ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Σήμερα το πρωί αναχώρησαν για την Θεσσαλονίκη 10 διμοιρίες των ΜΑΤ (κάτι για το οποίο ενημερωθήκατε χθες ), οι οποίες στη συνέχεια θα μεταβούν στην Ειδομένη για την υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης του καταυλισμού των προσφύγων και των μεταναστών.
Το πρόβλημα όμως είναι το μετά. Ακόμα και οι μέχρι τώρα υποδομές δεν δείχνουν επαρκείς για αυτούς που ήδη φιλοξενούνται σε κέντρα φιλοξενίας ανά την χώρα.
Η μεταφορά 20.000 ανθρώπων δεν είναι αστείο πράγμα. Ήδή τα υπάρχοντα «κέντρα φλοξενίας» παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς Η κίνηση αυτή πάντως είχε θετικό αντίκτυπο και στην Ευρώπη.
Την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη, η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής»
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο καθώς ο καταυλισμός έχει μετατραπεί σε κέντρο άνομων ενεργειών.
Μεγάλη αστυνομική δύναμη περικυκλώνει αυτή την στιγμή τον μουσουλμανικό οικισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Ειδομένη και σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει εντός των ημερών η εκκένωση του καταυλισμού.
Η εντολή είναι να εκκενωθεί με κάθε μέσον η περιοχή, ακόμα κι αν υπάρξει αντίσταση από τους πρόσφυγες, ενώ άμεσα οι παραμένοντες στην περιοχή θα μετακινηθούν με πούλμαν στα "κέντρα φιλοξενίας¨της βόρειας Ελλάδας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν.Τόσκας έδωσε την τελική έγκριση για το σχέδιο και περίπου 500 άνδρες της ΕΛΑΣ ήδη βρίσκονται στην περιοχή Σύμφωνα με το σχέδιο η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στο κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν προς τα σύνορα.
Συνολικά μέσα βρίσκονται περί τις 15-18.000 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους οπλοφορούν με μαχαίρια, ενώ πληροφορίες μιλάνε και για ύπαρξη πυροβόλων όπλων.
Περισσότερες από 10 διμοιρίες αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή Την ίδια ώρα θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και στα κέντρα φιλοξενίας για να αποφευχθούν τυχόν εξεγέρσεις. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη θα πετά το ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.
Όσοι επεξεργάστηκαν το σχέδιο πιστεύουν ότι θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα ενώ περίπου 15.500 άτομα θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε "δομές φιλοξενίας" σε όλη την Ελλάδα. Κατ'αρχήν θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας μέσα από την οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα που δεν έχουν σχέση με την επιχείρηση.
Πάντως ο προβληματισμός ,για το αν θα είναι επαρκείς οι δομές που υπάρχουν για να φιλοξενήσουν τα άτομα από την Ειδομένη, παραμένει, όπως επίσης και το τι θα γίνει αν αντισταθούν τα χιλιάδες άτομα... Ο Μ.Σχοινάς σχετικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών, η οποία μετά από προσφυγή Σύρου πρόσφυγα που βρίσκεται στη Λέσβο χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβεται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές, στις 5 Μαΐου, ότι το νομικό πλαίσιο που παρέχει η Τουρκία για την προστασία Σύρων προσφύγων είναι επαρκές και συνάδει με τη συνθήκη της Γενεύης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μη Σύρους πρόσφυγες.
Υπενθύμισε, δε, ότι το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε την πολιτική στήριξή του προς την Ελλάδα για να συνεχιστεί η «ασφαλής επιστροφή» των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.
Σχετικά με το ζήτημα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την υπογραφή από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.
«Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα». H εκκένωση είναι ένα ζήτημα το μετά είναι το πρόβλημα.
Τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα. Που θα πανε ολοι αυτοί οι άνθρωποι.
pronews
Να απελαθούν, προς πάσα κατεύθυνση.
Juan