16.6.16

Έξι μονάδες προηγείται το Brexit - Ντ.Τουσκ: «Δεν είμαι αισιόδοξος πλέον»



Συνεχίζεται η δημοσκοπική «ψυχρολουσία» για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο καθώς η δυναμική του Brexit συνεχίζεται και το διάστημα των επτά ημερών που απομένει δεν θεωρείται ικανό για να την αλλάξει: Η τελευταία τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MORI έδειξε ότι 53% των Βρετανών θα ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard έχοντας ένα προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων με τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει ότι «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία εν όψει του δημοψηφίσματος δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας».
 
«Το γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος σήμερα, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, είναι ακόμη 50-50, όλα είναι πιθανά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ από το Ελσίνκι αλλά δεν έδειξε και πολύ πειστικός.
 
Η δημοσκόπηση της Ipsos MORI δίνει προβάδισμα έξι μονάδων (53% - 47%) στην επιλογή αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Αν εξαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το 47% των ερωτηθέντων θέλει να παραμείνει στην ΕΕ.
 
Είναι η πρώτη φορά που το "όχι" στην παραμονή προηγείται σε έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας αφότου ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε το 2013 ότι θα διεξαγάγει το δημοψήφισμα
 
Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια αντιστροφή της τάσης σε σχέση με τη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο η Ipsos MORI και από την οποία είχε διαπιστωθεί πως μόλις 37% των Βρετανών ήθελαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ, έναντι 55% που ήθελαν να παραμείνουν.
 
Η αντιστροφή είναι κυριολεκτικά 180 μοιρών.
 
Αρκετές δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι το ποσοστό υπέρ της εξόδου της Βρετανίας αυξάνεται καθώς μένει μία εβδομάδα για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Μια ανάλυση από ερευνητές της JPMorgan έδειξε χθες πως το στρατόπεδο της εξόδου από την ΕΕ προηγείται.
 
Στο μεταξύ, το γραφείο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε πως οι στοιχηματικές πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έπεσαν σήμερα στο 60%, από το 65% στο οποίο βρίσκονταν.
 
Πάντως με βάση την έρευνα των FT στις 23 Ιουνίου θα έχουμε Brexit.
 
H 23η Ιουνίου πλησιάζει και ο βρετανικός (αγγλικός κατά ποσοστό 85%) λαός στις δημοσκοπήσεις φέρεται να επιλέγει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την γερμανική ηγεμονία καθώς όπως δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times το leave (αποχώρηση) έφτασε το 48% έναντι του remain (παραμονή) που πέφτει πλέον στο 43% στον συνολικό μέσον όρο όλων των σφυγμομετρήσεων που έχουν διεξαχθεί
 
Ο μέγιστος φόβος των βρετανικών Ελίτ, των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον είναι το προδιαγραφόμενο μέλλον του City του Λονδίνου που βρίσκεται σε συνάρτηση με την πρόσβαση της Βρετανίας στην ΕΕ και είναι ο χρηματοπιστωτικός «πνεύμονας» του πλανήτη.
 
Η Βρετανία έχει τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα του κόσμου. Στο City φιλοξενούνται 250 ξένες τράπεζες οι οποίες όμως χαίρουν της πρόσβασης στην ενιαία ευρπωαϊκή αγορά λόγω του γεγονότος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της ΕΕ.
 
Το City αποτελεί το 10% του βετανικού ΑΕΠ και το 12% των ετήσιων φορολογικών εσόδων και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του πλανήτη. Ο τομέας αυτός δίνει δουλειά σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Βρετανία και συνεισφέρει σε μερικά ακόμα εκατομμύρια περιφερειακών εργασιών. Μεγάλοι οικονομικοί οίκοι βλέπουν το Λονδίνο σαν τον ενδιάμεσο ανάμεσα σε Ασία,Ευρώπη και ΗΠΑ.
 
Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν άλλον χρηματοπιστωτικό «παράδεισο» με πρόσβαση στην ΕΕ ή ότι απομείνει από αυτήν σε λίγα χρόνια.
 
Το πλήγμα για την Παγκοσμιοποίηση (ή αλλιώς Νέα Τάξη Πραγμάτων) θα είναι βροντερό. Είναι σίγουρο ότι τα ελεγχόμενα από τα νεοταξίτικα κέντρα βρετανικά ΜΜΕ θα κάνουν ότι μπορούν για να το αποφύγουν.
 
Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια παγκόσμια αποστροφή του κόσμου ως προς τα ΜΜΕ. Δεν τα πιστεύει και πράττει αντίθετα απ'οτι του ζητάνε.
 
Όλα δείχνουν πώς το πουλόβερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζει και ξηλώνεται.
 
Πολλοί στην Ελλάδα θα ήθελαν να δουν ένα Brexit για να δουν σε κάποιον άλλον την εφαρμογή του σχετικού πειράματος και το τι πρόκειται να συμβεί.

pronews