του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε ένα πολύ μεγάλο «φτύσιμο» στο υπερφίαλο «εγώ» του καθώς επρόκειτο να παρευρεθεί στην κηδεία του Μοχάμεντ Άλι, Λούισβιλ του Κεντάκι στις κεντρικές ΗΠΑ, και η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι διοργανωτές ήταν αντάξια ενός... κοινού θνητού.
Οι διοργανωτές αρνήθηκαν στον Ερντογάν, να πάρει τον λόγο κατά την τελετή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Ό ίδιος σύμφωνα με την Sabah είχε φτιάξει ένα «συγκινητικό» λογίδριο με το οποίο θα έπλεκε το εγκώμιο στον Μ.Άλι ο οποίος το 1964 απέρριψε τον Χριστιανισμό και το χριστιανικό του όνομα, το Κάσιου Κλέι προς χάρην του Ισλάμ.
Βέβαια ο Ρ.Τ.Ερντογάν παραλείπει να αναφέρει ότι οι λόγοι που ο Κάσιους Κλέι συμπεριφέρθηκε έτσι δεν ήταν θρησκευτικοί αλλά φυλετικοί. Θεωρούσε τον Χριστιανισμό θρησκεία των Λευκών και ήθελε να τα απορρίψει όλα αυτά όπως και το όνομά του.
Ο Ερντογάν συνοδεύεται από τον γαμπρό του, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι υπουργός Ενέργειας και συμμετείχε χθες Πέμπτη στην αγρυπνία για τον Μοχάμεντ Άλι και στη συνέχεια αποφάσισε ξαφνικά να συντομεύσει την παραμονή του, που αρχικά επρόκειτο να παραταθεί μέχρι σήμερα το βράδυ.
Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, ο Ερντογάν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα επειδή δεν του επέτρεψαν να αποθέσει στο φέρετρο του πυγμάχου ένα κομμάτι μαύρου υφάσματος διακοσμημένου με στίχους από το Κοράνι, την Κίσουα, που καλύπτει την Κάαμπα, τον μεγάλο «μαύρο κύβο» στο κέντρο του μεγάλου τεμένους της Μέκκας.
Σημειώθηκε και διένεξη ανάμεσα στους σωματοφύλακες του και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο περιθώριο της κηδείας.
Ο Μοχάμεντ Άλι τιμάται σ' ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο επειδή το 1964 ασπάστηκε τη μουσουλμανική πίστη και υπερασπίσθηκε σ' όλη τη ζωή του τις αξίες του Ισλάμ.
Το ταξίδι του Ερντογάν,έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία, η οποία επλήγη αυτή την εβδομάδα από βομβιστικές επιθέσεις, την ευθύνη και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ ενίσχυσαν περαιτέρω τις ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα.
O Κάσιους Μαρσέλους Κλέι,(Cassius Marcellus Clay, Jr, 17 Ιανουαρίου 1942 - 3 Ιουνίου 2016) ήταν Αμερικανός πρώην πυγμάχος.
Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές.
Θεωρείται ο μεγλαύτερος πυγμάχος όλων των εποχών. Βασικά μόνο ο Sugar Ray Robinson θεωρείται ότι μπορεί να συγκριθεί μαζί του αλλά αυτό αγωνιζόταν στα μεσαία βάρη.
Ο τρόπος που πυγμαχούσε διακρινόταν για την ταχύτητα των κινήσεων του, τη δύναμη και την ευελιξία του. Μέσα από τον συχνά προκλητικό, αλαζονικό και αυθάδη χαρακτήρα του απέναντι στους αντιπάλους του, απομακρύνθηκε από τα παραδοσιακά δεδομένα των αγώνων πυγμαχίας, ενώ ταυτόχρονα απασχόλησε την κοινή γνώμη για τις θέσεις του πάνω σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, αποτελώντας σύμβολο διαμαρτυρίας.
Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων» και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το «όνομα ενός δούλου».
Τοποθετήθηκε ανοιχτά σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρνήθηκε επίσης να καταταγεί στον αμερικανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, στάση για την οποία του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή. Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είχε λάβει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.
pronews.gr