26.4.16

Ελληνικό χρέος και Brexit στο τραπέζι των ισχυρών


Η διαχείριση του ελληνικού προβλήματος, ο κίνδυνος Brexit, το προσφυγικό και τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και τρομοκρατίας βρέθηκαν στο «τραπέζι» της άτυπης  μίνι-συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Αννόβερο της Γερμανίας, με συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ, του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των Φρανσουά Ολάντ,Ματέο Ρέντσι και Ντέιβιντ Κάμερον.



Με το προσφυγικό και την τρομοκρατία στην επίσημη ατζέντα ήλθαν ενώπιος ενωπίω νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στο Αννόβερο Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και Κάμερον
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη συνάντηση των πέντε ηγετών, η οποία διήρκησε περίπου δυόμιση ώρες, συζητήθηκε εκτενώς η στάση που πρέπει να τηρήσουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη απέναντι στην κατάσταση στη Λιβύη και την Ουκρανία, τον πόλεμο στη Συρία και την προσφυγική κρίση.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ μία δυνατή και ενωμένη Ευρώπη, όπως είπε ο Αντενάουερ, είναι αναγκαία για όλους. Είναι αναγκαία για τις ΗΠΑ γιατί η ασφάλεια της Ευρώπης και η ευημερία της είναι εγγενώς αδιαίρετη από τη δικιά μας. Δεν μπορούμε να αποκοπούμε από εσάς. Μία δυνατή και ενωμένη Ευρώπη είναι αναγκαία για ολόκληρο τον κόσμο καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή τάξη» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.



Ο κ. Ομπάμα δήλωσε επιπλέον ότι 250 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες αμερικανικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος, με στόχο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η πίεση προς τους τζιχαντιστές. «Δεν θα ηγηθούν στο πεδίο της μάχης. Θα έχουν καίριο ρόλο, όμως, στην εκπαίδευση και στήριξη των τοπικών δυνάμεων» ξεκαθάρισε.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις θα υποστηρίξουν τις τοπικές αραβικές δυνάμεις που αποτελούνται στην πλειονότητά τους από Κούρδους μαχητές, τους οποίους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, με στόχο την απομόνωση και την ανακατάληψη της Ράκα, της de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία.



Τετ α τετ Ομπάμα-Μέρκελ για την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ είχαν μια πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα, αλλά και για τη συνεργασία της Ευρώπης με το ΔΝΤ. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την επίσημη αμερικανική θέση ότι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο απαιτείται η ελάφρυνσή του.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο UPI, ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι προσβλέπει στην αξιολόγησή της για το πώς θα μπορέσουν να συνεργαστούν Ευρώπη και ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, «όπου η ανάπτυξη είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία». Συμπλήρωσε μάλιστα πως η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική, δεδομένων και των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, στα ζητήματα της ασφάλειας, της άμυνας και στο προσφυγικό. 

Σημειώνεται ωστόσο ότι στο κείμενο των δηλώσεων του Μπαράκ Ομπάμα που απομαγνητοφώνησε ο Λευκός Οίκος, δεν καταγράφεται η παραπάνω αναφορά.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης παγκοσμίως εμπορικής και τεχνολογικής έκθεσης «Hannover Messe» που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη γερμανική πόλη, Ομπάμα και Μέρκελ ξεναγήθηκαν στους χώρους της διοργάνωσης και πειραματίστηκαν με τα καινούργια υπερσύγχρονα gadgets.





Η ομιλία στο Αννόβερο

O κόσμος χρειάζεται μία ισχυρή, δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη, υποστήριξε ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αννόβερο, καλώντας εκ νέου τους Βρετανούς να ταχθούν εναντίον του Brexit και υπέρ της Ε.Ε. 

Την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ενωμένη την απειλή της τρομοκρατίας, τόνισε από το Αννόβερο της Γερμανίας, ο Μπαράκ ΟμπάμαΟ Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον φόβο να υπονομεύσει τη δέσμευσή μας για τις παγκόσμιες αξίες» και παρέπεμψε στα κατορθώματα της Ευρώπης στο απόηχο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Κάνοντας ειδική μνεία στο δημοψήφισμα στης 23ης Ιουνίου, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι «πρόκειται για μία καθοριστική ημέρα για την Ευρώπη, η οποία θα κληθεί είτε να επιλέξει τον πλουραλισμό, είτε να απορρίψει την πρόοδο που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά στη μεταναστευτική κρίση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αποδεικνύεται «σκληρή» για κάθε χώρα και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να «κερδίσουν οι λαϊκίστικες φωνές». «Η Ευρώπη θα είναι ασφαλέστερη και πιο επιτυχημένη, όταν ενσωματώσει ανθρώπους κάθε πίστης και κάθε πολιτισμού» κατέληξε ο Ομπάμα.

Στη Συρία και στο Ιράκ χρειαζόμαστε περισσότερα έθνη να συνεισφέρουν στην εκστρατεία τους. «Χρειαζόμαστε περισσότερα έθνη να συνεισφέρουν εκπαιδευτές για να ενισχυθούν οι τοπικές δυνάμεις στο Ιράκ. Χρειαζόμαστε περισσότερα έθνη να συνεισφέρουν οικονομική βοήθεια στο Ιράκ για να μπορέσει να σταθεροποιήσει τις απελευθερωμένες περιοχές και για να σπάσει ο κύκλος του βίαιου εξτρεμισμού ώστε να μην μπορεί να επανέλθει το Ισλαμικό Χαλιφάτο» τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε την Ευρωπαϊκή συνεισφορά στο ΝΑΤΟ: «Κάθε μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεισφέρει με ολόκληρο το μερίδιό του. Η Ευρώπη κάποιες φορές υπήρξε αδιάφορη για την άμυνά της» είπε, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη θα πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε πως πρέπει να διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας μέχρις ότου εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ. «Θέλω καλές σχέσεις με τη Ρωσία και έχω επενδύσει πολλά στις καλές σχέσεις με τη Ρωσία όμως πρέπει να διατηρήσουμε τις κυρώσεις μέχρις ότου (η Μόσχα) εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Χ. Κ.

zougla.gr