11.6.16

ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΣΤΑ ΕΑΣ: Τι είπε ο Καμμένος κι άναψε φωτιές στους εργαζόμενους


Κάτι δεν μας λέει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος με την περίπτωση συμπαραγωγής των Καλάσνικοφ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.Και αυτό που δεν μας λέει το αντικατέστησε με κάτι άλλο που “άναψε φωτιές” .
Στους εργαζόμενους μπήκαν ιδέες ότι η υπόθεση θα μείνει στα λόγια από μια φράση του ΥΕΘΑ,ο οποίος είπε ότι η συμφωνία θα προχωρήσει μόλις αρθεί το “εμπάργκο στη Ρωσία από την ΕΕ”.

Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν σε νομικούς -προφανώς που έχουν σχέση με τις υποθέσεις των ΕΑΣ- και άρχισαν πλέον να ανησυχούν βάσιμα.Γιατί;
Η ιστορία από την αρχή
Το σχέδιο Καμμένου για τη συνεργασία με τη Μόσχα, μέσω των ΕΑΣ και της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosoboronexport, ανακοινώθηκε το Μάιο του 2015, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή στον τότε υφυπουργό Νίκο Τόσκα (το σημερινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη) να μεταβεί εκτάκτως στο εργοστάσιο της πρώην ΕΒΟ στο Αίγιο. Το σχέδιο ήταν –υποτίθεται- τόσο επείγον, ώστε ο κ. Τόσκας έπρεπε να μεταβεί το ταχύτερο, με ελικόπτερο …του ΕΚΑΒ, στο Αίγιο, προκαλώντας σάλο, όταν η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε μαζί με εκατέρωθεν διαρροές των δύο υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ποιος είχε αυτή τη  ιδέα της  γρήγορης μεν ακριβής δε  μετακίνησης.
Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε, οι αρμόδιοι των ΕΑΣ και της ρωσικής κρατικής εταιρίας ολοκλήρωσαν τις σχετικές οικονομικές και τεχνικές μελέτες. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι το σχέδιο είναι ρεαλιστικό, δίνοντας ελπίδες στις οικογένειες των χιλιάδων εργαζομένων ότι δεν θα ζήσουν τον εφιάλτη της ανεργίας, καθώς τα χρεοκοπημένα ΕΑΣ έχουν μπει στο στόχαστρο της τρόικα για άμεσο κλείσιμο.
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε  ότι «λεφτά υπάρχουν» για τα ΕΑΣ μέσω των Καλάσνικοφ μέχρι που ξαφνικά, μιλώντας προ ημερών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής,είπε  ότι το σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο διαρκεί το εμπάργκο της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Ωστόσο νομικοί και εργαζόμενοι, που έψαξαν την υπόθεση, ανακάλυψαν ότι οι δηλώσεις Καμμένου δεν ευσταθούν  για τον απλό λόγο ότι οι οικονομικές κυρώσεις (όχι πλήρες εμπάργκο) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφορούν ευθέως τη Rosoboronexport! Οι σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. (Κανονισμοί 959 ως 964 του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2014 μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ουκρανία) είναι πολύ διαφορετικές: πρώτον, αφορούν, ως πρόσωπο, τον Σ. Τσεμέζοφ, προσωπικό φίλο του Β. Πούτιν και πρόεδρο της Rostec που είναι η μητρική εταιρία τηςRosoboronexport. Και, δεύτερον, οι όποιες κυρώσεις και απαγορεύσεις σε αυτές και σε άλλες ρωσικές εταιρίες αφορούν μόνον την εξεύρεση κεφαλαίων (δανεισμό ή άλλη χρηματοδότηση) από τράπεζες των χωρών-μελών της Ε.Ε. Αντίθετα, οι κυρώσεις δεν έχουν καμιά σχέση με εξαγωγές ή συμπαραγωγές και, γι’ αυτό, η ίδια η Rosoboronexport είχε σχολιάσει ότι δεν ανέμενε να επηρεαστούν οι πωλήσεις και εξαγωγές της.
Σημειώνεται, χαρακτηριστικά, ότι ακόμα και οι αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ (Δεκέμβριος 2014 και Σεπτέμβριος 2015) απαγορεύουν τη σύναψη συμβολαίων αμερικανικών εταιριών με τις ρωσικές, αλλά επιτρέπουν πλήθος εξαιρέσεων με έγκριση του Στέητ Ντηπάρτμεντ.
Οι  νομικοί και εργαζόμενοι δεν δίνουν πλέον πίστη στις διαβεβαιώσεις ότι «όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η κρατική αμυντική βιομηχανία», υπενθυμίζοντας και τι έλεγε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και για τον ΦΠΑ στα νησιά. Σημειώνουν δε ότι, ακόμα κι αν το υπουργείο έχει άλλη ερμηνεία για τις κυρώσεις της Ε.Ε., αυτή θα έπρεπε να ισχύει και το Μάιο του 2015, όταν εξαγγέλθηκε το σχέδιο. Έκτοτε δεν έχουν υπάρξει άλλες αποφάσεις ή κανένα εμπάργκο.