23.5.16

Βιέννη-Λευκωσία: «Άνεμος» ανεξαρτητοποίησης από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών «φύσηξε» στις δύο εκλογικές μάχες της Ευρώπης


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΝΟΡΜΠΕΡΤ ΧΟΦΕΡ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΜ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Άνεμος ανεξαρτητοποίησης από της ασφυκτική γραφειοκρατία των Βρυξελλών φάινεται πως «φυσάει» στην Ευρώπη το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς στην Αυστρία ένας καθαρά δεξιός υποψήφιος φαίνεται πως κερδίζει την προεδρία της χώρας (αν και απομένει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων μέχρι το απόγευμα) και στην Κύπρο ένα «σκληρό» δεξιό κόμμα όπως το  Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) κατάφερε να μπει στην κυπριακή Βουλή κατακτώντας δύο έδρες. 


  Στην Αυστρία με καταμετρημένο το 100% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές προηγείται με 51,9% ο υποψήφιος του καθαρά δεξιού πατριωτικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ το 48,1% το συγκέντρωσε ο 72χρονος υποψήφιος των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.    
  Το απόγευμα θα είναι δυνατόν να ανακοινωθεί επίσημα ποιος θα είναι για τα επόμενα έξι χρόνια ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, όταν πλέον θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι που ανέρχονται σε περίπου 900.000 και αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.  
 Το σύνολο των επιστολικών ψήφων είναι ιδιαίτερα μεγάλο και θεωρητικά μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα.  
  Οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα των επιστολικών ψήφων με ένα ποσοστό λάθους που υπλογίζεται στο 0,7%, κάνουν λόγο για ένα τελικό αποτέλεσμα που φέρεται ότι θα είναι στο 50 - 50 για έκαστο των υποψηφίων, που σημαίνει ότι και στο οριστικό τελικό αποτέλεσμα η διαφορά των δύο υποψηφίων θα είναι ιδιαίτερα οριακή, σε λίγες μόνον χιλιάδες ψήφους, όποιος και να είναι τελικά ο νικητής και ως εκ τούτου ο μελλοντικός ομοσπονδιακός πρόεδρος.   
  Μάλλον θα είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ ο οποίος άλλωστε στις πρώτες δηλώσεις του χθες στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας πως όποιος και να είναι τελικά ο νικητής, ο νέος πρόεδρος πρέπει να προσπαθήσει να ενώσει την Αυστρία. 
   Ακόμα και αν συμβεί το αρκετά απίθανο γεγονός να πάρει όλες τις επιστολικές ψήφους ο 72χρονος υποψήφιος των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν και να ανακηρυχθεί αυτός νέος πρόεδρος της Αυστρίας και πάλι η νίκη της καθαρής Δεξιάς είναι πολύ μεγάλη.  
 Δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν πρόκειται να σταματήσουν την πολύ αυταρχική πολιτική τους έναντι των λαών της Ευρώπης η Δεξιά μόνο σε συνεχιζόμενη άνοδο των ποσοστών της μπορεί να προσδοκά. 
  Σημειώνεται ότι η Αυστρία έχει ένα μεικτό σύστημα διακυβέρνησης προεδρευομένης δημοκρατίας με έναν πρόεδρο που έχει όμως διευρυμένες εξουσίες.    Όπως και ο καγκελάριος (πρωθυπουργός δηλαδή) της χώρας έτσι και ο πρόεδρος εκλέγονται από τον λαό.   
 Στην Κύπρο, το ΕΛΑΜ εξέπληξε τους πάντες με την είσοδό του στην κυπριακή Βουλή. Η έκπληξη προκλήθηκε όχι γιατί το κυπριακό πολιτικό σύστημα δεν γνώριζε την εκλογική δύναμη του ΕΛΑΜ αλλά επειδή για να εμποδιστεί η είσοδός του στην Βουλή (όπως και άλλων «ενοχλητικών» ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων) η Ολομέλεια της Βουλής τον Νοέμβριο του 2015 άλλαξε τον εκλογικό νόμο τοποτθετώντας στο 3,6% το όριο εισόδου στη Βουλή   Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ (του προέδρου Ν.Αναστασιάδη) τότε εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος, του ΑΚΕΛ και της Αθηνάς Κυριακίδου από το ΔΗΚΟ.  
  Εναντίον τάχθηκαν οι βουλευτές των ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Κινήματος Οικολόγων, Συμμαχίας Πολιτών και ο Ζαχαρίας Κουλίας.   Το εκλογικό μέτρο από το 1,8% που ίσχυε μέχρι τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ανέβηκε στο 3,6% κατά τη δεύτερη κατανομή κάτι που ίσχυσε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.  
 Και όμως το ΕΛΑΜ διέψευσε τις ελπίδες εξωγενών και ενδογενών παραγόντων περί μη είσόδου του στην Βουλή.   Έτσι η οκτακομματική-για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Κύπρου- Βουλή θα έχει εκπρόσωπο της «σκληρής» Δεξιάς.  
 Τη μεγαλύτερη απώλεια στις εκλογές αυτές, καταγράφει το ΑΚΕΛ με πτώση 7 και πλέον μονάδων με καταμετρημένο το 100% των ψήφων. Το ΔΗΣΥ  δεν έμεινε αλώβητο, καθώς χάνει τουλάχιστον 3,7 % σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2011. Τα ποσοστά των κομμάτων είναι: Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ): 30.69% ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις: 25,67% Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ): 14,49% ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών: 6,18% Συμμαχία Πολιτών: 6,01% Αλληλεγγύη: 5,24% Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών: 4,81% Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ): 3,71% Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου: 1,16% Πνοή Λαού: 0.87% Κοινωνικό Κίνημα Σημαία: 0,58% Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης: (Ο.Α.Δ) 0.28% 
  Η είσοδος στη Βουλή για πρώτη φορά του ΕΛΑΜ (με 2 έδρες μάλιστα), πανηγυρίστηκε δεόντως από την ηγεσία και τους ψηφοφόρους του κόμματος που γιόρτασαν με πυροτεχνήματα την είσοδο στο κοινοβούλιο.  
 Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε:    «Άπαντες να είναι σίγουροι ότι όσα είπαμε και διακηρύξαμε προεκλογικά θα τα τηρήσουμε και από τα έδρανα του κοινοβουλίου. Η επόμενη μέρα θα βρει τον κυπριακό λαό με τα ίδια προβλήματα.
 Ο δικός μας ρόλος είναι να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, σημείωσε ο Χρίστος Χρίστου. Με πολύ σοβαρότητα και μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουμε αυτή την νίκη», συμπλήρωσε. 
  «Η νίκη αυτή αφιερώνεται στον σμηναγό Κων/νο Ηλιάκη ο οποίος έχασε την ζωή του για την Ελλάδα στις 23 Μαΐου», ανέφερε ο κ. Χρίστου.   Τι σημαίνουν όλα αυτά στις δύο χώρες της Ευρώπης;
 Ότι οι λαοί έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ΕΕ και δεν θέλουν να γίνουν Ευρωπαίοι. Θέλουν μια Ευρώπη με ξεχωριστούς λαούς.
 Μια Ευρώπη συνεργασίας και όχι υποταγής.
 Έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι αυτή η Ευρώπη δεν εξυπηρετεί ούτε μεγάλες αξίες ούτε τα συμφέροντά τους, αλλά τα συμφέροντα σκοτεινών φατριών που δεν βγαίνουν ποτέ στο φως, αλλά επιβάλλουν μέσα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο διατάγματα σε ολόκληρη την «Γηραιά Ήπειρο»  
 Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένα βρετανικό δημοψήφισμα με ερώτημα το Brexit. 

pronews