28.5.16

Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης: Δυναμική εισόδου στη Βουλή για Ζ.Κωνσταντοπούλου - Εκτός το Ποτάμι - Με οκτώ μονάδες προηγείται η ΝΔ


ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης καθώς φαίνεται ότι το κόμμα της Ζ.Κωνσταντοπούλου "Πλεύση Ελευθερίας" έχει δυναμική εισόδου στην επόμενη Βουλή καθώς εμφανίζεται "πολυσυλλεκτική" ενώ το Ποτάμι μένει εκτός. Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%,, έναντι του 17,5% του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή, που ανεβάζει τα ποσοστά της στο 7%. Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 5,5% και ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5% και Ένωση Κεντρώων με 4%.
Εκτός Βουλής παραμένουν, όπως και στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, που συγκεντρώνουν αμφότερα 2%.
Λίγο πιο πάνω, στο 2,5%, βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται σε δημοσκόπηση για πρώτη φορά και εμφανίζεται να «αντλεί» τη δύναμή της από πολλές διαφορετικές πλευρές, ενώ μόλις στο 1% ανέρχεται το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας.
Περισσότεροι από τους μισούς (54%) ερωτηθέντες προβλέπουν πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 19,5%,
Σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας, το 80,5% των Ελλήνων πιστεύει πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο, ακόμη κι αν εξαντλήσει την τετραετία.
Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη «δεξαμενή» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς 7 στους 10 ψηφοφόρους της αριστερής παράταξης δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση που εξέλεξαν. Ωστόσο το 44% προτιμά η συγκυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία ενώ, στον αντίποδα, το 41% επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι διαβουλεύσεις καθυστέρησαν με αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα και το 41% εκτιμά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο τελευταίο Eurogroup είναι αρνητικές για την Ελλάδα.
Απαισιοδοξία επικρατεί και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, αφού το 74% προβλέπει ότι η κατάσταση των νοικοκυριών θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.