To πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου,στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ» του Στρατού Ξηράς και της ΤΑΜΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 2016» του Πολεμικού Ναυτικού ασκήθηκαν Μονάδες της 95 ΑΔΤΕ, της 32 ΤΑΞΠ/Ν, της 1ΗΣ ΤΑΞΑΣ και του 2ΟΥ ΣΕΗΠΠΕΠ.Η χρήση UAV’s ήταν από τα πιο σημαντικά σενάρια της άσκησης.Τα θυμηθήκαμε τώρα που η Τουρκία έχει κάνει “εκρηκτική” πρόοδο σ΄ αυτό το τομέα.
Στην Ελλάδα για πολλά χρονια οι υπεύθυνοι των εξοπλισμών τα ΄χαν αφήσει “στην άκρη”.Ίσως επειδή επρόκειτο για προγράμματα φθηνά και γι΄ αυτό με μικρό κέρδος! Για πολλούς και διάφορους.
Η σημασία των UAV’s στις επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να εξηγηθεί. Προκύπτει και από τις φωτογραφίες του ΓΕΣ ότι παρέχουν καθαρή και αξιόπιστη εικόνα με μηδενικό ρίσκο.Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι αν είχαμε “μαγειρέψει πριν πεινάσουμε” και είχαμε αναπτύξει ή προμηθευτεί ικανό αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσαμε να ελέγξουμε απείρως καλύτερα,αποτελεσματικότερα και κυρίως φθηνότερα τα θαλάσσια σύνορά μας.Ειδικά αυτή τη περίοδο που το προσφυγικό κάνει αυτές τις αποστολές απαραίτητες.
Η άσκηση
Προσωπικό και μέσα της 32 ΤΑΞΠ/Ν, μεταφέρθηκαν στη Ρόδο (Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ – ΠΕ/95 ΑΔΤΕ) με αρματαγωγά του ΠΝ, κάτω από συνθήκες σκότους, όπου αποβιβάσθηκαν και αναπτύχθηκαν σε επιλεγμένες θέσεις.
Μονάδες της 95 ΑΔΤΕ εφάρμοσαν διαδικασίες του Σχεδίου Υποδοχής Ενισχύσεων της νήσου.
Επιθετικά Ελικόπτερα της 1ΗΣ ΤΑΞΑΣ υποστήριξαν της ενέργεια της 32 ΤΑΞΠ/Ν από αέρος.
Το 2ο ΣΕΗΠΠΕΠ εφάρμοσε διαδικασίες του διακλαδικού δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου (Command and Control-C2) στην ΠΕ/95 ΑΔΤΕ διεξήγαγε επιχειρησιακή εκπαίδευση Ηλεκτρονικού Πολέμου και αποστολές Συλλογής Πληροφοριών και Ηλεκτρονικής Επιτήρησης με την εκτέλεση πτήσεων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.