4.6.16

"Γονάτισε" και το Ισραήλ στην Τουρκία - Αγκυρα: "Το Τελ Αβίβ απολογήθηκε και ζήτησε συγγνώμη για το Mavi Marmara"!


ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ... ΑΓΩΓΟ Φ.Α.! - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ -
ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

του Βασίλη Καπούλα
Ανακοινώνεται εντός ολίγων ημερών η συμφωνία επαναπροσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας σύμφωνα με δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας και του ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας. Πλέον, όπως αναφέρεται, οι δυο χώρες συζητούν την κατασκευή αγωγού από το κοίτασμα "Λεβιάθαν" προς την Τουρκία...
 
μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Numan Kurtulmuş, είπε ότι "οι δύο από τις τρεις απαιτήσεις της Τουρκίας δηλαδή η απολογία και η αποζημίωση έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η τρίτη απαίτηση που αφορά στην άρση του αποκλεισμού της Γάζας".
 
Βέβαια, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, αλλά είναι μάλλον βέβαιο ότι θα βρεθεί λύση αν κρίνουμε από τις συνολικές δηλώσεις και το γενικό κλίμα που επικρατεί πλέον στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.
 
Κάτι που βέβαια μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την Ελλάδα: Οι Ισραηλινοί έχουν μπει "βαθιά" μέσα στο ελληνικό αμυντικό σύστημα όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιώντας ασκήσεις ακόμα και με την συμμετοχή των ρωσικών α/α οπλικών συστημάτων στις ασκήσεις, παρά τις κατά καιρούς ανεπίσημες διαψεύσεις ττου ΓΕΑ.
 
Τόσο τα S-300PMU1, όσο κια τα Tor-M1 έχουν "σκαναριστεί" από τους Ισραηλινούς, καθώς είναι αυτές ακριβώς οι απειλές που θα αντιμετωπίίσουν αν αποφασίσουν να κτυπήσουν το Ιράν.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα "καρφώσουν" στην Αγκυρα όλα αυτά τα στοιχεία, όπως επίσης και ολόκληρο το φάκελο με τα άκρως απόρρητα στοιχεία που έχουν τεθεί υπ'όψιν τους κατά την διάρκεια των πολλών ελληνοϊσραηλινών ασκήσεων, αλλά όλη αυτή η ελληνοϊσραηλινή σύγκλιση είχε ενταθείυπό το πρίσμα της επιδείνωσης των σχέσεων με την Τουρκία. 
 
Γενικώς η διαγρφόμενη κατ'αρχήν αποκατάσταση και εν τέλει στρατηγική συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ μόνο κακά νέα είναι για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο... Βάσει των τελευταίων εξελίξεων ματαιώνεται η προοπτική ο σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο να δεχθεί το ισραηλινό φυσικό αέριο, αφού θα πηγαίνει μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.
 
Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και έμπιστος του Μ.Νετανιάχου δήλωσε ότι όλα τα ζητήματα επανασυμφιλίωσης με την Τουρκία έχουν σχεδόν επιλυθεί.
 
"Έχουμε επιτυχώς τελειώσει με το 90% των ζητημάτων" είπε ο Υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz said σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
 
"Τις επόμενες εβδομάδες η συμφωνία θα ολοκληρωθεί" τόνισε.
 
"Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, ένα στρατηγικό ενδιαφέρον και μια οικονομική και κατά βάση ενεργειακή στρατηγική σχέση" πρόσθεσε.
 
"Σκοπός είναι η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη".
 
"Οι εξελίξεις είναι πολύ θετικές".
 
Από την πλευρά του και  ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ανέφερε επισκεπτόμενος αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι μια συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία είναι πολύ κοντά.
 
Ο Μ.Νετανιάχου ήταν πολύ αισιόδοξος για τις σχέσεις με την Τουρκία και τόνισε ότι αν και οι σχέσεις δεν μπορούν να επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν μια δεκαετία πριν, εντούτοις η αποκατάσταση των σχέσεων θα βοηθήσει και τα δύο έθνη.
 
Ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Τουρκία κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Υπουργό Ενέργειας και τόνισε ότι «ο μόνος δρόμος για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ είναι μέσω της Τουρκίας".
 
Ο Shai Cohen σε συνέντευξή του μίλησε για πιθανή συμφωνία μεταφοράς του ισραηλινού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας!
 
«Μια συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας είναι φυσικά κάτω από τις περιστάσεις που επικρατούν στην περιοχή, τι συμβαίνει τώρα στην περιοχή, τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας. Αυτή είναι ρεαλιστική πολιτική. Η κατάσταση στην περιοχή τώρα απαιτεί αυτού του είδους την ενεργειακή συνεργασία για το Ισραήλ και την Τουρκία» είπε ο Cohen.
 
«Από γεωπολιτικής άποψης χωρίς την Τουρκία ως σταυροδρόμι ενεργειακών πηγών και ειδικά φυσικού αερίου από ανατολή προς δύση και από βόρεια προς νότια, θα είναι πολύ δύσκολο να διαφοροποιήσουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί ταυτόχρονα σε αυτή την διαφορποίηση των ενεργειακών πηγών» πρόσθεσε.
 
«Απαιτούνται επιπλέον υποδομές αγωγών και σταθμών LNG» ανέφερε.
 
«Πρόκειται για ακριβό πρόγραμμα που απαιτεί επενδυτές, κατασκευαστικές εταιρείες και από τις δύο χώρες και καλή θέληση των κυβερνήσεων».
 
«4 δισ. θα κοστίσει μόνο ο αγωγός προς τη Νότια Τουρκία…».
 
Η μόνη που αντιδρά στη δημιουργία αγωγού από το "Λεβιάθαν" προς την Τουρκία, είναι η Ρωσία και το έχει διαμηνύσει στον Μ.Νετανιάχου...
 

pronews