“Μαύρα μαντάτα” για την Lockheed Martin και το πολυδιαφημισμένο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II. Η εξέλιξη του συγκεκριμένου προγράμματος μας ενδιαφέρει άμεσα ,αφού συμμετέχει σ΄ αυτό και η Τουρκία. Η αγωνία πολλών για το τι θα συμβεί όταν η Άγκυρα θα το αποκτήσει είναι δικαιολογημένη. Ωστόσο τα νέα είναι καλά για την Ελλάδα που φαίνεται ότι κερδίζει λίγια χρόνια ακόμη! Το F-35 δεν αναμένεται να είναι έτοιμο για “μάχη” πριν το 2022,λένε οι τελευταίες πληροφορίες.
Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις έρχονται βέβαια από ένα ρωσικό ΜΜΕ,που έχει κάθε λόγο να χαίρεται για τις δυσκολίες του φιλόδοξου αμερικανικού προγράμματος. Ωστόσο οι πηγές που επικαλείται το Sputnik είναι αμερικανικής προέλευσης.
Το F-35 θα ήταν υποτίθεται έτοιμο να αναλάβει δράση από τις αρχές της δεκαετίας του 2010.Το πρόγραμμα,γράφει το Sputnik είναι σε εξέλιξη για περισσότερα από 20 χρόνια. Και όλα δείχνουν ότι απέχει πολύ ακόμη η στιγμή που θα μπορέσει να θεωρείται έτοιμο επιχειρησιακά.
Μια έκθεση που συντάχθηκε από τον διευθυντή επιχειρησιακών δοκιμών του Πενταγώνου περιγράφει «την ιστορία της κακοδιαχείρισης, των καθυστερήσεων στις δοκιμές,των σοβαρών ζητημάτων ασφάλειας και των προβλημάτων του λογισμικού .”
Ο Αντιπτέραρχος Chris Bogdan που υπογράφει την έκθεση προσθέτει ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ποσοστό του 80%.
Ωστόσο, η έκθεση που δημοσιεύθηκε υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των F-35Bs δεν θα επιβιώσουν σε μια πραγματική μάχη και η παράδοσή τους στο Σώμα των Πεζοναυτών ήταν πρόωρη.
Σιωπηρή επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης,είναι ότι τα F-35B είναι εμφανώς απόντα από το Ιράκ και τη Συρία, αν και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν ωφεληθεί από τη χρήση του πιο προηγμένου αεροσκάφος τους στις επιχειρήσει κατά του Daesh. Οι ΗΠΑ έριξαν στην μάχη το F-22 Raptor.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η πολυαναμενόμενη και από την Τουρκία παραλαβή και επιχειρησιακή αξοποίηση των F-35,μέσα στο 2017,ίσως να αναβληθεί για αργότερα.
Το θέμα είναι βέβαια ότι κι εμείς εδώ στην Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα προβλήματα και να δράσουμε για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές. Πως θα γίνει αυτό θα μας το πουν οι αεροπόροι . Αλλά επειδή όποιο κι αν είναι το “αντίδοτο” θα χρειαστούμε χρόνια για την “παρασκευή” του θα πρέπει από τώρα να σχεδιάσουμε.
Militaire