24.6.16

Οριστικό και αμετάκλητο: Η Μεγάλη Βρετανία εκτός ΕΕ με τελικό αποτέλεσμα 51,9% υπερ του Brexit (Live μετάδοση)

Η Μ. Βρετανία είναι πλέον ελεύθερη.Η Ελλάδα πότε θα είναι; ΑΛΕΞ

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Είναι οριστικό και αμετάκλητο. Η Μεγάλη Βρετανία είναι πλέον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από 43 χρόνια. Επικράτησε το Brexit με ποσοστό 51,9% έναντι του Bremain που συγκέντρωσε 48,1% κι αυτό λόγω του Λονδίνου, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου η πλειονότητα των πολιτών ψήφισε υπέρ της παραμονής. Δεν ήταν όμως αρκετό.

Η διαφορά των ψήφων ξεπερνούν το 1.260.000 σε μία καταμέτρηση επί των 382 εκλογικών τμημάτων που είχε χαρακτήρα θρίλερ. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων υπέρ του Brexit τάχθηκαν 17.410.742 ή το 51,9% των ψηφισάντων, ενώ υπέρ του Bremain τάχθηκαν 16.141.242 ή το 48,1% των ψηφισάντων.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έδειχνε να επικρατεί το Bremain, αλλά η ανατροπή στη συνέχεια ήρθε να μείνει και να σκορπίσει τον φόνο και την αβεβαιότητα όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για την επόμενη ημέρα.
Οι αγορές κατέρρευσαν. Η στερλίνα καταποντίστηκε, το δολάριο υποχώρησε, τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέρρευσαν. Όλα δείχνουν μία “μαύρη Παρασκευή” και κανείς δεν γνωρίζει αν οι συνέπειες θα είναι μόνο αυτές. Το βέβαιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η ίδια που ήταν μέχρι χθες.
Ο ηγέτης του UKIP Νάιγκελ Φάρατζ, επικεφαλής της εκστρατείας του Leave στις 6 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, πανηγύρισε για τη νίκη του Brexi λέγοντας «αυτή την αυγή τολμούμε να ονειρευτούμε ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, αυτό θα είναι μια νίκη για τους πραγματικούς ανθρώπους, για τους απλούς ανθρώπους, για τους αξιοπρεπείς ανθρώπους. Αγωνιστήκαμε ενάντια στις πολυεθνικές. Παλέψαμε ενάντιο στο ψέμα και στην εξαπάτηση».
Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις είναι πράγματι δραματικές, αφού το Brexit δεν θα σημάνει απλά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, με τις όποιες οικονομικές συνέπειες, αλλά θα προκαλέσει και ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.
Πέραν του ότι Ντέιβιντ Κάμερον και Τζορτζ Οσμπορν για τους περισσότερους αναλυτές θεωρούνται παρελθόν, το Brexit ίσως προκαλέσει μια σειρά αποσχιστικών τάσεων, με τη Σκωτία και την Β. Ιρλανδία που ψήφισαν υπέρ της παραμονής να στέλνουν ήδη τα δικά τους μηνύματα ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι παραμένουν μέλη της ΕΕ.
Και δεν είναι μόνον αυτό. Τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στο τερέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποί αναμένεται να προβεί σε ενέργειες για τη θωράκιση της, καθώς υπάρχουν διαλυτικά φαινόμενα. Ειδικά στον τομέα της οικονομίας πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις αφού η Μεγάλη Βρετανία είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη η πρώτη σύσκεψη των επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στις 10:00 ώρα Ελλάδας θα υπάρξει συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς.
Στόχος των Βρυξελλών είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τριγμοί και η αναταραχή που θα προκληθούν από την απόφαση για Brexit. Παράλληλα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πως θα προχωρήσει η ΕΕ τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, αφού ανοίγει το δρόμο για ορισμένες διαδικασίες και κινήσεις που είχαν προαποφασισθεί εδώ και μέρες στα κοινοτικά γραφεία αλλά και στις έδρες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
pronews