ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον εκλογικό νόμο, πριν το σχετικό νομοσχέδιο πάρει το δρόμο προς την Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη 19 Ιουλίου (αναμένεται να ψηφιστεί στις 20 Ιουλίου) έδειξε πώς το θέμα των 200 ψήφων δεν έχει κλείσει.
Η κυβέρνηση επιδίδεται σε ελιγμούς της τελευταίας στιγμής προκειμένου να πείσει για αλλαγή στάσης κομμάτων και φαίνεται πώς ίσως καταφέρει να έχει κάποια αποτελέσματα.
Δεν αποκλείεται δηλαδή Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ή κάποιοι βουλευτές από τα δύο αυτά κόμματα να ψηφίσουν “ναι” στον εκλογικό νόμο. Χθες, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν περιμένοντας να δουν αν τελικώς η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάποιες από τις αλλαγές που έχουν προτείνει.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά... ως έχει. Άφησε δηλαδή ανοιχτό παράθυρο να αλλάξει στάση εφόσον η κυβέρνηση ικανοποιήσει κάποιες από τις προτάσεις της. Κι αυτές είναι σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών, διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, ψήφο στους ομογενείς και τους 17άρηδες και μπόνους, εφόσον το πρώτο κόμμα πιάσει συγκεκριμένο ποσοστό (39%-42%).
Το Ποτάμι φάνηκε ακόμη πιο διαλλακτικό, έχοντας και αυτό καταθέσει τροπολογίες για τροποποιήσεις άρθρων, όπως για την ψήφο στους ομογενείς, την ψήφο στους 17άρηδες και την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με μία έδρα ανά 2% ποσοστού.
Μετά και αυτές τις εξελίξεις στην κυβέρνηση εξετάζουν τρόπους να λειάνουν κάπως ορισμένες από τις γωνίες μήπως και καταφέρουν να προσεγγίζουν και άλλους βουλευτές, χωρίς ωστόσο να δυσαρεστήσουν αυτούς που έχουν. Ήδη, έχει ανοίξει μία συζήτηση μήπως και μειωθεί το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 2,5% ή και λίγο πιο κάτω με τον Τέρενς Κουίκ να προϊδεάζει για κάτι τέτοιο λέγοντας πώς “το ποσοστό για την είσοδο των κομμάτων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω του 2,5%”.
Και ο αρμόδιος υπουργός, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής με στόχο να ανοίξει η πόρτα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Αυτές προσδιορίζονται αφενός στο όριο εισόδου στη Βουλή, αλλά και στην διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.
Η στάση του Μεγάρου Μαξίμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα είναι μέχρι στιγμής σταθερή, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται...
Να σημειωθεί πώς χθες πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που ψήφισαν «ναι» σε όλα τα άρθρα, η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια, επιχειρώντας να λειτουργήσει ως ρυθμιστής, το ΚΚΕ δήλωσε ότι υπερψηφίζει όλα τα άρθρα εκτός από το τρίτο, που διατηρεί το όριο 3% για την είσοδο στη Βουλή και η Ένωση Κεντρώων ψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από το πρώτο, που επιφυλάχθηκε, εξηγώντας ότι το δικαίωμα ψήφου πρέπει να περιοριστεί στους 17άρηδες και όχι στους 16άρηδες.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, που προβλέπει δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, απαιτεί 151 θετικές ψήφους για να ισχύει άμεσα, ενώ η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών απαιτεί ψήφιση από τουλάχιστον 200 βουλευτές, για να ισχύσει από τις ερχόμενες εθνικές εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία που έχει ταχθεί κατά του νομοσχεδίου βλέπει προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακόψει την πορεία του κόμματος προς την εξουσία με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και μιλάει για ακυβερνησία, δεδομένου ότι θεωρεί πώς στις επικείμενες εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά αν περάσουν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να καλέσει όλα τα στελέχη σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς θεωρεί πώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο είτε αλλάξει ο εκλογικός νόμος είτε όχι η κυβέρνηση να προσφύγει σε κάλπες, οι οποίες μπορεί να είναι διπλές.
Σε αυτό, συνηγορεί, κατά την Συγγρού, το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ από Σεπτέμβριο δεδομένων των επώδυνων μέτρων σε ασφαλιστικό και εργασιακά που θέλουν οι δανειστές να περάσει, τη στιγμή που θα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ πληρωμής φόρων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος να δεσπόζουν.
pronews