του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Δεν είναι διατεθειμένος ο Ν.Κάμερον να επιτρέψει στον βρετανικό λαό (και κυρίως στους Άγγλους οι οποίοι είναι μακράν η κυρίαρχη εθνότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο) να αποφασίσει ως κυρίαρχος για το μέλλον του και τον απειλεί ότι εάν αποφασίσει να φύγει από την ΕΕ αυτό μπορεί να επιφέρει έναν Γ' ΠΠ!
Αυτός είναι άλλωστε και ο πηχυαίος τίτλος στην βρετανική Mirror που παρουσιάζει την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως ένα ενδεχόμενο Brexit μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη ακόμα και σε πόλεμο.
«Μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη; Αξίζει να πάρουμε αυτό το ρίσκο; Η απομόνωση ποτέ δεν βοήθησε τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η αλήθεια είναι οι εξής: ό,τι συμβαίνει στην γειτονιά μας έχει σημασία και για τη Βρετανία».
«Ας μην υποκρινόμαστε, αν τα πράγματα πάνε στραβά στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να μείνουμε απρόσβλητοι από τις συνέπειες»..
Ο Κάμερον αναφέρθηκε στις «καθοριστικές παρεμβάσεις της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή Ιστορία όπως: Blenheim, Trafalgar, Waterloo στον Μεγάλο Πόλεμο (Α' ΠΠ) και ακόμα περισσότερο η μοναιχκή μας αντίσταση το 1940 (lone stand in 1940)».
Ο Winston Churchill «παθιασμένα μίλησε για το πως η Δυτική Ευρώπη έπρεπε να ενωθεί για να προαχθεί το ελύεθερο εμπόριο και να φτιαχτούν θεσμοί που να επιβάλουν την ειρήνη και να αποτρέψουν να συμβεί πάλι ένα τέτοιο μακελειό»
Εν ολίγοι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ πρωτίστως θα αποτελέσει μια καταστροφή για τις ίδιες τις ΗΠΑ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο «ελεγκτής» της Γερμανίας και της ευρωπαίκής ηπείρου προς χάρην των αμερικανικών συμφερόντων και των αγγλοσαξωνικών γενικότερα.
Μια αποδυνάμωση της αγγλοσαξωνικής παρουσίας στην Ευρώπη θα επιτρέψει στο να γεμισει το κενό που θα δημιουργηθεί από την Ρωσία και αυτό αποτελεί εφιάλτη για τους Αγγλοσάξωνες.
Με κάθε μέσο ο Κάμερον θα επιχειρήσει να πείσει τους Βρετανούς να μην επιλέξουν το Brexit.
Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του δικτύου ITV, που σημειώνει η εφημερίδα «Times», δείχνει οπως το 42% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ το 40% επιθυμεί την έξοδο.
Το 13% δεν ξέρει πώς θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 6%.
To δημοψήφισμα της Βρετανίας έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς από το πως θα εξελιχθεί καθορίζει εν πολλοίς και την στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα. Ειδικότερα πριν την διεξαγωγή του καθώς αμέσως μετά και με την προϋπόθεση ότι ο βρετανικός λαός επιλέξει την παραμονή του στην ΕΕ τότε η στάση των δανειστών ενδέχεται να είναι ακόμα σκληρότερη έναντι της Ελλάδας.