Για πρώτη φορά Έλληνας Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο, που τροφοδείται διαρκώς από την Άγκυρα με τη συστηματική και έμπρακτη αμφισβήτηση των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η επίσκεψη του Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον περασμένο Απρίλιο ωστόσο μετατέθηκε για το διάστημα από 14 έως 17 Ιουνίου, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Κατ΄ουσίαν αποτελεί την συνέχεια των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Ahmet Davutoglu στην Σμύρνη για απευθείας επικοινωνία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ο Αρχηγός ΓΕΑ μετέβη στην Άγκυρα, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Πτέραρχου Abidin Ünal, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δυο Αρχηγοί είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης συναντήθηκε επίσης με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Hulusi Akar, με τον Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία Κυριάκο Λουκάκη, ενώ επισκέφθηκε τις Κύριες Αεροπορικές Βάσεις στην Άγκυρα και στη Σμύρνη, καθώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.Ο ΥΕΘΑ Π. συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Nikolay Nankov Nenchev στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημειώνεται στον τομέα της στρατιωτικής αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και καθόρισαν τομείς περαιτέρω ενίσχυσής της. Ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα ΥΕΘΑ να επισκεφθεί τη Σόφια στο άμεσο μέλλον.
O Γενικός Επιθεωρητής Στρατού συμμετείχε στην 1η Σύσκεψη Επιθεωρητών Στρατού που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης (US Army Europe Command - USAREUR), από 7 έως 9 Ιουνίου στο Βίσμπαντεν (Wiesbaden) της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν παρουσιάσεις της οργάνωσης, λειτουργίας και του τρόπου διεξαγωγής των επιθεωρήσεων από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Επιπρόσθετα έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη δυνατότητα τυποποίησης του έργου των Γενικών Επιθεωρητών και συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη Γενική Επιθεώρηση.
Στις 14 Ιουνίου αντιπροσωπεία της Σχολής Επιτελών της Ισπανίας, συνοδευόμενη από τον ΑΚΑΜ της Ισπανίας στην Ελλάδα, Πλοίαρχο Jose Miguel Franco Ochoa, επισκέφθηκε την 114ΠΜ στην Α.Β. Τανάγρας, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Μονάδας, ενώ ξεναγήθηκαν στους χώρους της 331 Μοίρας και του Σμήνους Εκμετάλλευσης Εξομοιωτή Πτήσεων.
Στις 15 Ιουνίου έλαβε χώρα στο ΓΕΕΘΑ η ετήσια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τους αποχωρούντες Ακολούθους Άμυνας (ΑΚΑΜ) διαπιστευμένους στη χώρα μας. Στην εκδήλωση ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης απένειμε αναμνηστικές πλακέτες και αναμνηστικά διπλώματα στους αποχωρούντες ΑΚΑΜ Αιγύπτου, Βουλγαρίας, Κίνας, Ισπανίας, Πολωνίας, Τουρκίας και Ρωσίας.
Στις 17 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επισκέφθηκε την 112ΠΜ στην Α.Β. Ελευσίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, ενώ παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας και ο Αν. Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε από τον Α/ΓΕΑ και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Ι. Καρατζιά, για τις αποστολές αεροπυρόσβεσης και το έργο συντήρησης των πυροσβεστικών αεροσκαφών, επισκέφθηκε την 355ΜΤΜ και τη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών, όπου απηύθυνε χαιρετισμό και συνομίλησε με το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό της Μονάδας. Από 1η Μαΐου άλλωστε ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, η οποία και θα ολοκληρωθεί την 31 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτής και σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό αντιμετώπισης πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Π.Α. αναπτύσσονται σε θέσεις διασποράς. Συγκεκριμένα τα CL-415 θα συγκεντρωθούν στην 112ΠΜ, τα CL-215 θα διαμοιραστούν στην 111ΠΜ, την 117ΠΜ καθώς και στα αεροδρόμιο Ακτίου και Σάμου, ενώ τα M-18 Dromader σε 8 περιφερειακά αεροδρόμια. Η διασπορά των δυνάμεων έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω την κάλυψη όλου του Ελλαδικού χώρου, τις επιδόσεις αεροσκαφών, καθώςκ και τη τοποθέτηση από το ΠΣ των ενοικιαζόμενων ελικοπτέρων. Ο επιχειρησιακός έλεγχος και η διάθεση των αεροπορικών δυνάμεων γίνεται από το ΠΣ.
Στις 17 Ιουνίου, παρουσία του Διοικητή της ΔΑΥ Υποπτέραρχου (Ι) Σ. Αστρεινίδη, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυση της 384 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης στην 112ΠΜ, στην Α.Β. Ελευσίνας.Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Μοίρας, απονομή αναμνηστικών, στατική έκθεση ελικοπτέρων AS-332C1 Super Puma, καθώς και επίδειξη Έρευνας – Διάσωσης (SAR-CSAR). Για την περίσταση ένα ελικόπτερο απέκτησε ειδικό εορταστικό διάκοσμο.
Στην Δανία βρίσκεται η Ομάδα Επιδείξεων «Ζεύς» της Π.Α., με δύο αεροσκάφη (το ένα εφεδρικό), για να συμμετάσχει στην εκδήλωση «Royal Danish Air Force Air Show», στις 19 Ιουνίου.
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Με την πυραυλάκατο P67 Ρουσσέν συμμετείχε το Π.Ν. στη διεθνή άσκηση «Adrion 2016» που διεξήχθη σε δύο φάσεις, μεταξύ 6-9 και 13-16 Ιουνίου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης δύο πλοία από την Ιταλία και από ένα από τις Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία και Μαυροβούνιο.
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης Σχηματισμών και Μονάδων του Δ΄ Σ.Σ., το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε από την ΧΧΙ ΤθΤ, Σχολείο Περισυλλογής Βαρέως Τεχνικού Υλικού. Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στις διαδικασίες μετακίνησης και μεταφοράς βεβλαμένων ή ακινητοποιημένων στο πεδίο της μάχης αρμάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων, πυροβόλων και οχημάτων.
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, από 6 έως 8 Ιουνίου, εκτελέσθηκαν εκπαιδευτικές βολές των Μοιρών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS και RM – 70, από τις οργανικές Μοίρες Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς και του Δ΄ Σ.Σ. Τα αποτελέσματα των βολών αξιολογήθηκαν με τη μεταφορά εικόνας, σε πραγματικό χρόνο, στα Κέντρα Επιχειρήσεων από τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) του Λόχου ΜΕΑ του Δ΄ Σ.Σ., τα οποία εκτέλεσαν ταυτόχρονα με τις βολές πτήσεις αναγνώρισης. Η δραστηριότητα αποτέλεσε το επιστέγασμα της εκπαίδευσης που διεξήχθη από τις Μονάδες Πυροβολικού και Διαβιβάσεων της της 1ης Στρατιάς και του Δ΄ Σ.Σ.
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, από 6 έως 10 Ιουνίου, διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων Βορείου Έβρου, εκπαίδευση σε αντικείμενα πλωτών μέσων και εκτελέστηκε η ΤΑΜΣ «Το Συγκρότημα Μηχανοκινήτου Λόχου κατά την βιαία διάβαση ποταμού», από το σύνολο των Μονάδων της 3ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ.
Στις 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ Άσκηση Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων «ΠΕΝΤΑΛΩΝΙ». Στη διάρκεια της εξετάσθηκαν διάφορα τακτικά σενάρια, δοκιμάστηκαν επιχειρησιακά σχέδια και εκτελέστηκαν πραγματικά πυρά.
Από 7 έως και 9 Ιουνίου, διεξήχθη έκτακτη επιχειρησιακή αξιολόγηση του Τμήματος Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) της 80 ΑΔΤΕ, στη Κώ. Κατά την αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από Ομάδα Αξιολογήσεως της ΑΣΔΕΝ, ελέγχθηκε η ετοιμότητα του Σχηματισμού και εφαρμόσθηκε το Σχέδιο Συναγερμού.
Στις 13 Ιουνίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στη Νέα Πέραμο, όπου μίλησε στο προσωπικό και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Ακολούθως, ο Α/ΓΕΕΘΑ συμμετείχε σε προγραμματισμένο άλμα αλεξιπτωτιστού από ελικόπτερο CH-47D Chinook και σε κατάδυση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, με προσωπικό της ΔΥΚ, της Ζ’ ΜΑΚ και του ΕΤΑ.
Στις 15 Ιουνίου ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ επισκέφθηκε την Τακτική Διοίκηση του 41 Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ) στη Σαμοθράκη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρακολούθησε εκπαιδευτικές και λοιπές δραστηριότητες και διαπίστωσε τη γνώση της αποστολής από το προσωπικό, το υψηλό ηθικό και την λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων. Ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελεί και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΓΕΣ παρείχε κατευθύνσεις και οδηγίες.
Στις 16 Ιουνίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκπαίδευση στελεχών της ΓΔΑΕΕ από προσωπικό της εταιρείας DNV GL στα γνωστικά αντικείμενα "Basics of a Quality Management System according to ISO 9001:2015" και "Internal Auditor ISO 9001:2015.
Στις 17 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η θερινή εκπαίδευση των ΣΜΥ. Από τις 30 Μαΐου οι Σπουδαστές της ΣΜΥ διαβίωναν σε καταυλισμό στην περιοχή Καναπίτσα Λιτοχώρου και εκπαιδεύτηκαν, μεταξύ άλλων, σε αντικείμενα επιπέδου Ομάδας Πεζικού και Μηχανοκινήτου Πεζικού, εκτέλεσαν ασκήσεις μικρών κλιμακίων με πραγματικά πυρά και αντιμετώπισαν επεισόδια τεχνικής φύσεως.
Στις 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο Προκοπίδη στην Άσσηρο ν. Θεσσαλονίκης, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «GORDIAN KNOT 2016», στην οποία παρέστη ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης. Η άσκηση «GORDIAN KNOT 2016», η οποία διεξήχθη από 8 έως 17 Ιουνίου, αποτελεί την κύρια ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητα του NATO Rapid Deployable Corps-GR, με παράλληλη υποστήριξη από στρατηγεία της Δομής Διοίκησης και της Δομής Δυνάμεων της Συμμαχίας. Ο αντικειμενικός σκοπός της ασκήσεως ήταν η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας του Στρατηγείου να αναπτύσσεται και να διεξάγει Διακλαδικές Επιχειρήσεις Διατήρησης της Ειρήνης.
Αμυντική βιομηχανία – Προμήθειες
Στις 13 Ιουνίου διεξήχθησαν στη ΓΔΑΕΕ συναντήσεις επιτελών αυτής και εκπροσώπων των εταιρειών Lockheed Martin και Krauss Maffei Wegmann, όπου και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις ΣΑΩ 16/00 και ΣΑΩ 13/03, αντίστοιχα.
O ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχο ε.α. Κ. Κυριακίδη, παρέστη στα εγκαίνια της ετήσιας Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας “EUROSATORY 2016” και περιηγήθηκε τους χώρους της έκθεσης. Ειδικότερα, επισκέφθηκε τα περίπτερα των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, DASYC, MILTECH, THEON, καθώς και του Πεδίου Βολής Κρήτης, όπου και συνομίλησε με τους εκπροσώπους τους. Επίσης, επισκέφθηκε ξένα περίπτερα και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους τους. Ο ΑΝΥΕΘΑ παραβρέθηκε και στη δεξίωση που παραθέτει ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian, ενώ κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στο Παρίσι, είχε και επαφές με μέλη της γαλλικής κυβέρνησης, ομολόγους του άλλων χωρών καθώς και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας.
Στις 14 Ιουνίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη, τον Β΄ Υ/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλ. Οικονόμου, τον Διοικητή ΔΑΥ Υποπτέραρχο (Ι) Σ. Αστρεινίδη, τον Υ/ΓΕΑ Υποπτέραρχο (Ι) Αντ. Αθανασίου και Επιτελείς όλων των Γενικών Επιτελείων, επισκέφθηκε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε., στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Α/ΓΕΕΘΑ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ όπου ενημερώθηκε για τις εν γένει δραστηριότητές της, και συζήτησε με τη διοίκηση τις λεπτομέρειες και τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών και προγραμμάτων που αφορούν και στους τρεις Κλάδους.
Στις 16 Ιουνίου ο Διοικητής της ΔΑΥ Υποπτέραρχος (Ι) Σ. Αστρεινίδης υποδέχτηκε στη Διακλαδική Υπηρεσία Διακριβώσεων (ΥΠΗΔ), τον Διοικητή της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Αντιναύαρχο (Μ) Μ. Καούτσκη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της ΥΠΗΔ, καθώς και για θέματα που άπτονται της συνεργασίας με το Π.Ν.
Η Υπηρεσία Έργων Πολεμικής Αεροπορίας (ΥΠΕΠΑ) προκήρυξε διαγωνισμό με τον οποίο ανακοινώνει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη προμήθεια, εγκατάσταση και εν συνεχεία υποστήριξη ενός 3-D Radar εντοπισμού πολλαπλών βλημάτων (MMTR) στο Πεδίο Βολής Κρήτης ΒΚ, προϋπολογισμού 26.084.136 ευρώ.
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η IDE (INTRACOM Defense Electronics) έλαβε το Βραβείο Διακεκριμένου Συνεργάτη 4 αστέρων που απονέμει η αμερικανική εταιρεία Raytheon σε προμηθευτές κορυφαίων επιδόσεων, με αξιόπιστα προϊόντα και έγκαιρες παραδόσεις.
Η εταιρεία MILTECH HELLAS SA δώρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας 8 σύγχρονα ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, συνολικής αξίας 250.000 ευρώ. Συγκεκριμένα 4 ρομπότ παραχωρήθηκαν στο ΤΕΝΞ του Ε.Σ. και από 1 στις Ομάδες Φρούρησης Ναυτικών Εγκαταστάσεων και στην ΔΥΚ του Π.Ν., στην ΜΥΑ του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στο ΤΕΕΜ της ΕΛ.ΑΣ. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε πρόσφατη επίσκεψη της ΣΣΕ στο ΤΕΝΞ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η Miltech Hellas απέσπασε το πρώτο βραβείο Νέων Επιχειρηματιών σε επίπεδο Νομού Αττικής.
Η εταιρεία MILTECH HELLAS SA δώρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας 8 σύγχρονα ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, συνολικής αξίας 250.000 ευρώ. Συγκεκριμένα 4 ρομπότ παραχωρήθηκαν στο ΤΕΝΞ του Ε.Σ. και από 1 στις Ομάδες Φρούρησης Ναυτικών Εγκαταστάσεων και στην ΔΥΚ του Π.Ν., στην ΜΥΑ του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στο ΤΕΕΜ της ΕΛ.ΑΣ. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε πρόσφατη επίσκεψη της ΣΣΕ στο ΤΕΝΞ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η Miltech Hellas απέσπασε το πρώτο βραβείο Νέων Επιχειρηματιών σε επίπεδο Νομού Αττικής.
Στις 23 Ιουνίου στα «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» του Σκαραμαγκά προβλέπεται να λάβει χώρα η τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της Ελληνικής Σημαίας στα νέα υποβρύχια S122 Ματρώζος και S123 Κατσώνης του Π.Ν.
Στην ελληνική εταιρεία ΕΛΦΟΝ ΕΠΕ κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια αναλωσίμων υλικών για τορπίλες SUT και SST-4 (αγωγοί επικοινωνίας, εύκαμπτοι αγωγοί, καλώδια), συνολικής αξίας 1.163.000 ευρώ.
Το διενεργεί διαγωνισμούς για σύναψη Συμφωνίας Πλαισίου δύο ετών, για την προμήθεια υλικών υποστήριξης των Υ/Β Type-209 και υλικών για το σόναρ AQS-18(V)3 των ελικοπτέρων S-70Β6, προϋπολογισμού 219.028 ευρώ και 200.000 ευρώ κατ’ έτος, αντίστοιχα.
Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανανέωσε τη σύμβαση συντήρησης των ελικοπτέρων AS-365N3 Dauphin που είχε συνάψει με την ΕΑΒ το 2009 αλλά είχε λήξει από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Άλλη μία ελληνική υποψηφιότητα προκρίθηκε στην τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού «Airbus Cargo Drone Challenge» για την ανάπτυξη Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων κατάλληλων για χρήση σε πολιτικές και ανθρωπιστικές εφαρμογές. Πρόκειται για το UAV Hygeia Ex Machina που σχεδίασε τετραμελής ομάδα Ελλήνων επιστημόνων αποτελούμενη από τους Δημήτριο Μαζαράκο, Σπυρίδων Κοντογιάννη, Ανάργυρο Καρακάλα και Γεώργιο Μιχαλέλη. Το Hygeia Ex Machina είναι ένα UAV κάθετης απογείωσης/προσγείωσης, ικανό να μεταφέρει φαρμακευτικό υλικό 3 ή 5 κιλών σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 ή 60χλμ. αντίστοιχα και σε χρόνο μικρότερο της μιας ώρας. Έχει εκπέτασμα 2,4 μ. και μήκος 1,6μ. Για την προώθησή του χρησιμοποιούνται δύο ελικοφόροι ηλεκτροκινητήρες διάταξης tractor/pusher, ικανοί να προσφέρουν ενεργειακά αποδοτική πτήση σε ταχύτητες 95-125χλμ./ώρα, ενώ για την απογείωση χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα στροφεία διαμέτρου 55εκ. που διασφαλίζουν ταχεία κάθετη άνοδο έως το επιχειρησιακό ύψος πτήσης του. Μπορεί να μεταφέρει ένα κυτίο διαστάσεων 1,5μ. x 0,8 μ. x 0,8μ.
Κύπρος
Από την 1η Ιουλίου ξεκινούν την υπηρεσία τους στη ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού οι 10 πρώτοι ΕΠ.ΟΠ. που εντάχθηκαν στην Εθνική Φρουρά.
Ανατολικός Παρατηρητής
Η διατρητική βόμβα NEB μπήκε σε φάση σειριακής παραγωγής (δείγματα προπαραγωγής ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί από την ΤΗΚ σε επιχειρήσεις εναντίον του PKK, δοκιμαστικά) παρά την παραγγελία και BLU-109/B.
Το τρίτο σκάφος του προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MİLGEM), η κορβέτα F-513 TCG BURGAZADA, καθελκύστηκε χθες. Το σκάφος αναμένεται να παραληφθεί από το TDK ως τα τέλη του 2017. Μολοντούτο, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του τουρκικού υπουργείου αμυντικής βιομηχανίας, η κλάση δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη παραγγελία ξένου χρήστη. Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, το Κατάρ, το οποίο εξέταζε το ενδεχόμενο αγοράς της τουρκική κορβέτας, αποφάσισε να αποκτήσει 4 ιταλικές κορβέτες των ναυπηγείων Fincantieri.
Άσχημα τα νέα και για το τουρκικό αντιπλοϊκό βλήμα ATMACA. Αν και η απόφαση Αρχικής Παραγωγής Χαμηλού Ρυθμού (LRIP) ήταν σχεδιασμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, τελικά μετατέθηκε δύο χρόνια αργότερα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Σύμφωνα με εμπιστευτικές αναφορές της Τουρκικής Αστυνομίας, το ΡΚΚ έχει στην κατοχή του 50 βλήματα για φορητούς αντιαεροπορικούς εκτοξευτές.
Λόγω των αυξημένων αναγκών (και απωλειών) από τις επιχειρήσεις στη ΝΑ Τουρκία, τους τελευταίους μήνες έχουν παραγγελθεί τα εξής εγχώριας σχεδίασης ελαφρά τεθωρακισμένα (οι παραγγελίες είναι συγκεντρωτικές και αφορούν Αστυνομία, Στρατό και Χωροφυλακή): 137 Ural, 71 Ejder, 60 BMC Vuran (πρώτη παραγγελία του τύπου) και 82 Cobra-2.
Παράλληλα, στο περιθώριο της EFES-2016 παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του τ/θ Ejder για τον εντοπισμό και καταστροφή IED. Φέρει το σχετικό σύνολο εξοπλισμού EYP που περιλαμβάνει ραντάρ έρευνας υπεδάφους, ανιχνευτή μετάλλων και βραχίονα. Για αντίστοιχες ανάγκες καταστροφής μη εκραγέντων πυρομαχικών στις βάσεις της, η ΤΗΚ έχει ήδη αποκτήσει και χρησιμοποιεί αριθμό οχημάτων Cobra-1 της έκδοσης EOD, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2007.
Η Roketsan και η MBDA Deutschland υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή και ολοκλήρωση της κατευθυνόμενης με λέιζερ ρουκέτας Cirit των 70mm στο ελικόπτερο UH Tiger.
Σε στρατιωτική βάση της επαρχίας Μπαλοχιστάν του Πακιστάν εθεάθη πρόσφατα ένα ελικόπτερο T-129 ATAK, πιθανότατα για αξιολόγηση. Το Πακιστάν επιζητά να αντικαταστήσει τα επόμενα χρόνια τα ελικόπτερα AH-1 Cobra που διαθέτει και για το λόγο αυτό δοκιμάζει ήδη, από τον Απρίλιο του 2015, το κινεζικό ελικόπτερο Z-10. Ο λόγος για τον οποίο συνεχίζονται ακόμη οι δοκιμές είναι η χαμηλή απόδοση του κινεζικού κινητήρα WZ-9. Για το λόγο αυτό η AVIC (Aviation Industry Corporation of China) αναπτύσσει τον ισχυρότερο WZ-16.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για την ασφάλεια των συνόρων σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν μικρά μη επανδρωμένα αερόστατα. Το σύστημα αναπτύχθηκε από την ASELSAN και είναι εφοδιασμένο με σύστημα επιτήρησης που μπορεί να παράσχει εικόνα σε επίγειο σταθμό ελέγχου με κάμερες ημέρας και νύχτας. Το αερόστατο έχει μήκος 16 μέτρων, μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως και 1000 μέτρων, ενώ είναι ανθεκτικό σε πυρά ελαφρών όπλων και ισχυρούς ανέμους.