26.6.16

Δημοψηφίσματα για όλα: Πώς η Κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει «εξουσία» στο λαό



ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΣΙΠΡΑ- ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
της Μαρίνας Νικολάκη
Τίποτα δεν σταματάει τη φόρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση για τα δημοψηφίσματα (τα οποία τείνουν να υιοθετηθούν ώς σύστημα από πολλές πλέον χώρες). Στη προσπάθεια να αποδώσει μέρος των ευθυνών της πολιτικής της και στους πολίτες εξετάζει να καθιερώσει τοπικά δημοψηφίσματα για την υλοποίηση των σχεδίων της, βάζοντας μας ενεργά να συναποφασίζουμε.
___________________________________________________
Η κυβέρνηση (και) από το πρόσφατο δημοψήφισμα, απεδείχθη ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ, γιατί ο λαός ψήφισε ΟΧΙ και η κυβέρνηση το έκανε...ΝΑΙ!!!

Τελικά πολύ ποιο γνήσιο ήταν το δημοψήφισμα του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  το 1973 από την ΕΠΙΣΗΜΗ ΝΟΘΕΙΑ της θελήσεως του λαού.
Εάν θέλει δημοψηφίσματα, τα ερωτήματα δεν θα τα βάλλει ή ίδια- όπως πονηρά σκέπτεται- αλλά  ΟΛΕΣ (το εννούμε το ΟΛΕΣ) οι πτέρυγες της Βουλής, θα είναι σαφή και χωρίς περιστροφές, 
πχ :
1) " Θέλετε τους ισλαμιστές να μείνουν και άλλο στην Ελλάδα, ή να απελαθούν άμεσα;"  (ΝΑΙ-ΟΧΙ)
2)" Θέλετε 300 ή 200  βουλευτές στη βουλή" (200-300)
3)" Θέλετε να μείνουμε στην ΕΕ με κάθε θυσία ή να αποχωρήσουμε"(ναι-οχι)
4) "Θέλετε να χτιστούν τζαμιά στην Ελλάδα; (ναι-οχι)
.................
Τέτοια περίπου ερωτήματα. Η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει κατά γράμμα τις αποφάσεις του λαού και αν διαφωνεί, να απέλθει παραιτούμενη.
ΑΛΕΞ
_______________________________________________________

 Προτίθεται δηλαδή, να εξαντλήσει κάθε δικαίωμα συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων. Κάτι που σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση ζητά και ο λαός.
"Για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πολιτικών εξετάζουμε την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών, όπως τοπικά δημοψηφίσματα, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός των ΟΤΑ, νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών σε τοπικό επίπεδο κ.α.", σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα.
Όπως τονίζει ο υπουργός, στόχος είναι το "συναποφασίζειν" και το "συνανήκειν", καθώς και "να προάγουμε την αίσθηση της κοινότητας και της ατομικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία".
Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο αρμόδιος υπουργός επαναλαμβάνει την πρότασή του για κατανομή του 90% των εδρών με το σύστημα της απλής αναλογικής και το υπόλοιπο 10% (30 έδρες) να δίνεται ως μπόνους στο κόμμα ή τον συνδυασμό κομμάτων που συγκεντρώσει τουλάχιστον το 40% στις εκλογές. Προτείνει, επίσης, "σπάσιμο" των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, συμμετοχή υπό όρους των ομογενών στις εκλογές κ.α.
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εχθές από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, διαμήνυσε πως ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής, δίνοντας μάλιστα το σύνθημα «Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου», καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της ΚΕ.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή η σχετική πρόταση νόμου, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται δικαίωμα ψήφου για όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.
Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσίευσε καθημερινή εφημερίδα και καταγράφει θετικές γνώμες της τάξης του 58% για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και μόλις 32% κατά. Επίσης, το 71% τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και μόλις το 25% των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Ενδιαφέρον έχει επίσης και ίσως φανερώνει τις κυβερνητικές προθέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση το εύρημα της δημοσκόπησης ότι 73% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό, την ώρα που αρνητικά απαντά το 23%. 
Άλλο σημαντικό εύρημα του γκάλοπ είναι ότι το 62% ζητά να καθιερωθούν δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών και μόλις το 34% διαφωνεί!
Στο ίδιο πλαίσιο καταγραφής της λαϊκής διάθεσης για την συζητούμενες αλλαγές για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι και το στοιχείο ότι το 59%  τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων έναντι 39% που λέει «όχι» (εύρημα που ενδεχομένως ανατρέψει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για  αποκλειστικά δημόσια ανώτατη Παιδεία). Επίσης 63% ζητά κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων με το 36% να επιμένει στο σημερινό καθεστώς. 
Στο φως το παρασκήνιο για τον εκλογικό νόμο και οι διάλογοι που συντελούνται σε πολιτικό επίπεδο του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Είναι καταστροφή η απλή αναλογική. Εγώ θα κερδίσω τις εκλογές, αλλά ας υποθέσουμε ότι θα τις κερδίσεις εσύ. Με ποιον θα κυβερνήσεις; Μπορεί να χρειαστεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, πράγμα που δεν το θέλεις ούτε εσύ ούτε εγώ» φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό των κομμάτων, όπως και να αποδέχθηκε την ύπαρξη ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δυο ανδρών. «Εγώ δεν είμαι αντίθετος στην ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό προς το οποίο πρότεινε συναίνεση στη συνταγματική αναθεώρηση: «Να συμφωνήσω εγώ στο να συμπεριληφθεί το άρθρο 3 (σσ. χωρισμός κράτους-Εκκλησίας) στην αναθεώρηση και εσύ το άρθρο 16 (σσ. ιδιωτικά πανεπιστήμια). Όποιος κερδίσει στις εκλογές την πλειοψηφία, να έχει την πρωτοβουλία αλλαγής τους».
Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά προειδοποίησε των πρωθυπουργό πως δεν πρόκειται να δεχθεί να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή «σαλαμοποιημένα» τα σημεία του εκλογικού νόμου, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας όταν ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως σκέφτεται να φέρει ξεχωριστά προς ψήφιση την κατάργηση του μπόνους και εν συνεχεία το όριο, το σπάσιμο των περιφερειών, την ψήφο της ομογένειας. «Εγω πέρυσι, στο τραπέζι του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σου πρότεινα »τώρα που έχουμε πλειοψηφία 250 εδρών, φέρε αναλογικό εκλογικό νόμο, θα τον ψηφίσω κι εγώ κι ο Σταύρος και ο Μεϊμαράκης». Εσύ, όμως, ήθελες να αιφνιδιάσεις και να κερδίσεις τις εκλογές με το μπόνους» φέρεται να είπε η κ. Γεννηματά στον πρωθυπουργό, με τον τελευταίο να απαντά -σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη- πως «δεν με άφηνε η εσωκομματικά αντιπολίτευση».
Όσον αφορά στον Δημήτρη Κουτσούμπα, κάποια στιγμή επιχείρησε να γυρίσει τη συζήτηση στην οικονομία. «Δεν προτίθεμαι να φέρω αλλαγές στα εργασιακά» είπε ο πρωθυπουργός, για να λάβει την απάντηση «και τα άλλα δεν είχες πρόθεση, αλλά τα έφερες!».
«Συζητώ το μπόνους, το σπάσιμο των περιφερειών, ακόμα και το όριο του 3%. Αν όμως δεν υπάρχει συμφωνία και δεν επιτυγχάνονται οι 200 έδρες, τότε θα επιλέξω την απλή αναλογική» φέρεται να είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επιμένει ότι δεν ψηφίζει την πλήρη κατάργηση του μπόνους.

pronews