Για το Σώμα Στρατιωτικών Πληροφοριών όλο και συχνότερα γίνεται συζήτηση. Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε και σ΄ αυτό το ζήτημα στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Militaire.gr. Η υπόθεση φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρά αλλά έχει…κολλήσει.
Σύφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr υπάρχει έτοιμη επιτελική μελέτη μετά από εντολή που έδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.
Η μελέτη περιλαμβάνει τις εισηγήσεις και προτάσεις των Επιτελείων των Κλάδων (ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ) με τελικό σκοπό την δημιουργία Σώματος Στρατιωτικών Πληροφοριών καθώς και τη σύσταση Διακλαδικής Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ ή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.Προς το παρόν βρίσκεται στα συρτάρια του ΥΠΕΘΑ ,πιθανότατα λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν από την ΕΥΠ.
Η δημιουργίς Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών είχε τεθεί στη λίστα προετεραιοτήτων του Καμμένου από τον Μάρτιο του 2015. Πολλές φορές έχει κάνει δημόσια αναφορά για την αναγκαιότητα της ίδρυσής της αλλά στην πράξη τίποτα δεν έχει προχωρήσει.
Το κλίμα μεταξύ ΕΥΠ και ΥΠΕΘΑ δεν είναι και το καλύτερο δυνατό και η απόσταση μεταξύ των δύο όλο και μεγαλώνει. Στρατιωτικές πηγές εκφράζουν παράπονα για την συνεισφορά της ΕΥΠ στις ΕΔ ,χαρακτηρίζοντάς την “περιορισμένη”. Γι΄ αυτό και επιμένουν στην ανάγκη δημιουργίας Σώματος Στρατιωτικών Πληροφοριών.
Την ίδια στιγμή έγιναν …εγκλήματα στις κρίσεις των ΕΔ! Αποψιλώθηκε ο Ε’ ΚΛΑΔΟΣ του ΓΕΕΘΑ (Πληροφορίες) καθώς και ο ΣΤ’ ΚΛΑΔΟΣ (Αντιπληροφορίες).
Αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Μεγάλο θεμα αποτελεί και η αξιοποίηση του προσωπικού που έχει ειδικευτεί στον τομέα των πληροφοριών αλλά δεν αξιοποιείται σ΄ αυτόν! Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον Στρατό Ξηράς που είναι ο Κλάδος των ΕΔ με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό.
Παρά την δημιουργία δεξαμενής εξειδικευμένων στελεχών η επάνδρωση είναι χαμηλή ,γιατί τα στελέχη αυτά χρησιμοποιούνται σε θέσεις άσχετες με το αντικείμενό τους, είτε αναγκάζονται να μετατεθούν σε θέσεις άσχετες με τον τομέα των πληροφοριών προκειμένου να συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο χρόνο Διοικήσεως !
Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες
Στις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ ακόμα και στην Τουρκία υπάρχουν είτε Σώματα Στρατιωτικών Πληροφοριών, είτε ειδικότητα Πληροφοριών. Ειδικά στην γείτονα χώρα υφίσταται Ειδικότητα Πληροφοριών σε όλους τους Κλάδους.Απολύτως λογικό αφού
στο σύγχρονο περιβάλλον όπου δρούν όλες οι ΕΔ του κόσμου οι Πληροφορίες-Αντιπληροφορίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των Επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα.
Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι σήμερα στην Ελλάδα με την κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ο τομέας των πληροφοριών για την Εθνική Ασφάλεια είναι ακόμη πιο κρίσιμος.
Η δημιουργία Σώματος Στρατιωτικών Πληροφοριών θα μπορούσε να οδηγήσει, υπό προϋποθέσεις, στη δημιουργία μιας Υπηρεσίας (αντίστοιχης με την ΕΥΠ) που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά και θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των ΕΔ.
Τι πρέπει να γίνει
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στρατιωτικές πηγές τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι:
- ΑΜΕΣΗ εισαγωγή της μελέτης στο ΣΑΓΕ, και έγκρισή της προκειμένου να αναληφθούν οι απαιτούμενες νομοθετικές δράσεις.
- ΑΜΕΣΗ τροποποίηση της ΠαΔ/ΓΕΣ «περί Χρόνου Δκσεως των Αξκών» (απαιτείται τροποποίηση του Ν.3883/10) προκειμένου τα υπάρχοντα στελέχη του Στρατού Ξηράς, με εξειδίκευση στις Πληροφορίες να συμπληρώνουν τον απαιτούμενο Χρόνο Διοικήσεως σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην μελέτη, δηλαδή υπηρετώντας σε θέσεις Πληροφοριών – Αφαλείας, ώστε να καταστεί δυνατή η στελέχωση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, των θέσεων Πληροφοριών του ΣΞ. Για τους άλλους 2 Κλάδους (ΓΕΝ-ΓΕΑ) δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα.
- Επιπλέον η υπόψη μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανάληψη και άλλων πρωτοβουλιών, όπως ο καθορισμός των διαδικασιών επικοινωνίας των ΕΔ με άλλους τομείς του κράτους στον τομέα των Πληροφοριών-Αντιπληροφοριών καθώς και η θέσπιση πλαισίου για τη διεξαγωγή πληροφοριακών επιχειρήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (τοποθέτηση στελεχών του Σώματος Πληροφοριών ως βοηθών των ΑΚΑΜ της Ελλάδας, επιχειρήσεις HUMINT κ.λπ.)
Militaire.gr