30.5.16

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ «σπάει» το εμπάργκο και πηγαίνει στην Ρωσία - Έρχεται το τέλος των αντιρωσικών κυρώσεων;


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Σε μια κίνηση που προμηνύει αλλαγή πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Ρωσία και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της προχωράει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,ο οποίος θα επισκεφθεί τον επόμενο μήνα την Ρωσία, μετά από πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε. 
 Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός με την κίνησή του αυτή «σπάει» το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Ρωσία από την ΕΕ από τον Μάρτιο του 2014 όταν η Κριμαία και ο λαός της επέλεξαν με ποσοστό 90% να επανενωθούν με τον ρωσικό εθνικό κορμό. 

  «Ο πρόεδρος Γιούνκερ προσκλήθηκε και σχεδιάζει να παραστεί στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, στις 16 Ιουνίου,» δήλωσε η εκπρόσωπος της κομισιόν.   Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο πρώτος επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που επισκέπτεται την Ρωσία από τον Μάρτιο του 2014   Ο Γιούνκερ βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με ενστάσεις και αντιδράσεις από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και αξιωματούχους των Βρυξελλών .  
  Πηγές των Βρυξελλών, ανώνυμα πάντα, δήλωσαν στο αμερικανικό περιοδικό Politico, ότι η επίσκεψη Γιούνκερ θα ενισχύσει το προφίλ του Πούτιν την στιγμή που θα πρέπει να παρθεί απόφαση για την συνέχιση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.  

  «Ο πρόεδρος Γιούνκερ προσκλήθηκε και σχεδιάζει να παραστεί στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, στις 16 Ιουνίου,» δήλωσε η εκπρόσωπος της κομισιόν.   Η κίνηση του Ζ.Κ.Γιούνκερ δεν είνα καθόλου τυχαία, καθώς είναι πολλές χώρες στην ΕΕ που έχασαν πάρα πολλά χρήματα από την διακοπή των συναλλαγών τους με την Ρωσία στην ουσία εξυπηρετώντας αμερικανικά συμφέροντα.  

 Οι μόνες κερδισμένες από την ουκρανική κρίση είναι οι ΗΠΑ.   Σε καιρούς χαλεπούς οικονομικά, όπως αποδεικνύεται όχι μόνο για την Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για λανθασμένες επιλογές ιδιαίτερα όταν επιβάλλονται από τρίτους που εξυπηρετούν δικούς τους σκοπούς.  
 Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι οπως είναι ήδη γνωστό η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και τις υποδομές της και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΔΕΠΑ. 
  Όσα χρήματα όμως και αν προσφέρει αν δεν το επιτρέψει η ΕΕ, οι επενδύσεις αυτές δεν θα προχωρήσουν.  
 Ήδη στις ΗΠΑ ενοχλούνται με την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα καθώς δεν επιθυμούν να νιώθουν οι Έλληνες ότι βοηθιούνται οικονομικά από τους Ρώσους και δεν θέλουν να προσεγγίζονται οι δύο λαοί περαιτέρω λόγω των στενών ορθόδοξων δεσμών τους.  
 Η δε επίσκεψη Β.Πούτιν στην Ελλάδα τρομοκράτησε την Δύση που είδαν ότι οι Έλληνες του επεφύλαξαν υποδοχή «σούπερσταρ» και τρέφουν για αυτόν αισθήματα θαυμασμού.