6.6.16

Euro 2016: Γιατί οι Ευρωπαίοι τρέμουν για ένα νέο “Μόναχο” στο Παρίσι


Γράφει ο Πολυδεύκης
Από το 2011 έως και σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί ανελλιπώς τον εμφύλιο στη Συρία, ωστόσο, τούτο δε συμβαίνει λόγω του ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος της Δύσης, όσο λόγω του ενδιαφέροντος που διαθέτει η περιοχή στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Οι επιχειρήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων και των συμμάχων τους έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στον ISIS ο οποίος πλέον αναγκάζεται να αλλάξει τις τακτικές του, αλλά και τη ρητορική του.

Το χρονικό διάστημα 2014-15, όταν ο ISIS βρισκόταν στο απόγειο της στρατιωτικής του δόξας και εδαφικής επικράτειας, οι τζιχαντιστές και οι συν αυτώ υποστηρικτές τους χρησιμοποιούσαν επανειλημμένα συνθήματα θριαμβολογίας, αναφερόμενοι στις επιτυχίες τους σε Ιράκ και Συρία, συνοδευόμενα από τη λέξη «επέκταση». Ο συγκεκριμένος όρος πλέον απουσιάζει από το λεξιλόγιό τους, όπως είναι φυσιολογικό μετά την οπισθοχώρησή τους, στην οποία υποχρεώνονται, λόγω των επιχειρήσεων που προαναφέραμε. Αυτό φαίνεται από την ανακατάληψη της Al Anbar από ιρακινές δυνάμεις και τη σιιτική πολιτοφυλακή, την ανακατάληψη της Palmyra και την προετοιμασία ανακατάληψης Fallujah στο Ιράκ και Manbij και Raqqah στη Συρία.
xartis_isis
xartis_isis
Χάρτης του αμερικανικού Πενταγώνου με τις περιοχές που ελέγχει το ISIS και αυτές που έχει απολέσει από την έναρξη των επιχειρήσεων της αμερικανικής συμμαχίας
Φυσικά ο ISIS επιχειρεί να μετριάσει τις ήττες του και πολύ περισσότερο να κερδίσει τις εντυπώσεις στο πεδίο του ψυχολογικού πολέμου. Ο εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης, A.M. Al Adnani Al Shami, σε ηχογραφημένη ομιλία του, στις 22 Μαΐου, δήλωνε πως «Δεν πολεμάμε ούτε για να υπερασπιστούμε μία εδαφική έκταση, ούτε για να την απελευθερώσουμε, ούτε για να την ελέγξουμε. Δεν πολεμάμε για να ασκήσουμε εξουσία ή για εφήμερες ή παρωχημένες θέσεις». Φυσικά τέτοιες δηλώσεις εμπεριέχουν την ταυτότητα εκπλήρωσης «προφητειών» πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η ιδέα του ισλαμικού εξτρεμισμού, αλλά απέχει μακράν από τις δηλώσεις του 2014, όταν και εγκαθιδρύθηκε το «Ισλαμικό Κράτος». Τότε σκοπός της εξτρεμιστικής προπαγάνδας ήταν η συγκέντρωση ικανών εδαφών και η ίδρυση χαλιφάτου για την προσέκλυση ακόμα περισσότερων μαχητών από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Η ανάλυση των πρόσφατων δηλώσεων μας δείχνει ότι το ISIS νοιώθει την τρωτότητά του και ότι απαρνιέται την ταυτότητα του αήττητου, ως στρατός του ενός και μοναδικού Προφήτη. Στις ίδιες δηλώσεις, ο εκπρόσωπος των τζιχαντιστών συνεχίζει: «Θεωρείτε εσείς οι Αμερικάνοι, ότι η ήττα έγκειται στην απώλεια μίας πόλης ή ορισμένων εδαφών; Ηττηθήκαμε όταν χάσαμε πόλεις στο Ιράκ, όταν ήμασταν στην έρημο χωρίς πόλη και χωρίς έδαφος; Πιστεύετε ότι θα ήσασταν νικητές και ότι θα ήμασταν ηττημένοι αν καταλαμβάνατε τον έλεγχο της Μοσούλης, της Σύρτης ή της Ράκα ή ακόμη και όλων των πόλεων και επιστρέφαμε στην αρχική μς κατάσταση; Όχι βέβαια!»
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν παραδοχή ότι οι συγκεκριμένες πόλεις κινδυνεύουν από επικείμενη επίθεση των Συμμάχων και της Ρωσίας , ακόμα και αν ανά διαστήματα η οργάνωση έχει εξαγγείλει τη δυνατότητά της να αναγεννιέται από τις στάχτες της. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το ISIS δε θεωρεί ότι η οποιαδήποτε ήττα θα είναι στρατηγική, ήτοι ότι θα εξαφανιστεί η ιδέα του σουνιτικού εξτρεμισμού. Διότι η Δύση στην προσπάθειά της να αποφύγει την επιβεβαίωση των προφητειών που χρησιμοποιεί ως προπαγάνδα το ISIS, σκέφτηκε τη χρήση των τοπικών πληθυσμών, οι οποίοι όμως εδώ και αιώνες διακατέχονται από βαθιά αισθήματα διάσπασης και σεκταρισμού.
Ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις των Κούρδων με τους Άραβες (SDF) έχουν σημειωθεί αρκετές φορές προστριβές, που δείχνουν ότι η ένωση αυτή είναι ένωση ανάγκης. Ακόμα και οι Κούρδοι μεταξύ τους διαφωνούν σε στρατηγικά θέματα για το μελλοντικό Κουρδιστάν και εξαπολύουν εκατέρωθεν (σ.σ. μεταξύ Κούρδων Συρίας και Ιράκ) απειλές για εμφύλιο πόλεμο. Η σιιτικές πολιτοφυλακές και οι δυνάμεις Ιράν και HEZBOLLAH αποτελούν φόβητρο για τους σουνιτικούς πληθυσμούς των εδαφών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Αυτές οι σεκταριστικές και εθνοτικές διαφορές, οι οποίες διαφαίνονται και κάθε φορά που οι κουρδικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν κάποια πόλη, δημιουργούν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων με ιδεολογικό υπόβαθρο, που το ISIS δύναται να εκμεταλλευτεί για να παρουσιάσει εαυτόν ως το μοναδικό αξιόπιστο και αξιόμαχο προστάτη του σουνιτισμού.
Επίσης το ISIS διαθέτει δυνατότητες αντεπίθεσης ακόμα και μετά την απώλεια ηγετικών στελεχών του και διοικητών των μονάδων του. Αυτό φάνηκε κει μετά την ανακατάληψη της Palmyra, όταν η τρομοκρατική οργάνωση πραγματοποίησε αντεπίθεση στις ρωσικές και συριακές δυνάμεις στα περίχωρα της Δαμασκού και στο Α/Δ Tiyas (σ.σ. πλησίον της Palmyra) όπου πραγματοποίησε επιχείρηση δολιοφθοράς εναντίον των εγκαταστάσεων και τεσσάρων ελικοπτέρων.
xartis_isis_strikes
  xartis_isis_strikes
Την ίδια στιγμή όταν ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για επικείμενη επίθεση στη Raqqah οι εξτρεμιστές πραγματοποίησαν αντεπιθέσεις βορείως του Χαλεπίου και πλησίον των συνόρων με την Τουρκία, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών (FSA). Το κυριότερο όμως είναι πως το ISIS δεν κρύβει τις προθέσεις του να συνεχίσει αυτή την αντεπίθεση και μακριά από την «επικράτειά του» εντός δηλαδή της Ευρώπης. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό για μία τρομοκρατική οργάνωση που έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα για ένα τέτοιο εγχείρημα, που δέχεται τόσο μεγάλες πιέσεις ώστε να νοιώθει πιθανή την ολοκληρωτική ήττα και αποχώρησή της από εδάφη που ήλεγχε στο πρόσφατο παρελθόν και φυσικά νοιώθοντας τις πόρτες της μετανάστευσης προς το χαλιφάτο κλειστές από τον αποκλεισμό που έχουν επιτύχει οι δυτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα ρεύματα ενίσχυσής του. Ως εκ τούτου, η αίσθηση πνιγμού των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αναμένεται να οδηγήσει σε ακραίες και βίαιες αντιδράσεις.
Τα ανωτέρω διαφαίνονται και από την ακρόαση του επικεφαλής της γαλλικής «Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας» (DGSI), Patrick Calvar, ενώπιον της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων του γαλλικού κοινοβουλίου. Στην εν λόγω ο Calvar δήλωσε πως αναμένεται το ISIS να επιχειρήσει να πλήξει με τον συντομότερο και ισχυρότερο τρόπο που δύναται, προκειμένου σε μία κίνηση αντιπερισπασμού να εκδικηθεί τις συμμαχικές δυνάμεις. Στο σημείο αυτό θα προσθέσω προκειμένου να επιδείξει ότι βρίσκεται ακόμα δυνατό και να προκαλέσει ακόμα περισσότερες επιθέσεις πρόκλησης τρόμου στις δυτικές κοινωνίες.
Οι επιθέσεις αυτοκτονίας σε Βαγδάτη, Ταρσό και Jableh δείχνουν πως το ISIS σκοπεύει να μεταφέρει τα χτυπήματά του στα προπύργια των εχθρών του. Ωστόσο, εχθροί των τζιχαντιστών δεν είναι μόνο οι αραβικές δυνάμεις. Από 10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου στη γαλλική πρωτεύουσα διεξάγεται ένα τρομερά σημαντικό γεγονός, που θα διαθέτει την προσοχή σχεδόν όλης της υφηλίου: Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομοσπονδιών για το 2016! Πρόκειται για τον ιδανικό συνδυασμό που προσελκύει το ενδιαφέρον, όχι μόνο του φίλαθλου κοινού, αλλά και όλων των τζιχαντιστών που σχεδιάζουν την επόμενη κίνησή τους με φάρο την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Με μία όμως διαφορά: η Γαλλία δε διαθέτει ούτε FBI ούτε CIA…
Αυτή τη στιγμή τα ¾ του δυναμικού της DGSI ασχολούνται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προσπαθούν να διαχειριστούν τα δεδομένα τα οποία συλλέγουν. Για να είμαστε πιο ακριβείς παλεύουν να τα διαχειριστούν! Διότι στην προαναφερθείσα ακρόαση του επικεφαλής της υπηρεσίας, προέκυψε ότι δεν έχει ακόμα γίνει εφικτή η ανεύρεση του κατάλληλου παρόχου λογισμικού μαζικής επεξεργασίας δεδομένων που συλλέγουν οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας! Το σύνολο των πληροφοριών που συλλέγεται από κάθε είδους πηγή δεν είναι δυνατό να επεξεργαστεί με τον τρόπο που πρέπει, λόγω της απουσίας κατάλληλων εργαλείων επεξεργασίας και απεικόνισης.
Η DGSI επιχειρούσε μέχρι τα μέσα Μαΐου την ανάληψη του εν λόγω έργου από εγχώρια εταιρεία, ωστόσο κανένας παράγοντας της χώρας στον τομέα αυτό δε διαθέτει την ικανότητα να ανταποκριθεί στο υψηλής τεχνολογίας εγχείρημα που απαιτείται για τον ασφαλή έλεγχο των πληροφοριών. Η λύση που έχει δοθεί (σ.σ. και που δεν υπάρχει η πληροφόρηση για κάποια εναλλακτική μέχρι σήμερα) είναι η συμμετοχή ομάδας τεχνικών από την DGSE (σ.σ. η αντίστοιχη CIA της Γαλλίας), η οποία συνεπικουρεί τους αντίστοιχους της DGSI, ώστε να αποφευχθεί η επικάλυψη των πληροφοριών των δύο υπηρεσιών. Η περιγραφόμενη σύγχυση των γαλλικών Υπηρεσιών Πληροφοριών στη διαχείριση του «BIG DATA», δεν έχει καμία σχέση με τις δυνατότητες των ΗΠΑ στον τομέα αυτό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στο περιθώριο του Συμποσίου Ασφάλειας, Πληροφοριών και Αμυντικών Θεμάτων, «GEOINT», στο Ορλάντο των ΗΠΑ στις 15-05-16, τα παραδείγματα που χρησιμοποιούσαν οι πάροχοι εργαλείων επεξεργασίας και απεικόνισης δεδομένων, προερχόντουσαν από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι!
Βάσει των ανωτέρω θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Φυσικά δεν υποστηρίζω ότι θα δούμε οπωσδήποτε ένα νέο «Μόναχο» στην προσεχή αθλητική διοργάνωση, στην οποία θα συμμετέχουν και άλλες χώρες με οπαδούς και εθνικές ομάδες, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ρωσία. Είναι δεδομένο πως οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών αυτών θα εργαστούν για την ασφάλεια των αποστολών τους και των πολιτών τους που θα μεταβούν στη Γαλλία. Ωστόσο, ποτέ δε μπορούμε να αποκλείσουμε ένα χτύπημα σε soft target, δηλαδή σε έναν δευτερευούσης σημασίας στόχο, εφόσον οι τρομοκράτες δεν θα μπορούν να πλησιάσουν τους πιο καλά φυλασσόμενους. Επομένως πέραν των αγώνων ποδοσφαίρου μεταξύ των αντιπάλων ομάδων στο προσεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αναμένουμε να δούμε και τον αγώνα (αντι)τρομοκρατίας μεταξύ της Πόλης του Φωτός και του Χαλιφάτου του Σκότους.
Militaire.gr