6.5.16

Η "λαίλαπα" του ασφαλιστικού φέρνει "τσουνάμι" κινητοποιήσεων - Τί προβλέπει το νομοσχέδιο και ποιοι απεργούν


ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΩΡΑ

“Τσουνάμι” απεργιακών κινητοποιήσεων και κοινωνικών αντιδράσεων προκαλεί το ασφαλιστικό-λαιμητόμος και το φορολογικό με νέα “καταιγίδα” μέτρων, που θα συζητηθεί και ψηφίσει στη Βουλή το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση για να δείξει καλές προθέσεις απέναντι στους δανειστές εν' όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.
Ένα Eurogroup από το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει τη συμφωνία για την αξιολόγηση και μία έγγραφη δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.
Το νέο ασφαλιστικό πάντως την Κυριακή θα είναι νόμος του κράτους και επιφέρει περικοπές συντάξεων, εφάπαξ και λοιπών παροχών σωρευτικά από φέτος και μέχρι το 2019 ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ειδικά οι δικαιούχοι των επικουρικών θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται έως και 70%, αφού οι δανειστές δεν δέχθηκαν το πλαφόν του 40% .
Όπως έχει υπολογιστεί το 80% του συνολικού πακέτου μέτρων προέρχεται από περικοπές δαπανών και επιβαρύνει κυρίως τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους, ενώ μικρότερο ποσοστό θα προέλθει από την αύξηση εσόδων.
Σύμφωνα με τον πίνακα που έδωσε το υπουργείο Εργασίας επέρχεται μεγάλο “τσεκούρι” στις συντάξεις, αφού το ύψος των νέων συντάξεων κυμαίνεται από 477 ευρώ έως 1.828 ευρώ στην περίπτωση υψηλόμισθων. Συγκεκριμένα, 477 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής προ φόρων θα λάβει χαμηλόμισθος με 500 ευρώ μισθό και 20 χρόνια ασφάλισης.
Η δε αναλογιστική και οικονομική μελέτη που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η συνταξιοδοτική δαπάνη για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα μειωθεί κατά 413 εκατ. φέτος (από 30,5 σε 30,1 δισ), κατά 725 εκατ. το 2017 (από 30,9 σε 30,2 δισ), κατά 1,1 δισ το 2018 (από 31,4 σε 30,3 δισ.) και 1,3 δισ (0,66% του ΑΕΠ) το 2019.
Αυτό σημαίνει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019 μειώνεται στο 15,63% του ΑΕΠ από 17,16% του ΑΕΠ φέτος.
Αντίθετα αν η κυβέρνηση δεν προωθούσε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα εκτοξευόταν στα 32,062 δισ. ευρώ το 2019 με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των συντάξεων να απορροφά σχεδόν το 40% των φορολογικών εσόδων του κράτους και να μην περισσεύουν κονδύλια για τη χρηματοδότηση της υγείας και της παιδείας.
Σύμφωνα επίσης με την αναλογιστική μελέτη που έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία μόνο των μεγάλων ταμείων κύριας ασφάλισης ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ (95% συντάξεων) με το βλέμμα στραμμένο στο 2060, η δαπάνη μειώνεται στο 9,21% του ΑΕΠ από 11,86% του ΑΕΠ το 2015 ενώ αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση οι παροχές θα ανέρχονταν στο 10,67% του ΑΕΠ.
Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από εισφορές εκτιμάται ότι θα μειώσει το έλλειμμα των ταμείων στα 16,8 δισ. ευρώ έναντι 17,2 δισ. ευρώ που θα έφτανε το έλλειμμα χωρίς τη μεταρρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τη χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων θα είναι αντιστοίχως μειωμένη.
Πέραν των συντάξεων, δραματική επιβάρυνση εξαιτίας της επιβολής εισφοράς 20% για τον κλάδο σύνταξης από 1.1.2017 θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.
Βάσει των νομοτεχνικών βελτιώσεων που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, οι μειώσεις εισφορών για τα πέντε πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας των ελεύθερων επαγγελματιών επεκτείνονται και σε άλλους κλάδους εκτός από τους οικονομολόγους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 39, οι εκπτώσεις θα ισχύσουν και για τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανωτάτης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.
Επίσης, βάσει των τροποποιήσεων που κατατέθηκαν διασώζονται από το «ψαλίδι» 60%, οι συνταξιούχοι που έχουν αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν την δημοσίευση του νόμου. Ωφελημένοι βγαίνουν και οι δικαιούχοι επιδόματος συζύγου οι οποίοι ελάμβαναν τις παροχές πριν δημοσιευτεί ο νόμος.
Η λαίλαπα των μέτρων που έρχεται με το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο θέτει από σήμερα σε απεργιακό κλοιό ολόκληρη τη χώρα. Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου έχουν εγείρει αντιδράσεις των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς προβλέπουν δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση των εισφορών (τριπλασιασμός) και αύξηση των φόρων.
Έπειτα από την απόφαση να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου το Σάββατο, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο, ενώ για την Κυριακή είχαν ήδη προκηρύξει 24ωρη ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, την Κυριακή στις 10.00 το πρωί θα οργανωθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ “με διαδικασίες fast track η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”, τονίζει η ΓΣΕΕ.
Λόγω της απεργίας:
-Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν την Παρασκευή και το Σάββατο οι συρμοί του μετρό, του τραμ, του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου καθώς και τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ενώ χειρόφρενο για τρεις ημέρες θα βάλουν τα τρένα του ΟΣΕ. Οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου». Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.
-Σημειώνεται ότι τα αεροπλάνα θα πετάξουν κανονικά.
-Τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως στις 06.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).
-ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισαν από κοινού το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή 8 Μαΐου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι δύο οργανώσεις καλούν τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στο γενικό Συλλαλητήριο, που οργανώνουν οι φορείς της αγοράς και της εργασίας και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, «αντιδρώντας απέναντι σε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δεν βγάζει πουθενά».
- Την Παρασκευή και το Σάββατο απεργούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
-Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν με καταλήψεις οι ΟΤΑ. Ήδη έχουν ξεκινήσει καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, δημοτικά γκαράζ, και σε άλλα δημοτικά κτήρια οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους «να νεκρώσουν τα πάντα! Να σταματήσει η παραγωγή παντού». Έτσι, τα μέλη του ΠΑΜΕ δίνουν ραντεβού την Παρασκευή στις 11.00 πμ στην Ομόνοια, το Σάββατο 7 Μάη στις 18.00 μμ στην Ομόνοια και την Κυριακή 8 Μάη στις 10.30 πμ, στο Σύνταγμα.
- Σε 48ωρη απεργία προχωρά από τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.
-Γενικό προσκλητήριο για κινητοποιήσεις έχει απευθύνει και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων των Αγροτών η οποία καλεί τους αγρότες από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος στο παναγροτικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 7 Μάη, στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια.

    «Δεν πρόκειται να μας αιφνιδιάσουν» υπογραμμίζει και καταγγέλλει την κυβέρνηση «που σαν τον εγκληματία, προσπαθεί να τελειώσει στα γρήγορα τη «βρωμοδουλειά» και αποφάσισε να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο».
    pronews