Ο Πούτιν στην Αθήνα με το μήνυμα να έχει σταλεί ήδη από το Κρεμλίνο. Ο Γιούρι Ουσκάνοφ,στέλεχος του επιτελείου Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι “η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Ελλάδας είναι σημαντική,με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει διαρκή στόχο αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας”.
Η Ελλάδα έχει ωσικά όπλα,πάρα πολύ σημαντικά για την άμυνά της.Οι S 300 είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κι όπως όλα τα όπλα έτσι και τα ρωσικά χρειάζονται συντήρηση.Η οποία ως γνωστόν επίσης “αφήνει καλά λεφτά” σε εταιρείες.
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά για τη συντήρηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε.Αρκετοί προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη ή τέλος πάντων το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης στη ρωσική πλευρά για τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις. Δεν είναι έτσι και καλό θα είναι να αφήσουμε τις υπεκφυγές.
Πολλοί από το στρατιωτικό “κατεστημένο”,όλα τα χρόνια που ακολούθησαν τις αγορές των ρωσικών όπλων ήταν αρνητικοί στην “εισαγωγή” τους στο ελληνικό οπλοστάσιο.Έκαναν το λάθος να κρίνουν “πολιτικά” την επιλογή να αγοραστούν ρωσικά οπλικά συστήματα από την Ελλάδα.Δουλειά τους από τη στιγμή που οι αγορές έγιναν -καλώς ή κακώς- ήταν να κρίνουν την επιχειρησιακή χρησιμότητα των αγορών και να τις υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο.Οι περισσότερες απ΄ αυτές τις αγορές ήταν και είναι χρήσιμες.
Η Ρωσία υπό τον Πούτιν είναι ξανά μια δεσπόζουσα δύναμη.Και εξοπλστικά.Όλο και περισσότερες χώρες εμπιστεύονται τη Μόσχα για τα “εξοπλιστικά τους ψώνια”.Η Ρωσία βλέπει τις πωλήσεις της να αυξάνονται και σε κάποιο βαθμό “χρωστά” στην Ελλάδα γι΄ αυτό.Όταν τη δεκαετία του 90 η Ρωσία ζούσε την απόλυτη παρακμή,η Ελλάδα της πρόσφερε την “καλύτερη βιτρίνα” για να διατηρήσει ζωντανή την αμυντική της βιομηχανία.Η Ελλάδα,χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αγόρασε όπλα από τους Ρώσους,σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο έμοιαζε αδιανόητο.
Η επίσκεψη Πούτιν είναι μια καλή ευκαιρία να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στο “εξοπλιστικό φλερτ” που ξεκίνησε στα δύσκολα για τη Μόσχα χρόνια της δεκαετίας του 90 και δεν εξελίχθηκε βέβαια ποτέ σε κάτι παραπάνω.