Γιατί η Τουρκία προχωρά σε τόσο σκληρές προκλήσεις στο Αιγαίο; Που αποσκοπεί; Υπάρχει σχέδιο ή μπορούν να αποδοθούν όλα σε “νευρικότητα” και σε μύθους που θέλουν τον Ερντογάν να μην μπορεί δήθεν να ελέγξει το στράτευμά του;
Το Militaire.gr δημοσιεύει την ανάλυση που ακολουθεί και συνοδεύεται από χάρτες και στοιχεία που δεν αφήνουν αμφιβολίες για το που το πάει η Τουρκία . Ο συντάκτης της ανάλυσης είναι εξειδικευμένος στο θέμα.
Η ανάλυση:
Η ιστορία των τουρκικών προκλήσεων είναι μακρά .
Μετά την εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, η Τουρκία άρχισε σταδιακά να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να ασκεί μια προκλητικά επιθετική πολιτική. Στόχος ήταν η μεταβολή του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι σαφώς καθορισμένο από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Mετά το 1975 και την έναρξη της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας, άρχισε να αυξάνεται και η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Στην αρχή η συμπεριφορά των τούρκων πιλότων ήταν διστακτική, καθώς δεν γνώριζαν ούτε την περιοχή του Αιγαίου, ούτε την αντίδραση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αρχικά, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προέβαιναν σε στιγμιαίες παραβάσεις του FIR Αθηνών, χωρίς να παραβιάζουν τον ΕΕΧ. Σταδιακά οι χρόνοι και η συχνότητα των παραβάσεων άρχισαν να αυξάνονται και τα τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν τις παραβιάσεις του ΕΕΧ μεταξύ των 6 και 10 ν.μ., με αποτέλεσμα να αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα έτη 2009-2016, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ:
Το επόμενο στάδιο ήταν η υπέρπτηση πάνω από ελληνικό έδαφος τόσο πάνω από μικρά νησιά την κυριότητα των οποίων η Τουρκία αμφισβητεί, όσο και πάνω από μεγαλύτερα και κατοικημένα νησιά. Σε πολλές περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά είναι οπλισμένα και η άρνησή τους να αποχωρίσουν οδηγεί σε εμπλοκές και αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά. Η Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο να μη διστάζει να παρενοχλεί ακόμη και Α/Φ-Ε/Π στα οποία επιβαίνει η πολιτική-στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Στα τουρκικά εναέρια μέσα που προβαίνουν σε παραβάσεις-παραβιάσεις και υπερπτήσεις δεν περιλαμβάνονται μόνο μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και ελικόπτερα και λοιπά εξειδικευμένα αεροσκάφη όπως τα ελικοφόρα CN-235 και πρόσφατα το Α/Φ εναερίου ανεφοδιασμού KC-135 το οποίο πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν Λέσβου την 11 Απριλίου 2016.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο όσον αφορά τις υπερπτήσεις είναι το ύψος που πετούν τα εναέρια μέσα που πετούν πάνω από εθνικό έδαφος, καθόσον έχουν καταγραφεί περιστατικά υπέρπτησης σε ύψος μέχρι και 200 πόδια (από Ε/Π AB-412 της τουρκικής ακτοφυλακής την 8 Ιουλίου 2015 άνωθεν Αγαθονησίου) και 1.200 πόδια (από CN-235 την 9 Ιουλ 2015 άνωθεν Κουνελονησίου).
Πλέον των διεκδικήσεων της Τουρκίας, οι οποίες προβάλλονται με παραβάσεις ΚΕΚ και παραβιάσεις ΕΕΧ καθώς και υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους, κατά καιρούς υποβάλλονται επερωτήσεις Τούρκων Βουλευτών με τις οποίες κατηγορούν την Κυβέρνηση του AKP ότι ανέχεται την Ελληνική κατοχή επί τουρκικών εδαφών, συνεπικουρούμενες και από συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου.
Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας SOZCU της 11 Απριλίου 2016 το οποίο αναφέρει: «Η Κίναρος άλλα και άλλα νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου είναι τουρκικά και η κυβέρνησή τους δεν αντιδρά επί 12 έτη! «Ο Έλληνας ΥΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Α/ΓΕΝ, παραβίασαν με Ε/Π τον Τουρκικό εναέριο χώρο και μετέβησαν στη νήσο «Κίναρο», που υπάγεται στη Μούγλα, όπου και προσγειώθηκαν. Πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τους Έλληνες στρατιωτικούς που έχασαν την ζωή τους σε ατύχημα με στρατιωτικό Ε/Π και ο ιερέας προσευχήθηκε»
Επίσης και η εφημερίδα YENİ ÇAĞ σε άρθρο γνώμης του Ahmet Takan στις 16 Ιανουαρίου, που είχε τίτλο “Η Ελλάδα έβαλε στο μάτι ένα ακόμα νησί μας” αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σχετικά με περιστατικό υπέρπτησης ελικοπτέρου S-70 του τουρκικού ΠΝ άνωθεν της βραχονησίδας ΖΟΥΡΑΦΑ και σε ύψος 600 ποδών την 13 Ιανουαρίου 2016. Το άρθρο συνεχίζει προκλητικά αναφέροντας ότι: ” Η Ελλάδα κατέλαβε τουρκικά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Κατατεμαχιζόμαστε. Η Ελλάδα προετοιμάζεται να καταλάβει την τουρκική νήσο Ζουράφα (Ζürafa).Το νησί Ζουράφα, ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία. Γεωγραφικά, η Ζουράφα βρίσκεται 5.5 μίλια ανατολικά της Σαμοθράκης, μεταξύ του δήμου Ενέζ (Εnez) της Ανδριανούπολης και της Ίμβρου’.
Τέλος και το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την βραχονησίδα Ζουράφα στο βορειοανατολικό Αιγαίο, όπως και άλλα 16 ελληνικά νησιά και νησίδες εμμέσως “τουρκικό έδαφος υπό ελληνική κατοχή” το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος (Demokrat Parti-DP):“Τα ζητήματα παράνομης ιδιοκτησίας χερσαίων νησιωτικών εκτάσεων στο Αιγαίο τα οποία κατέχονται από την Ελλάδα θα βρουν λύση μέσω του διαλόγου που έχει ξεκινήσει”αναφέρεται ως επίσημη θέση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην ιστοσελίδα σε σχετική απάντηση του βουλευτών του DP.
Ιδιαίτερα κατατοπιστικός όσον αφορά το πού το πάει η Τουρκία είναι ο παρακάτω χάρτης ο οποίος αποτυπώνει τα νησιά και τις βραχονησίδες τα οποία, κατά τα Τουρκικά δημοσιεύματα και τις απόψεις μερικών Τούρκων Βουλευτών, βρίσκονται υπό “Ελληνική κατοχή”.
Βλέποντας τον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε ότι οι υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους από τουρκικά εναέρια μέσα σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο με τα νησιά βραχονησίδες που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι βρίσκονται υπό “Ελληνική κατοχή”, καθόσον τα υπόψη νησιά – βραχονησίδες αποτελούν στόχο υπέρπτησης των τουρκικών εναερίων μέσων.
Ειδικότερα στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε τα συγκεντρωτικά στοιχεία υπερπτήσεων ανά περιοχή για το χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου έως 14 Απριλίου 2016, όπως έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ:
Σημείωση: Με κόκκινο φόντο οι περιοχές που ταυτόχρονα περιλαμβάνονται και στο χάρτη με τα νησιά υπό “Ελληνική κατοχή”
Έτσι καταλήγουμε στον παρακάτω χάρτη όπου αποτυπώνονται οι υπερπτήσεις κατά τα έτη 2009-2016 στις περιοχές τις οποίες η Τουρκία ισχυρίζεται ότι βρίσκονται υπό “Ελληνική κατοχή”.
Σημείωση: Στο σύμπλεγμα Φούρνων περιλαμβάνονται οι Ανθρωποφάγοι και το Μακρονήσι.
Ποια είναι τα συμπεράσματα:
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες από ελληνικής πλευράς για επίλυση των διμερών θεμάτων και της προσπάθειας «κατευνασμού», η Τουρκία όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, αλλά δείχνει να κλιμακώνει την ένταση, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς και την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση για την οποία φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης καθώς από τη μία εκδίδει ΝΟΤΑΜ και καυχιέται ποικιλοτρόπως για την ικανότητα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων και από την άλλη δεν λέει τίποτα για την «απόβαση» χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι ανενόχλητοι και με την ανοχή των τουρκικών αρχών ξεκινούν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια με προορισμό τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Όσον αφορά τα δεδομένα των παραβάσεων ΚΕΚ, των παραβιάσεων ΕΕΧ και των υπερπτήσεων στο Αιγαίο παρουσιάζουν, παρά τις διακυμάνσεις, μια σταθερά αυξητική τάση καθώς και αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Η Τουρκία εμμένει στις διεκδικήσεις της στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, διατηρώντας την ένταση στην περιοχή που λόγω της μακροχρόνιας διάρκειάς της κινδυνεύει να γίνει ρουτίνα. Με την παγίωση των καθημερινών της προκλήσεων επιδιώκει την προώθηση των θέσεων της και παράλληλα την εκτόνωση των εσωτερικών της εντάσεων, μέσω του αποπροσανατολισμού της κοινής της γνώμης από τα πολλαπλά εσωτερικά της προβλήματα (Κουρδικό, ελευθερία του τύπου, συνταγματικά ζητήματα, κ.α.).
Παρόλο που το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο και δεν χωράει παρερμηνείες, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα και να αρνείται διαχρονικά να δείξει προθέσεις καλής γειτονίας παρά τα μεγάλα λόγια και τα πλατιά χαμόγελα κατά τις συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων.
Militaire.gr