ΚΙΝΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.ΤΣΙΠΡΑ
του Γιάννη Πετρίδη
Eξελίξεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε παραίτηση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες μέσα στον Ιούνιο σημειώνονται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών, καθώς η κυβέρνηση θα ζητήσει να συνέλθει εκτάκτως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μεταφέροντας την λήψη απόφασης στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο..
Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει αύριο με τον Ντόναλτν Τουσκ για να υποβάλει το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής με στόχο να συμφωνήσουν οι δανειστές να παραιτηθούν από τις πρόσθετες απαιτήσεις, πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο
Η Αθήνα επιρρίπτει την ευθύνη για το ναυάγιο στις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις στην σκληρή στάση του ΔΝΤ, ενώ υποστηρίζει ότι από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών, συνάντησε ομόθυμη στήριξη.
Ως εκ τούτου, το Μαξίμου, επιδιώκει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο επίπεδο,θέλοντας να καταδείξει και την διαφορά απόψεων Ευρωπαίων-ΔΝΤ.
Η κίνηση προκλήθηκε μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το οποίο οδήγησε στην οριστική ματαίωση του έκτακτου Eurogroup της Μ.Πέμπτης.
Αν δεν υπάρξει αποδοχή του αιτήματος για έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής και πολιτική επίλυση του αδιεξόδου, τότε η κυβέρνηση θα βρίσκεται πολύ κοντά στην παραίτηση καταγγέλλοντας τους δανειστές ότι παραβίασαν την συμφωνία του Ιουλίου και η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές ίσως και εντός του Μαΐου ή το αργότερο τον Ιούνιο.
Τη ματαίωση του έκτακτου Eurogroup επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανάρτησή του στο Twitter. "Δεν θα γίνει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο έκτακτων μέτρων και το χρέος θα γίνει αργότερα",έγραψε ο Μισέλ Ρέινς. Αλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Eurogroup θα μπορούσε να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Το αδιέξοδο είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί καθώς η συνάντηση κυβερνώντων-δανειστών κράτησε μόλις μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο αποφάσισε να αποτανθεί στους Θεσμούς, πριν αποφασιστεί το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τα επιπλέον, προληπτικά μέτρα.
Οι κ.κ. Χουλιαράκης, Καλογήρου και Τζανακόπουλος είχαν σπεύσει εκ μέρους του Πρωθυπουργού στο Χίλτον προκειμένου να βρεθεί λύση. "Εμείς επαναλάβαμε την πρότασή μας για τον μηχανισμό. Η άλλη πλευρά μας άκουσε και έκανε ερωτήσεις" αρκέστηκαν να πουν εξερχόμενοι στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν επίσης συγκρατημένος: "Δεν ξέρω αν θα γίνει Eurogroup. Εμείς δώσαμε τις προτάσεις μας για τα 3,6 και το ΔΝΤ ανθίσταται. Θα συσκεφθούν μεταξύ τους και θα μιλήσουν και με τους προϊσταμένους τους. Αύριο πάλι..." είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πάντως ο κ. Τσακαλώτος έκανε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, κίνηση που τελικώς απέβη άκαρπη.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι "Οσο περισσότερο περνά ο καιρός χωρίς να καταλήγει η αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο".
Και συνεχίζει "Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας επίσης τα ταμειακά αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές αν χρειαστεί", ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.
Φορείς, ανάμεσά τους η Βουλή και ο ΟΑΕΔ, έχουν καταθέσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος αυτόν τον μήνα, αναφέρουν αξιωματούχοι. Πέρα από τα αποθέματα που φορείς του δημοσίου δεν έχουν καταθέσει στην ΤτΕ, υπάρχουν μερικά δισ. ευρώ που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω ρέπος, ανέφεραν επίσης αξιωματούχοι.
Μέχρι τώρα, 11 έως 14 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για τα νέα μέτρα. Ένας από αυτούς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος .
Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν φήμες ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μπορεί να παραιτηθεί.
Ο ίδιος έχει την πεποίθηση ότι για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να πέσει μαχόμενη, δηλαδή να παραιτηθεί, παρά να υποκύψει στις εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό, δηλαδή, γιατί ή κυβέρνηση τα παίζει "όλα για όλα"...
pronews