ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ "ΦΡΟΥΡΙΟ"
του Γιάννη Πετρίδη
pronews
Περίπου σαράντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, που κάποτε αποτελούσε αμερικανικό "οχυρό" φιλοξενώντας το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας και κυρίως της γειτονικής αμερικανικής βάσης του Ελληνικού.
Ο Β.Πούτιν είχε όμως και μία άλλη συνάντηση μετά την διαρκείας 35 λεπτών συνάντησή του με τον Κ.Μητσοτάκη: Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον Μαριάννα Λάτση η οποία τον περίμενε υπομονετικά από τις 20.30, συνολικά πάνω από 4,5 ώρες για να τον δει και να του δώσει ένα δώρο από το κοσμηματοπωλείο του Καίσαρη, το οποίο είχε συσκευασμένο σε μία τσάντα.
Την συνάντηση την είχε κανονίσει άτομο που κινείται στους κύκλους της ρωσικής προεδρίας. Η Μ.Λάτση φορούσε ένα εντυπωσιακό μπορντώ-κόκκινο φόρεμα.
Πριν έρθει ο Ρώσος πρόεδρος, η Μ.Λάτση με τον Κ.Μητσοτάκη είχαν μεταξύ τους ιδιαίτερη συνομιλία στο μπαρ του ξενοδοχείου.
Ο Ρώσος πρόεδρος μπήκε μέσα στο ξενοδοχείο κρατώντας στο χέρι του σακκάκι του, το οποίο και έριξε στην πλάτη, κατευθυνόμενος στην αίθουσα, όπου τον περίμενε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, συνομίλησε κατ'ιδίαν επί δέκα λεπτά και με την Μ.Λάτση.
Ο Β.Πούτιν ήταν απρόσμενα θερμός με τον Κ.Μητσοτάκη και κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους έδειχνε οικειότητα μζαί του.
"Είναι χαρά μου που σας γνωρίζω προσωπικά", του είπε στη συνέχεια, τονίζοντας πως "ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποι του κόμματός σας στη Βουλή θα υποστηρίξουν τις ρωσικές πρωτοβουλίες".
Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην οικογένεια Μητσοτάκη λέγοντας πως "τα μέλη της οικογενείας σας συνεβαλαν στην ανάπτυξη ρωσικών σχέσεων. 'Εγιναν παρα πολλά για την ανάπτυξη των σχέσεων επί κυβερνήσεως του κόμματος σας" (πολύ ευγενικός, πράγματι, ο Ρώσος πρόεδρος: Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η Ν.Μπακογιάννη, αδελφή του Κυριάκου, ως υπουργός Εξωτερικών το 2008 μετά τον πόλεμο στην Γεωργία, είχε κατεβάσει από το αεροπλάνο που επρόκειτο να απογειωθεί για την Μόσχα, Ελληνες αξιωματικούς του Στρατού που πήγαιναν να υπογράφουν την συμφωνία υποστήριξης των α/α Tor-M1; Και πολλά άλλα...).
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε: "Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που παρά το πιεσμένο πρόγραμμά σας βρήκατε χρόνο να συναντηθείτε μαζί μου. Οι δεσμοί των χωρών μας είναι πολύ στενοί. Είναι σημαντικό που σε αυτή τη συγκυρία υπάρχει μια συμφωνία διακομματική ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να ενισχυθούν περισσότερο.
Χαίρομαι που έχω την τιμή να ηγούμαι του κόμματος που την περίοδο 2004 - 2009 έκανε πολλά πράγματα για να προωθήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις. Ανέκαθεν η ΝΔ ήταν υπέρμαχος αποκρατικοποιήσεων και προσέλκυσης νέων επενδύσεων και χαιρόμαστε που έστω και με κάποια καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και φυσικά υπάρχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα.
Η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν θα βγει από τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκεται χωρίς ξένες επενδύσεις. Για αυτό καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον που δείχνετε και εσείς προσωπικά. Οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να πάνε πέρα από το επίπεδο τουρισμού".
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως "η Ρωσία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού".
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του K.Μητσοτάκη είναι η πραγματοποίηση επίσκεψης στη Μόσχα τις προσεχείς εβδομάδες.
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με τον Πρόεδρο Πούτιν είχαμε μια εξαίρετη συνάντηση και μια εξίσου ουσιαστική συζήτηση.
Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας έχουν ισχυρές ιστορικές ρίζες φιλίας και συνεργασίας.
Έχουν ταυτόχρονα, εξαιρετικά θετικές προοπτικές προς όφελος και των δύο λαών.
Η Ρωσία βλέπει στην Ελλάδα μια ιδιαίτερα σημαντική ευρωπαϊκή χώρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Και η Ελλάδα βλέπει στη Ρωσία μια σταθερή φίλη χώρα με την οποία μπορούμε και πρέπει να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Από τον τουρισμό έως τη γεωργία. Από τις διπλωματικές σχέσεις έως τον πολιτισμό. Και βέβαια στο σύνολο των τομέων της Οικονομίας.
Εδώ βεβαίως ιδιαίτερη σημασία έχει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Κάτι για το οποίο συζητήσαμε εκτενώς και είχα έτσι την ευκαιρία να διαπιστώσω το ουσιαστικό ενδιαφέρον που υπάρχει από Ρωσικής πλευράς.
Πέραν των διμερών σχέσεων, που κατά κοινή μας διαπίστωση είναι άριστες, με τον κ. Πούτιν, κάναμε και μια επισκόπηση της ανησυχητικά ρευστής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας.
Μιλήσαμε βέβαια και για το Κυπριακό.
Τέλος, από πλευράς μου είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις απόψεις και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Υπογράμμισα τις πολλές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να επιτύχει, με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σημαντικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει οριστικά τη χώρα μας, έξω από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών».