Για να βεβαιωθούμε ότι, όσα έχει κάνει το ΝΑΤΟ τα τελευταία 15 χρόνια στο Αφγανιστάν δεν θα πάνε χαμένα και ότι, θα είναι διαχρονικά, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτά θα γίνουν βάσει συνθηκών και όχι από κάποια ανησυχία που επικεντρώνεται σε ένα χρονικό πλαίσιο.
Ακούγεται ότι η αύξηση των στρατευμάτων της Γερμανίας αφορά στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους που προέρχεται από το Αφγανιστάν. Το Ισλαμικό Κράτος είναι σαφής κίνδυνος στην περιοχή και σύμφωνα με δήλωση σας μάλιστα είναι «λειτουργικά αναδυόμενο». Πώς βοηθούν οι Αφγανοί στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης στην ασφάλεια;
Αυτό που έχω πει είναι ότι, το Ισλαμικό Κράτος είναι «λειτουργικά αναδυόμενο», που σημαίνει ότι, δεν έχει την ικανότητα να επιτεθεί στην Ευρώπη ή να επιτεθεί στις ΗΠΑ - αυτό άλλωστε δήλωσαν δημόσια ότι θέλουν κάνουν. Αν αφήσουμε τους τζιχαντιστές της οργάνωσης ανεξέλεγκτους, θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει συνεχής πίεση. Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι δύο πράγματα: Πρώτον, οι Ταλιμπάν και το ISIL έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, έτσι ώστε να συνεχίσουν να πολεμούν μεταξύ τους, ειδικά στην Nagnarhar, όπου βρίσκεται κατά κύριο λόγο το ISIL στο Αφγανιστάν - έχει εντοπισθεί σε αρκετές άλλες επαρχίες αλλά το κύριο μέρος του είναι στην Nagnarhar. Το δεύτερο είναι ότι, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας είναι εναντίον τόσο των Ταλιμπάν όσο και του ISIL στην Nagnarhar. Εμείς συνεχίζουμε να βοηθάμε παρέχοντας την κατάλληλη εκπαίδευση (Train, Advise and Assist) στις αφγανικές Ειδικές Δυνάμεις, που είναι μια τεράστια δυνατότητα στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι ειδικές δυνάμεις έχουν εκτελέσει αρκετές επιθέσεις εναντίον του ISIL, οπότε συνεχίζουμε να τους βοηθάμε, με συνεχή εκπαίδευση. Αν το ISIL απειλήσει με κάποιον τρόπο τις συμμαχικές, δυνάμεις τότε και εγώ θα επιτεθώ.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους Ταλιμπάν;
Δε νομίζω. Όλα όσα έχουμε δει δείχνουν ότι, θέλουν να πολεμούν μεταξύ τους και δεν θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν βλέπω ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στο εγγύς μέλλον. Υπάρχουν κάποιοι από τους Ταλιμπάν που έχουν ενταχθεί στο ISIL, όπως ένα μεγάλο μέρος της TTP (Ταλιμπάν του Πακιστάν), αλλά δεν βλέπω το συνολικό κίνημα των Ταλιμπάν να ενώνεται. Υπάρχουν βασικές φιλοσοφικές διαφορές σχετικά με το τι αντιπροσωπεύουν. Οι Ταλιμπάν που έχουν ενταχθεί, είναι επειδή νομίζουν ότι θα έχουν περισσότερους πόρους και την προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης.
Με βάση αυτά που έχετε δει κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης περιόδου (fighting season) και ειδικά μετά το Κουντούζ πιστεύετε ότι οι αφγανικές δυνάμεις έχουν τις αναγκαίες δυνατότητες και αν όχι, θα λέγατε ότι χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση; Πώς εντάσσεται σε αυτό η αποστολή του ΝΑΤΟ;
Νομίζω ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι σε δύο ίσα μέρη. Το ένα μισό του ΝΑΤΟ είναι αυτό που επικεντρώνεται στον τομέα Train, Advise and Assist και το άλλο μισό είναι αυτό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που επίσης επικεντρώνεται σε αυτόν τον τομέα αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Νομίζω ότι οι Αφγανοί, όπως είδαμε, είχαν μια πολύ δύσκολη περίοδο το προηγούμενο έτος και συνέχισαν να αναπτύσσονται, νομίζω ότι η πρόοδος είναι ανομοιογενής, αλλά είναι πολύ ανθεκτικοί στους περισσότερους τομείς.
Οι τομείς στους οποίους χρειάζονται βοήθεια, παραμένουν οι ίδιοι τομείς, εξακολουθώντας να χρειάζονται λίγη περισσότερη βοήθεια: στη στενή εναέρια υποστήριξη, υλικοτεχνική υποδομή, στη διάχυση πληροφοριών. Ο στρατός των ΗΠΑ είναι 240 ετών κι έχει προβλήματα με τη συντήρηση κ.λπ., ο αφγανικός στρατός είναι μόνο 7-8 ετών. Ουσιαστικά είναι σαν να κατασκευάζεις αεροπλάνο εν ώρα πτήσης – συνεχίζουν να μάχονται ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν την αστυνομία τους και τον στρατό. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πλέον είχαν μια αλλαγή στην κυβέρνηση τους γι' αυτό ήταν μια μεταβατική χρονιά, η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική μετάβαση έκαναν τα πράγματα πιο δύσκολα. Αν οι Αφγανοί έπρεπε να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση των Ταλιμπάν θα ήταν διαφορετικά, αλλά πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση κυβερνητικών και οικονομικών θεμάτων. Εκτός από αυτό, οι Ταλιμπάν είναι μόνο ένας εχθρός, υπάρχουν πολλοί αντάρτες και δεν προέρχονται μόνο από το εσωτερικό του Αφγανιστάν, αλλά και από τις γύρω περιοχές – οι Ταλιμπάν, η Αλ Κάιντα, η Haqqani, η LAT, η IMU είναι μερικές μόνο από τις πολλές ομάδες ανταρτών που μάχονται εδώ - και γι 'αυτό ο πρόεδρος Ghani, δήλωσε πρόσφατα ότι η καταπολέμηση αυτού του πολέμου σε περιφερειακό επίπεδο θα χρειαστεί συνεχής διεθνή υποστήριξη.
Είναι πιθανό η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν να αλλάξει και πάλι (να γίνει μάχιμη), αν η περιφερειακή ασφάλεια βρεθεί υπό σοβαρή απειλή;
Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να αξιολογεί πώς θα πρέπει να δράσει στο μέλλον. Αυτό είναι το καλό με το ΝΑΤΟ, που αξιολογούν πράγματα, καταστάσεις. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη αποστολή του ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να έχουμε όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε επιτυχείς. Γνωρίζουμε επίσης ότι, αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πολύ επικίνδυνος, υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να εμπλακεί το ΝΑΤΟ, οπότε πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Να δούμε το Αφγανιστάν, αλλά και την Ευρώπη - τι συμβαίνει με το Ισλαμικό Κράτος στο Παρίσι, τι συμβαίνει στη Λιβύη, στην Ουκρανία και ούτω καθεξής. Από τη σκοπιά του ΝΑΤΟ, δεν βλέπω να λαμβάνονται "θέσεις μάχης", αλλά ενδεχομένως να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις.
Πέτυχε η επιχείρηση COIN στο Αφγανιστάν; Ποιες είναι οι προκλήσεις της διεξαγωγής επιχειρήσεων καταπολέμησης της τρομοκρατίας;
Το κλειδί για την αντιμετώπιση κάθε είδους εξέγερσης στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, τόσο των δυνάμεων ασφαλείας, όσο και της κυβέρνησης. Οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να ειναι πετυχημένες, αλλά αν δεν έχουμε κυβέρνηση, ειδικά στο Αφγανιστάν σε επίπεδο περιφέρειας, τότε ο κόσμος δεν θα εμπιστεύεται την κυβέρνηση και το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να συμβουλεύουμε και να βοηθάμε ώστε να μπορούμε να έχουμε μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που νοιάζεται για την ευημερία του λαού. Αυτή είναι η πραγματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας: logistics, προγραμματισμός, αεροπορικές δραστηριότητες, αφού βεβαιωθούμε βέβαια ότι είναι υπεύθυνη και διαφανή σε όλες τις δράσεις της. Πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση από την πλευρά της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος Ghani κατανοεί απολύτως ότι πρέπει να ενωθούν με τον πληθυσμό και ότι, οι Αφγανοί είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν την προσπάθεια και όχι το ΝΑΤΟ. Εμείς παρέχουμε εκπαίδευση και υποστήριξη, αλλά οι Αφγανοί ειναι αυτοι που πρέπει να οικοδομήσουν την εμπιστοστοσύνη, τόσο στις δυνάμεις ασφαλείας, όσο και στην αφγανική κυβέρνηση.
Τι νομίζετε ότι μπορούμε να μάθουμε σχετικά με την επιρροή της τοπικής κυβέρνησης της χώρας υποδοχής, όσο αφορά στη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης; Πιστεύετε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ συνέβαλε σημαντικά στη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης στο Αφγανιστάν;
Νομίζω ότι έχουμε συνεισφέρει σημαντικά παρέχοντας τις δυνάμεις ασφαλείας που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παράσχει ένα σταθερό Αφγανιστάν. Αυτή η κυβέρνηση έχει την εξουσία εδώ και πάνω από ένα χρόνο, οι δύο άνδρες πρέπει να δουλέψουν μαζί, δεν υπάρχει καμία αντίφαση στην πολιτική τους, αλλά έχουν διαφορές όταν πρόκειται για τους υπουργούς τους, τους διοικητές και τους αρχηγούς της αστυνομίας. Συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε, να συμβουλεύουμε και να βοηθάμε, δουλεύουμε μαζί τους όσο αφορά στη διαφάνεια. Ο Πρόεδρος Ghani μου είπε προσωπικά ότι έχουμε πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση και πραγματικά έχει να κάνει με διαδικασία που πρέπει να εφαρμοστεί. Στο παρελθόν αυτό ήταν ένας πόλεμος με Αξιωματικούς, Λοχίες, και Στρατηγούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Σήμερα το κύριο οπλικό μας σύστημα είναι οι σύμβουλοί μας. Έχουμε πολύ πιο ανώτερους στρατηγούς, ανώτερους συνταγματάρχες, ανώτερους πολίτες με εξειδικευμένες ικανότητες, που έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν και να παρέχουν συμβουλές σε αυτούς τους τομείς, στους Αφγανούς, σε υπουργικό επίπεδο.
Πηγή: DefenceMatters.org
Μετάφραση: OnAlert
http://www.onalert.gr/